12 juli 2017
Auteur
Louisa Strohmeier

Eten op leeftijd

Ieder lichaam is anders en heeft verschillende eisen

Met een hogere leeftijd wordt het dieet meer en meer belangrijk of moet dit op zijn minst zijn. Want juist bij ouderen ontstaan vaak voedingstekorten als gevolg van slechte voeding. Een evenwichtige en gezonde voeding helpt u om u zelfs op oudere leeftijd goed te voelen en uw actieve leven te behouden.

Terwijl een gezonde en evenwichtige voeding belangrijk is voor elke leeftijd, zullen vooral vanaf de 60 tot 65 jaar merkbaar fysieke veranderingen optreden die kunnen worden ondersteund met de juiste voeding en lichaamsbeweging.

Echter kan een algemene aanbeveling voor een gezonde voeding niet worden gegeven. Dit omdat elk lichaam anders is en verschillende eisen heeft. Factoren zoals de genetische aanleg, ziektes, de inname van medicatie en de levenswijze dienen hierbij in ogenschouw te worden genomen.

Met de leeftijd verandert de stofwisseling; het spieraandeel in het lichaam wordt kleiner en de hoeveelheid vetweefsel neemt toe. Als gevolg hiervan hebben oudere mensen een tragere stofwisseling dan jongeren. Daarmee neemt ook het aantal benodigde calorieën af en eet men meestal minder voedsel. Met minder voedselinname moet ervoor worden gezorgd dat dit voedzaam is. Vooral groenten en fruit, peulvruchten, magere zuivel, aardappelen, volle granen en mager vlees en vis hebben een hoog gehalte aan voedingsstoffen. Minder aanbevolen zijn vet en suikerhoudende voedingsmiddelen.

Ook het dorstgevoel neemt af met de leeftijd. U moet opletten dat u genoeg drinkt. Het voedingscentrum adviseert anderhalf tot twee liter vocht per dag te drinken.  In de zomer misschien zelfs meer. Hiervoor, moet men in de eerste plaats een beroep doen op water, of zwarte of groene thee. Koffie en kruidenthee wordt geadviseerd beperkt te drinken Niet in de schijf van vijf staan dranken met suiker, waaronder vruchtensappen en dranken met alcohol. Het wordt geadviseerd om deze niet of slechts af en toe en in kleine hoeveelheden te consumeren.

... Wist u dat het traditionele mediterrane dieet niet alleen lekker smaakt, maar ook is gebaseerd op veel gezonde ingrediënten zoals groenten en onverzadigde vetzuren in de vorm van vis en olijfolie? ...

Voedingssupplementen

food-1.jpgSoms is om verschillende redenen niet mogelijk de nodige voedingsstoffen in voldoende mate tot u te nemen. Dan is er de mogelijkheid om uw toevlucht te nemen tot voedingssupplementen die klachten door een tekort kunnen voorkomen.

Bespreek dit bij voorkeur met uw arts of een diëtist. Hij of zij kan u precies vertellen wat de beste samenstelling van voedingssupplementen voor u is. Symptomen van tekorten zoals een ijzertekort de daarbij behorende symptomen zoals aanhoudende vermoeidheid en gevoel van zwakte zijn te voorkomen. Echter, men moet altijd in gedachten houden dat voedingssupplementen nooit een volledige vervanger kunnen zijn van een gezonde en evenwichtige voeding.

Bij aanhoudende vermoeidheidsklachten kan onze traplift ook een grote hulp zijn om het dagelijks leven gemakkelijker te zijn. Een extra stuk gemak in uw huis om uw energie te sparen voor andere leuke activiteiten.

Kauwen en slikken

food-3.jpgDat een evenwichtige en gezonde voeding niet altijd eenvoudig te implementeren, kan ook als reden hebben dat oudere mensen onder bepaalde omstandigheden niet of niet goed kauwen of niet behoorlijk kunnen slikken. Soms is de oorzaak het verlies van tanden en een slecht passende prothese en soms is de oorzaak een ziekte. Daar komt nog bij dat veel voedingsmiddelen moeilijk te kauwen zijn, zoals bijvoorbeeld vlees en volkoren granen.

Ook in deze gevallen kan een diëtist helpen om te bekijken welk voedsel het best geconsumeerd kan worden in een dergelijk geval en wat de beste manier is om dit te bereiden. In veel gevallen, voornamelijk bij ziekte, waarbij voedingsadvies noodzakelijk is, wordt dit geheel of gedeeltelijk vergoed door de ziektekostenverzekering.

Bronnen:

https://www.portal-fuer-senioren.com

https://www.senioren-ratgeber.de

https://www.gesundheit.de

https://www.voedingscentrum.nl