huren_woman_on_classic_beige_new_landscape_hr.jpg
 
 
 

Traplift: vergoeding vanuit de Wmo in 2019

Een traplift aanvragen via de Wmo? Dit is mogelijk! Let wel goed op zaken waar u rekening mee dient te houden bij het aanvragen van een Wmo vergoeding. In 2019 zijn een aantal dingen veranderd. Wij vertellen u hier graag meer over. 

Wat is de Wmo?

De Wet Maatschappelijke Ondersteuning, Wmo, is op 1 januari 2007 in het leven geroepen. Het doel van de Wmo is ervoor te zorgen dat iedereen zo lang mogelijk zelfstandig kan blijven wonen en mee kan doen in de samenleving. Als dit u niet meer lukt, kunt u uw gemeente om ondersteuning vragen.

Traplift vergoeding aanvragen bij de gemeente, hoe werkt dat?

  1. Bij uw gemeente kunt u een aanvraag indienen voor Wmo.
  2. Een medewerker van de gemeente zal bij u thuis komen of u wordt uitgenodigd voor een gesprek om zowel uw problemen te bespreken als ook de mogelijke oplossingen hiervoor.
  3. De gemeente kijkt samen met u of er een eenvoudige oplossing is. U kunt daarbij denken aan hulp van een familielid, vrijwilliger of een algemene voorziening. Is deze oplossing niet voorhanden of is het niet voldoende? Dan zal een traplift wellicht een goede oplossing zijn.
  4. Na het gesprek ontvangt u het besluit van de gemeente. Dit kan enkele weken tot maanden duren, afhankelijk van uw gemeente.
  5. Indien u ondersteuning vanuit de Wmo krijgt, dan bepaalt de gemeente uw zorgaanbieder. Indien u dit liever zelf bepaalt, kiest u voor een persoonsgebonden budget (pgb) om zelf zorg in te kopen.

Let op: inschatting is dat door drukte bij de gemeente dit proces tot wel 9 maanden kan duren, uw aanvraag kan ook alsnog afgewezen worden.

Wmo veranderingen in 2019

Vanaf 2019 is de eigen bijdrage voor hulp en ondersteuning vanuit de Wmo gewijzigd:

  • Er wordt niet meer gekeken naar inkomen of vermogen bij de berekening van de eigen bijdrage.
  • Iedereen betaalt een eigen bijdrage van maximaal 17,50 Euro per 4 weken.

Wmo traplift: Maatwerk- of algemene voorziening

Wanneer u een aanvraag bij de gemeente heeft ingediend gaat de gemeente samen met u onderzoeken welke ondersteuning u nodig heeft. Dat kan een maatwerkvoorziening of een algemene voorziening zijn. Omdat een traplift afgestemd is op uw situatie, valt een traplift onder de maatwerkvoorziening

Bij een maatwerkvoorziening kunt u kiezen voor:

  • Persoonsgebonden budget (pgb), u koopt dan zelf zorg in.
  • Zorg in natura, u kiest uit zorgaanbieders waarmee uw gemeente een contract heeft.

U dient er rekening mee te houden dat het proces via de gemeente tijdintensief is. Er zal een langere tijd overheen gaan en de aanvraag voor een trapliftvergoeding kan alsnog worden afgewezen. Om erachter te komen of u recht heeft op ondersteuning gaat u naar het Wmo-loket van uw gemeente.

Algemene voorzieningen betreffen voorzieningen die korte tijd nodig zijn zoals bijvoorbeeld een rolstoel of maaltijdverzorging. De gemeente mag een bijdrage vragen voor het gebruik van algemene voorzieningen. Daarnaast bestaat er nog een verhuiskostenvergoeding. Hiervoor komt u in aanmerking wanneer u langdurige, aantoonbare beperkingen hebt in het normale gebruik van uw woning. Daardoor is het medisch noodzakelijk om te verhuizen.

Voor meer informatie over het pgb, de algemene voorzieningen en de verhuiskostenvergoeding verwijzen wij u naar de site van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, het CAK of het zorgkantoor. 

De voor- en nadelen van een traplift met Wmo?

In het geval van de Wmo heeft u niet de keuze uit verschillende trapliften en/ of trapliftleveranciers. Dat is ergens wellicht ook een voordeel: U hoeft zelf niet te kiezen. Er is één type traplift in één uitvoering en dat wordt meteen uw traplift. Een groot nadeel is dat u zelf ook niets heeft in te brengen. De gemeente levert een standaardtraplift waardoor u de lift niet aan kunt passen aan uw specifieke wensen c.q. behoeften. Bovendien betaalt u ook dan een eigen bijdrage. Kiest u voor het persoonsgebonden budget (pgb) dan kunt u wel zelf de meest geschikte trapliftleverancier uitzoeken.

Het CAK

Na het besluit van de gemeente, krijgt u te maken met het CAK. De gemeente stuurt uw zorggegevens door naar het CAK. U ontvangt een brief van het CAK zodra zij de gegevens hebben ontvangen. In de volgende brief die u ontvangt is aangegeven wat de hoogte van uw eigen bijdrage gaat zijn. Achteraf ontvangt u van het CAK een factuur. 

Het CAK heeft een video gemaakt waar de Wet maatschappelijke ondersteuning helder in uitgelegd wordt.

 

 

Zelf een traplift kopen of meer informatie?

Liever direct een traplift in huis? Kies voor zekerheid en vraag een gratis adviesgesprek bij ons aan. Wij kunnen een traplift binnen 1 week leveren. Wij helpen u graag wanneer u meer informatie wilt over Wmo, procedures of onze trapliften. Ook kunnen wij een gratis offerte voor u maken zodat u alle opties op een rij kunt zetten.

Vraag een offerte aan


 

Blog

De 6 leukste attracties om met uw kleinkinderen te bezoeken

Voor veel opa’s en oma’s is een dagje uit met de kleinkinderen een echte tr...

Lees verder

Onze Partners

nederland.jpg

Lokale partners bij u in de buurt

Zoek een partner bij u in de buurt.

Bekijk onze partners

 

Brochure

brochures-nl.png

Gratis complete brochure

Vraag een gratis brochure aan!

 

Gratis Brochure aanvragen