20 juli 2020
Minder suiker – Meer plezier
Suikerarm dieet, waarom?
Wist u dat we gemiddeld per persoon jaarlijks ongeveer 35 kilo suiker binnen krijgen? Dat komt neer op zo’n 100 gram suiker per dag, d.w.z. ongeveer 25 theelepels aan suiker per dag. Gezondheidsautoriteiten en artsen raden echter slechts 25 g per dag aan om latere effecten te voorkomen, wat overeenkomt met ongeveer 6 theelepels. Dat is dus 4x zo weinig! Een suikervrij of -verminderd leven versterkt ons immuunsysteem, beschermt ons tegen obesitas, diabetes type II, huidziekten, schimmelinfecties, indigestie en hart- en vaatziekten. Na slechts één maand dagelijks minder suiker te eten voelt u zich al vitaler, fitter en energieker.
Suikers zitten vaak verstopt
In maar liefst 80% van alle producten die in de schappen te vinden zijn, vind je industriële suiker verstopt. Alleen wannee u weet waar u op moet letten, kunt u zich een weg banen door de jungle van technische termen. We hebben de meest voorkomende suikertermen op een rij gezet:
- Dextrose
- Fructose of fructose-glucosestroop
- Gerstemout
- Glucose, glucosestroop, glucose-fructosestroop of glucosestroop
- Lactose
- Sucrose
- Zoet weipoeder
- Raffinose
Hoe eerder de chemische naam op het etiket genoemd wordt, hoe hoger het suikergehalte in het product.
Welke alternatieven voor suiker zijn er?
Allereerst, deze alternatieven zijn niet per se gezonder dan witte suiker, echter geven ze voldoende zoetheid, waardoor u er minder van nodig hebt. Ter vergelijking, witte suiker bevat 402 kcal per 100 gram. Hieronder een overzicht van alternatieven:
- Honing: caloriën: 300 kcal / 100 g. Smaak: afhankelijk van de variëteit van mild tot sterk
- Stevia: caloriën: 0 kcal / 100 g. Smaak: licht bittere dropsmaak
- Ahornsiroop: caloriën: 270 kcal / 100 g. Smaak: sterk aromatisch
- Berksuiker (xylith): caloriën: 240 kcal / 100 g Smaak: lichte muntnoot
- Kokosbloesemsuiker: caloriën: 380 kcal / 100 g. Smaak: karamelachtig
- Gedroogd fruit: caloriën: ca. 300 kcal / 100 g. Smaak: geconcentreerde fruitzoetheid
Om u te laten zien dat het vrij eenvoudig is om lekkere taarten te kunnen bakken zonder (veel) suiker binnen te krijgen hebben wij voor u vier favorieten recepten verzameld. Deze taarten bevatten weinig suiker of bevatten een suikervervanger. Probeert u het eens uit. Er zijn minstens zoveel recepten zonder suiker als keuze van kleuren voor uw trapliftstoel te vinden. Wat betreft de suikervervangers, hiervoor geldt, iedereen mag kiezen wat bij hem/haar past.
Chocolade bananenbrood
Bereidingstijd 25 min, baktijd 40 min
Ingrediënten
- 3 rijpe bananen
- 90 g havermout
- 90 g boekweit
- 40 g cacao
- 2 eieren
- 50 ml espresso
- 120 g Griekse yoghurt
- 50 ml ahornsiroop
- 50 ml honing
- 1 zakje bakpoeder
- 1 snufje zout
- 100 g chocoladecouverture, bitterzoet
- beetje kokosolie
Instructies
- Verwarm de oven voor op 170 ° C. Bekleed een cakebakblik met bakpapier. Vet de vorm eerst in zodat het bakpapier beter aan de vorm hecht.
- Plet vervolgens de bananen met een vork. Meng deze met de eieren, yoghurt, ahornsiroop, honing en een snufje zout. Voeg espresso toe en roer nogmaals goed door.
- Verwerk de havermout vervolgens tot bloem in een blender. Meng met de boekweitmeel, cacao den de bakpoeder in een kom.
- Voeg vervolgens de vloeibare ingrediënten toe aan het bloemmengsel en maak er een deeg van (pas op dat je het deeg niet te veel mengt!)
- Doe het deeg in de bakvorm en bak ongeveer 40 minuten in de oven op de middelste plank. Laat afkoelen en haal hem daarna uit de vorm.
- Smelt voor het chocoladeglazuur pure chocolade met een beetje kokosolie au bain marie. Giet over het bananenbrood en laat afkoelen.
- Kan geserveerd worden met bananen, pindakaas of fruit naar keuze.
Een razendsnelle gezonde cake
Ingrediënten
- 100 g zachte havermout
- 100 g gemalen walnoten
- 100 g honing van hoge kwaliteit (het liefst gekocht bij een imker)
- 200 g geraspte kokos
- 200 g gesmolten boter *of 100 g kokosolie
- 3 geplette bananen
- 2 eieren
- 1 appel, grof geraspt
- 1 snufje kaneel
- 1 snufje zout
- gehakte walnoten voor decoratie
Instructies
- Verwarm de oven voor op 170 ° C.
- Meng alle ingrediënten goed door elkaar.
- Vet een springvorm van 24 cm in en besprenkel met havermout.
- Doe het cakemengsel in de springvorm erbij.
- Bestrooi de cake met grof gehakte noten en bak 50 minuten op 170 ° C.
* gezonde TIP: Je kunt 100 g kokosolie gebruiken in plaats van 200 g boter. Hierdoor smaakt de cake net zo lekker.
Gemarmerde cake zonder suiker
Ingrediënten
- 3 eieren
- 150 g appelmoes
- 150 g speltmeel
- 1 zakje bakpoeder
- 50 g gemalen amandelen
- 1 theelepel vanillepoeder
- 1 snufje zout
- 70 ml melk
- 25 g cacao
- Variatie: 70 g zure kersen
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 °
- Vet een tulband-cakeblik in.
- Meng de eieren met de appelmoes in een grote kom.
- Meng de bloem, bakpoeder, gemalen amandelen, vanillepoeder en zout door elkaar.
- Voeg het bloemmengsel en de melk toe aan het mengsel van de eieren met de appelmoes. Meng goed door tot er een romig geheel ontstaat.
- Giet de helft van het deeg in de bakvorm.
- Meng door het resterende deeg de cacao.
- Giet het donkere deeg nu ook in de bakvorm.
- Ga voorzichtig met een vork door het mengsel in de bakvorm zodat een marmerpatroon ontstaat in de cake.
- Bak ongeveer 30 minuten in de voorverwarmde oven. Kijk met een prikkertje of de cake gaar is. Er mag niks blijven kleven aan de prikker. Haal dan de cake uit de oven en laat hem afkoelen.
- Variatie: Roer 70 g zure kersen door het donkere beslag.
Eenvoudig biscuitgebak zonder suiker en zonder bakpoeder
Ingrediënten
- 120 g bloem
- 2 eieren
- 110 g zachte boter
- 1 snufje zout
- 1 geraspte appel of in kleine stukjes
- scheutje melk indien nodig
- pruimen, abrikozen of peren als topping
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 °.
- Meng de bloem, eieren, boter, zout en geraspte appel in een kom met een lepel tot het deeg niet meer klontert.
- Als het deeg te stevig is, kun je een scheutje melk toevoegen.
- Vet een bakvorm in met boter en verdeel het deeg in de vorm.
- Leg pruimen, abrikozen of peren bovenop de cake.
- Bak de cake ongeveer 15 minuten in de oven. Kijk met een prikkertje of de cake gaar is. Er mag niks blijven kleven aan de prikker. Haal dan de cake uit de oven en laat hem afkoelen.
Wij wensen u veel plezier bij het bakken en genieten van deze heerlijke recepten.
Bronnen:
- https://meine-zuckerfreiheit.blog/2018/08/31/ruehrkuchen-ohne-zucker-ohne-backpulver/
- https://healthydreams.at/schoko-bananenbrot/
- https://www.kuechengoetter.de/zuckerfrei-leben/zuckerfreie-rezepte
- https://www.swr.de/odysso/zuckerkonsum-in-zahlen/-/id=1046894/did=18581030/nid=1046894/17x5mpm/index.html
- Boek: „Ab in die Küche“ Auteur: Franz Keller