06 november 2020
Apfelstrudel makkelijk gemaakt | Handicare Trapliften
Apfelstrudel in Beierse stijl - een winterse verleiding...
Apfelstrudel komt oorspronkelijk uit Oostenrijk. Het wordt dan ook vaak genuttigd tijdens de wintersport vakanties. Maar steeds vaker zie je dat het in Nederland ook populair is om vooral in de winter te van te smullen naast een kop verse koffie.
Echter in de keuken zullen we eerder appeltaart bakken, dan een apfelstrudel. Wij zijn van mening dat een zelfgemaakt apfelstrudel ook zeker de moeite waard is om eens mee te variëren! Iedereen heeft zijn eigen smaak en dus kun je je apfelstrudel zelf de juiste "twist" geven. Een beetje meer kaneel, een beetje minder suiker - meng er een scheutje rum of misschien ander fruit of noten doorheen? Een gebakje die aan uw wensen voldoet als het ware, net als onze trapliften. Deze worden namelijk ook individueel voor uw trap vervaardigd naar uw smaak.
Klassiek recept voor de "Beierse apfelstrudel"
Ingrediënten voor het deeg:
- 250 g bloem
- 1 snufje zout
- 2 eetlepels neutrale olie
- 1 ei
- 125 ml lauw water
- 1 theelepel zonnebloemolie
- Een scheutje olie en ongeveer 40 g vloeibare boter om de bakvorm mee in te vetten
Ingrediënten voor de vulling:
- 8 - 10 appels (ongeveer 1 kg - 1,5 kg appels, Braeburn of Elstar)
- 60 g suiker
- 1/2 theelepel kaneel
- Citroensap
- Rozijnen (afhankelijk van je eigen smaak)
Ingrediënten voor mengsel:
- 125 ml melk
- 200 ml room
- 3 el boter
- 1 eetlepel suiker
Bereiding strudeldeeg:
- Zeef de bloem in een kom en bestrooi met een snufje zout. Maak een kuiltje in het midden en giet het lauwwarme water, de olie en het ei erbij. Meng alle ingrediënten met een deeghaak en kneed op een met bloem bestoven werkblad tot een glad deeg.
- Leg het deeg in een schone kom, dek af met een schone theedoek en laat op een warme plaats (minimaal kamertemperatuur, geen tocht) ca. 1 uur rusten.
Bereiding appelvulling:
- Schil terwijl het deeg rust de appels en verwijder het klokhuis, snijd ze in kleine stukjes en meng ze met het sap van een citroen.
Deeg en vulling samenvoegen
- Verdeel na 1 uur rust het strudeldeeg in 2 porties, leg het op een theedoek, druk plat en rol het lichtjes uit met een deegroller. Verdeel wat olie of boter over het strudeldeeg en trek het deeg met je handen uit elkaar. Dit werkt het beste als je het deeg over de rug van je hand trekt. Trek het deeg uit elkaar totdat je de structuur van de doek kunt zien. Vroeger was de vuistregel: "Het deeg wordt pas dun genoeg uitgetrokken als je een krant door het deeg heen kunt lezen"
- Voeg suiker en kaneel toe aan de appels en voeg de helft van het appelmengsel toe aan het eerste strudeldeeg. De randen rechts en links moeten ongeveer 3 cm vrij blijven. Ook moet 1/3 naar boven vrij zijn van appels. Vouw nu de linker- en rechterkant in zodat de vulling ook hier niet kan ontsnappen.
- Rol de strudel met behulp van de theedoek op.
- Herhaal precies hetzelfde proces met de tweede portie.
Bakken
- Doe 1 eetlepel boter op de bakplaat en laat het smelten en bestrijk de randen met de boter.
- Voeg melk, suiker en room toe en roer alles door elkaar.
- Leg de twee strudels heel voorzichtig op de bakplaat - de sluitrand onder.
- Leg de overgebleven boter als vlokken op de strudel en bak ongeveer 45-50 minuten op 190 graden. De strudel moet goudbruin worden gebakken en idealiter op de borden landen terwijl hij nog heet is :-)
Tip: In tegenstelling tot de Oostenrijkse variant, die op de bakplaat gebakken wordt, heb je bij de Beierse variant geen vanillesaus nodig omdat de strudel erg sappig is door het room-melkmengsel. Als je wilt, kun je er een beetje poedersuiker overheen strooien en daarna genieten. Eet smakelijk!
Mocht u problemen hebben met uw handen, bijv. door Artrose, en het is te vermoeiend voor je om het grote strudeldeeg eraf te halen, is het raadzaam om gewoon 10 kleine strudels te maken. Het fabricageproces blijft hetzelfde, maar het inspannende uitkleden wordt vereenvoudigd. Maar ook hier, zoals bij alles, oefening baart kunst. Als je problemen hebt met je keukengereedschap, vind je in deze blog over De beste keukenhulpmiddelen voor senioren misschien wel het juiste stuk om je dagelijkse leven in de keuken gemakkelijker te maken.
Bronnen:
- https://die-frau-am-grill.de/bayerischer-apfelstrudel-mit-ausgezogenem-strudelteig/
- www.wikipedia.de
- Meine Bayerische Küche - Alfons Schuhbeck