09 januari 2020
Auteur
Damiët van der Harst

Gezonde erwtensoep boordevol eiwitten

Vandaag is het zelfgemaakte soepdag! Daarom willen we een typisch Nederlands soeprecept met u delen; zelfgemaakte 'erwtensoep' of 'snert genoemd'. Heerlijk na een koude dag wanneer uw lichaam extra energie nodig heeft om warm te blijven. Voor de meeste Nederlanders die na een dag schaatsen of buiten in de kou thuiskomen, is een kopje 'snert' een echte traktatie, het maakt uw lichaam warm en de soep zit vol met eiwitten.

Zoals u waarschijnlijk weet, heeft uw lichaam zowel bouwmaterialen als brandstof nodig om goed te kunnen functioneren. Eiwitten zijn uitstekende bouwmaterialen. Bijvoorbeeld voor uw spieren, waarvan uw hart een belangrijke spier is. Gebruik ook eiwitten om te herstellen na het sporten. Uw immuunsysteem heeft eiwitten nodig om antilichamen aan te maken. Eiwitten spelen ook een rol bij de stofwisseling en maken deel uit van sommige hormonen. U begrijpt het al, eiwitten zijn een belangrijke stof voor uw lichaam.

Daarom delen wij graag dit heerlijke recept met u voor het maken van gezonde eiwitrijke erwtensoep.

Benodigdheden:

 • 1½ liter kraanwater
 • 300 g spliterwten
 • 2 schouderkarbonaden
 • 1 gedroogd laurierblaadje
 • 1 knolselderij
 • 2 preien
 • 25 g verse selderij
 • 1 rookworst

Bereidingswijze

 1. Breng in een soeppan het water met de erwten, karbonaden en het laurierblad aan de kook. Laat met de deksel op de pan 20 min. op laag vuur zachtjes koken.
 2. Schil ondertussen de knolselderij en snijd in stukken van 2 cm. Was de preien en snijd in halve ringen. Snijd de selderij fijn.
 3. Neem de karbonaden uit de pan en snijd in kleine blokjes. Doe terug in de pan. Voeg de knolselderij, prei en ¾ van de selderij toe en roer door. Leg de rookworst in de soep en laat nog 20 min. zachtjes koken tot alle groenten gaar zijn. Roer regelmatig. Stamp de soep (niet de worst!) een paar keer door met de pureestamper.
 4. Haal de rookworst uit de pan, snijd in plakjes en roer deze door de soep. Garneer met de rest van de selderij.

Bereidingstips:

Vindt u de soep wat te dik, verdun hem dan met water of bouillon. U kunt de soep 1 dag van tevoren bereiden. Bewaar afgedekt in de koelkast.

 

Eet smakelijk!