huren_woman_on_classic_beige_new_landscape_hr.jpg
 

Traplift: vergoeding vanuit de Wmo

Wat is de Wmo?

De Wet Maatschappelijke Ondersteuning, Wmo, is op 1 januari 2007 in het leven geroepen. Het doel van de Wmo is ervoor te zorgen dat iedereen zo lang mogelijk zelfstandig kan blijven wonen en mee kan doen in de samenleving. Als dit u niet meer lukt, kunt u uw gemeente om ondersteuning vragen.

(Wmo-) traplift vergoeding aanvragen bij de gemeente, hoe werkt dat?

  1. De gemeente kijkt samen met u of er een eenvoudige oplossing is. U kunt daarbij denken aan hulp van een familielid, vrijwilliger of een algemene voorziening.
  2. Is deze oplossing niet voorhanden of is het niet voldoende? Dan kunt u bij de gemeente een aanvraag indienen voor ondersteuning vanuit de Wmo.
  3. Na de aanvraag komt er een medewerker van de gemeente bij u langs of wordt u uitgenodigd voor een gesprek om uw problemen te bespreken en de mogelijke oplossingen hiervoor.
  4. Na het gesprek ontvangt u het besluit van de gemeente.
  5. Indien u ondersteuning vanuit de Wmo krijgt, dan bepaalt de gemeente de zorgaanbieder. Indien u dit liever zelf bepaalt, kiest u voor een persoonsgebonden budget (pgb) om zelf zorg in te kopen.

Wmo traplift: Maatwerk- of algemene voorziening

De gemeente onderzoekt samen met u welke ondersteuning u nodig heeft. Dat kan een maatwerkvoorziening of een algemene voorziening zijn. Omdat een traplift afgestemd is op uw situatie, valt een traplift onder de maatwerkvoorziening.

Bij een maatwerkvoorziening kunt u kiezen voor:

  • Persoonsgebonden budget (pgb), u koopt dan zelf zorg in.
  • Zorg in natura, u kiest uit zorgaanbieders waarmee uw gemeente een contract heeft.

U dient er rekening mee te houden dat het proces via de gemeente tijdintensief is. Er zal een langere tijd overheen gaan en de aanvraag voor een trapliftvergoeding kan alsnog worden afgewezen. Om erachter te komen of u recht heeft op ondersteuning gaat u naar het Wmo-loket van uw gemeente.

De aanschaf van een traplift valt niet onder een algemene voorziening. Algemene voorzieningen betreffen voorzieningen die korte tijd nodig zijn zoals bijvoorbeeld een rolstoel of maaltijdverzorging. De gemeente mag een bijdrage vragen voor het gebruik van algemene voorzieningen. Daarnaast bestaat er nog een verhuiskostenvergoeding. Hiervoor komt u in aanmerking wanneer u langdurige, aantoonbare beperkingen hebt in het normale gebruik van uw woning. Daardoor is het medisch noodzakelijk om te verhuizen.

Voor meer informatie over het pgb, de algemene voorzieningen en de verhuiskostenvergoeding verwijzen wij u naar de site van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, het CAK of het zorgkantoor

Wmo in 2019

Vanaf 2019 is de eigen bijdrage voor hulp en ondersteuning vanuit de Wmo gewijzigd:

  • Er wordt niet meer gekeken naar inkomen of vermogen bij de berekening van de eigen bijdrage.
  • Iedereen betaalt een eigen bijdrage van maximaal 17,50 Euro per 4 weken.

Het CAK

Na het besluit van de gemeente, krijgt u te maken met het CAK. De gemeente stuurt uw zorggegevens door naar het CAK. U ontvangt een brief van het CAK zodra zij de gegevens hebben ontvangen. In de volgende brief die u ontvangt is aangegeven wat de hoogte van uw eigen bijdrage gaat zijn. Achteraf ontvangt u van het CAK een factuur. 

Het CAK heeft een video gemaakt waar de Wet maatschappelijke ondersteuning helder in uitgelegd wordt.

 

Wat zijn de voor- en nadelen van een traplift met Wmo?

In het geval van de Wmo heeft u niet de keuze uit verschillende trapliften en/ of trapliftleveranciers. Dat is ergens wellicht ook een voordeel: U hoeft zelf niet te kiezen. Er is één type traplift in één uitvoering en dat wordt meteen uw traplift. Een groot nadeel is dat u zelf ook niets heeft in te brengen. De gemeente levert een standaardtraplift waardoor u de lift niet aan kunt passen aan uw specifieke wensen c.q. behoeften. Bovendien betaalt u ook dan een eigen bijdrage. Kiest u voor het persoonsgebonden budget (pgb) dan kunt u wel zelf de meest geschikte trapliftleverancier uitzoeken.

Wilt u liever zelf een traplift kopen?

Als u overweegt zelf een traplift aan te schaffen vertellen wij u graag meer over de mogelijkheden, prijzen of een offerte op maat. Neem nu contact met ons op:

Vraag een offerte aan


 

Blog

5 oefeningen om zo lang mogelijk fit te blijven

Wanneer we ouder worden lukt het ons soms niet om aan de dagelijkse hoeveel...

Lees verder

Onze locaties

nederland.jpg

Lokale adviseurs en monteurs

Zoek een locatie bij u in de buurt.

Bekijk onze locaties

 

Brochure

brochures-nl.png

Gratis complete brochure

Vraag een gratis brochure aan!

 

Gratis Brochure aanvragen