12 mei 2021

De beste keukenhulpjes voor ouderen

echtpaar in de keuken

Naarmate we ouder worden, kan het enorm handig zijn om voor bepaalde handelingen een hulpmiddel te gebruiken, bijvoorbeeld omdat u minder kracht in uw vingers hebt, minder lang kunt staan of voor mensen met een beperking. Eén van die plekken waar een beetje extra hulp nodig kan zijn, is de keuken. Sommige mensen kiezen voor geheel aangepaste keukens. Zoals een in hoogte verstelbare aanrechtblad of een hoog laag keuken met verlaagd werkblad speciaal bedoeld voor mensen die niet lang kunnen staan.

Naast een aangepaste woning, zijn er ook vele andere mogelijkheden om je keuken aan te passen. Een aangepaste keuken zorgt ervoor dat je langer kunt blijven wonen in je huis. 

Koken is voor veel mensen een groot plezier, net als het ontvangen van gasten en lekker samen eten. Er is dan ook geen reden waarom dit niet mogelijk zou zijn wanneer we onze oudere jaren bereiken. Dat gezegd hebbende, hebben we een lijst samengesteld met de beste keukenhulpjes.

Keukenhulpjes

Er zijn talloze inventieve hulpmiddelen in de keuken beschikbaar die nuttig kunnen zijn voor ouderen. Geschikt als hulpmiddel op  in de keuken. Graag lichten wij u enkele van deze keukenhulpjes toe:

Stastoel

Stastoelen ondersteunen de gebruiker om zo comfortabel mogelijk te kunnen werken aan het keukenblad. Ze zorgen tevens voor een goede ergonomische houding en bieden de mogelijkheid om afwisselend te gaan staan en zitten tijdens het koken.

aansteker

Veiligheidsgasaansteker

Veel ouderen hebben last van zwakke of trillende handen. Dat kan het lastig maken om tijdens het bereiden het eten goed te kunnen vasthouden of snijden.  
Een veiligheidsgasaansteker is bijvoorbeeld een geweldige oplossing voor het aansteken van kookplaten zonder een lucifer of een sigarettenaansteker te hoeven gebruiken. Met één druk op de knop is deze gemakkelijk in gebruik.

Aangepaste messen

Er zijn ook aangepaste messen te verkrijgen die een comfortabelere gebruikshoek hebben dan conventionele messen. Hun 'L-vormige' ontwerp vermindert de belasting van de pols.
 

snijplank

Snijplanken

Deze snijplanken vergrendelen het voedsel op hun plaats om het zo gemakkelijker te kunnen snijden. Ook is een uittrekbare snijplank een mogelijkheid wanneer u het restafval direct wilt kunnen opvangen. 

Pannenhouder

De pannenhouder is een ander voorbeeld van een eenvoudig maar effectief apparaat voor tijdens het koken. Het draadframe houdt pannen op hun plaats op de kookplaat, waardoor ze stabieler zijn voor personen die vermindere kracht in de hand hebben.
 

schenkhulp

Schenkhulp voor warme dranken

Een schenkhulp is de hulp bij het inschenken van warme dranken. Door het statief hoeft de theepot of waterkoker niet te worden gelift. Ideaal voor personen met beperkte handigheid.

Antislipmatten

Bovendien is er een grote variatie aan antislipmatten verkrijgbaar die ervoor zorgen dat borden en etenswaren tijdens de voedselbereiding niet wegglijden.

Aangepaste keukens voor mindervaliden

verstelbare keukens

Naast de zeer handige accessoires die al zijn vermeld, zijn er ook enkele grotere projecten die kunnen worden gekocht en geïnstalleerd in uw keuken om personen met mobiliteitsproblemen te helpen. Deze investering doe je waarschijnlijk alleen als je een koophuis hebt. Een aangepaste keuken voor een koophuis zal natuurlijk eerder zijn waarden behouden. 

Stijlvolle wandkastliften zijn een  woonoplossing die toegang biedt tot keukenkasten voor alle gebruikers. Met één druk op de knop wordt de kast verlaagd naar de gewenste hoogte van de gebruiker, ideaal voor rolstoelgebruikers of mensen met een beperkt bereik. Er zijn verschillende mogelijkheden: de gehele keukenkast kan zakken, maar ook bijvoorbeeld alleen de planken.

Gemakkelijke zonwering in de keuken

Zonwering in de keuken kan snel vies worden. In dit geval zijn rolgordijnen met speciale coating of aluminium jaloezieën een uitstekende uitkomst. Deze zijn beide zeer eenvoudig te reinigen. Bovendien is het in de keuken prettig als u veel licht hebt, zodat u alles goed kunt zien. Voordelen van gecoate rolgordijnen of aluminium jaloezieën:

  • Licht doorlatend
  • Eenvoudig schoonmaken
  • Gemakkelijk in bediening
  • Speciale coating

Zoek uw keukenhulp uit

Dit was onze samenvattting van de beste keukenhulpjes voor ouderen en dat is nog maar een klein deel van wat er beschikbaar is. U kunt uw leven met onze gebogen of rechte trapliften makkelijker maken, maar het is nog eenvoudiger te verbeteren door snel één van de bovenstaande items te halen bij de thuiszorgwinkel bij u in de buurt.

Credits afbeeldingen: Granberg