Kan ik geld terug krijgen?

In Nederland zijn er meerdere mogelijkheden om de aanschaf van uw traplift financieel zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Zo kunt u in sommige gevallen gebruik maken van de WMO of het PGB. Vanaf 2014 zijn de kosten van uw traplift helaas niet meer aftrekbaar. Dus heeft u uw traplift in of na 2014 gekocht, dan kunt u geen gebruik meer maken van belastingaftrek op uw traplift.

Natuurlijk doen wij er alles aan om de kostprijs van onze trapliften zo laag mogelijk te houden, zonder hierbij afbreuk te doen aan de kwaliteit.

Wat is de WMO?

De Wet Maatschappelijke Ondersteuning, WMO, is op 1 januari 2007 in het leven geroepen. Het doel van de WMO is ervoor te zorgen dat iedereen zo lang mogelijk zelfstandig kan blijven wonen en mee kan doen in de samenleving. Als dit u niet meer lukt, kunt u uw gemeente om ondersteuning vragen.

(WMO-) traplift aanvragen bij de gemeente

Afhankelijk van het beleid van uw gemeente, uw inkomenssituatie en uw huidige woonsituatie kunt u een (WMO-) traplift aanvragen bij uw gemeente. U dient er rekening mee te houden dat het proces via de gemeente tijdintensief is. Bovendien wordt uw financiële en persoonlijke situatie uitgebreid met u besproken. Dit kan er ook toe leiden dat uw aanvraag alsnog wordt afgewezen. Om te weten of u recht heeft op ondersteuning gaat u naar het WMO-loket van uw gemeente.

Is een traplift met WMO voordelig?

Gaat u een traplift aanvragen via uw gemeente, dan verzoeken de meeste gemeenten sinds kort om een eigen bijdrage. Deze loopt in sommige gevallen binnen enkele jaren op tot een bedrag dat hoger is dan de aanschafprijs van een nieuwe traplift. Het is dus te allen tijde verstandig om zelf te toetsen of het aanvragen van een WMO traplift voor u de goedkopere oplossing is. Uiteraard helpen wij u graag bij uw berekening. Neem daarvoor contact met ons op.

Wat zijn de voor- en nadelen van een traplift met WMO?

In het geval van de WMO heeft u niet de keuze uit verschillende trapliften en/ of trapliftleveranciers. Het voordeel van de WMO is dat u zelf niet hoeft te kiezen. Er is één type traplift in één uitvoering en dat wordt meteen uw traplift. Een groot nadeel is dat u zelf ook niets heeft in te brengen. De gemeente levert een standaardtraplift waardoor u de lift niet aan kunt passen aan uw specifieke wensen c.q. behoeften. Bovendien betaalt u ook dan een eigen bijdrage. Kiest u voor het persoonsgebonden budget (PGB) dan kunt u wel zelf de meest geschikte trapliftleverancier uitzoeken.

Eigen bijdrage voor trapliften

De WMO omvat een vergoeding en een eigen bijdrage. Hiermee betaalt u uw WMO traplift die uw gemeente in bruikleen verstrekt.

Hoe hoog uw eigen bijdrage is, hangt af van:

  • uw inkomen;
  • de samenstelling van uw huishouden; 
  • uw leeftijd, de zorg, hulp, voorzieningen en/ of PGB die u heeft ontvangen
  • de gemeente waar u woont

Wilt u meer weten over de WMO en uw eigen bijdrage? Kijk dan even bij het CAK. U vindt hier ook een rekenprogramma. Daarmee berekent u een indicatie van de hoogte van uw eigen bijdrage.

Als u wilt weten wat voor regeling uw gemeente heeft, dient u bij uw eigen gemeente te informeren.

Wilt u meer informatie over de WMO en uw eigen bijdrage? Bezoek de website van het CAK.

U kunt ook kijken op de site van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Wat is het PGB?

Een persoonsgebonden budget, oftewel PGB, is een geldbedrag dat door uw gemeente kan worden toegewezen. U kunt hiermee vervolgens zelf een traplift bij de leverancier van uw keuze inkopen. Of u PGB toegewezen krijgt door de gemeente, is afhankelijk van de eisen die uw gemeente stelt. Per gemeente kunnen deze eisen verschillen. Wilt u weten of u voor een PGB in aanmerking komt? Neem dan contact op met uw gemeente.

Hoe kan ik mijn traplift met PGB aanschaffen?

Als u bij uw gemeente in aanmerking komt voor een vergoeding, kunt u zelf beslissen bij welke leverancier u deze vergoeding uit wilt geven. Zo kunt u zelf de traplift vinden die het beste bij u past. Het grote voordeel van het PGB is dan ook dat u zelf uw eigen traplift en trapliftleverancier kunt kiezen. Het budget dat u toegekend krijgt, is voldoende voor de basisuitvoering. Aanvullende opties en functies zijn tegen bijbetaling beschikbaar. Het verschil tussen de vergoeding die u ontvangt van uw gemeente en de prijs die u uiteindelijk betaalt voor de door u gekozen uitvoering, kunt u van de belasting aftrekken.

PGB en eigen bijdrage

Als u gebruikt maakt van het PGB betaalt u een eigen bijdrage. Er zijn twee manieren waarop deze eigen bijdrage betaald kan worden:

  • Vooraf wordt uw eigen bijdrage ingehouden op uw budget
  • Achteraf krijgt u een factuur voor de eigen bijdrage.

Verantwoording uitgaven met betrekking tot uw traplift

De uitgaven die u met het PGB doet, moet u verantwoorden aan de gemeente of het zorgkantoor. Natuurlijk zijn hier rechten en plichten aan verbonden waar u zich aan dient te houden. Informatie hierover kunt u opvragen bij uw gemeente of het zorgkantoor.

Voor meer informatie over het PGB verwijzen wij u naar de site van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, het CAK of het zorgkantoor.  

Actie: €750,- korting

Profiteer tijdelijk van €750,- korting op de aanschaf van uw nieuwe traplift.

750-euro-afbeelding.png 

Bekijk de actie nu!

Daarom Handicare

Beste Prijs gegarandeerd

Blog

Tips voor een betere nachtrust

Het is belangrijk om goed te slapen. Gebrek aan slaap (minder dan zes uur p...

Lees verder

Onze locaties

nederland.jpg

Lokale adviseurs en monteurs

Zoek een locatie bij u in de buurt.

Bekijk onze locaties

 

Brochure

brochure-n.jpg

Gratis complete brochure

Vraag een gratis brochure aan!

 

Gratis Brochure aanvragen

traplift_keuzehulp.jpg

Welkom bij Handicare

 Vind de traplift die bij u past.

Doe de keuzehulp en vind in 5 eenvoudige stappen uw Handicare traplift passend in uw huis en bij uw budget.

Start nu de keuzehulp