11 maart 2020

Recept voor échte Italiaanse tiramisu

 

recept-voor-tiramisu

Tiramisu, het lekkerste dessert ter wereld!

Tiramisu is het bekendste Italiaanse dessert. Overal ter wereld wordt het gegeten. Het woord tiramisu betekend letterlijk: til me op, versterk mijn lichaam. Een beetje zoals onze trapliften.  😉

In de negentiende eeuw werd het enkel gegeten door de rijkste families in de omgeving vanTreviso in Italië. De sponzige cake die in het originele recept gebruik wordt is van Oostenrijkse komaf. Een Italiaanse familie importeerde het "Savoiadi" koekje en begon dit te verspreiden in de omgeving van Treviso. In Nederland kennen we de "lange vingers" als variant op dit koekje. 

Een ander belangrijk ingrediënt van Tiramisu is de mascarpone. In de 12e eeuw werd begonnen met de productie en consumptie van deze heerlijke room om geen overtollige melk te verspillen. Dit ingrediënt wordt geassocieerd met een vorm van rebellie tegen oostenrijks-Hongaarse heerschappij. In wezen was het een gastronomische opstand tegen Oostenrijkse smaken en een manier om Italië op de kaart te zetten.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog is dit dessert in Treviso geintroduceerd aan Italiaanse soldaten om het te verspreiden naar de rest van Italië.

Het recept voor klassieke Italiaanse tiramsu

 • Savoiardi koekjes of lange vingers 300 gram 
 • 4 verse eieren 
 • Mascarpone 500 gram
 • Suiker 100gram
 • Gezoete mokkakoffie (naar eigen smaak) 300g
 • Bittere cacaopoeder om er overheen te strooien

Bereiden

 1. Begin met de eieren. Splits het eiwit van de eierdooiers. Bewaar beiden. Het eiwit mag geen restjes eierdooier bevatten.
 2. Klopt het eiwit stijf met een mixer. Meng in een andere kom de eierdooiers met de helft van de suiker tot een schuimend geheel. Voeg daarna al roerend de mascarpone en de rest van de suiker toe.
 3. Voeg het eiwitmengsel en het eigeelmengsel nu samen. Doe dit heel voorzichtig door beetje bij beetje met een spatel het eiwit langzaam door het eigeelmengsel te kloppen. Zorg ervoor dat het geheel luchtig blijft. 
 4. Neem een rechthoekige schaal van ongeveer 30x20cm. Bedek de bodem met het mascarpone mengsel. 
 5. Doop de koekjes in de mokkakoffie en bedek de mascarponelaag met een laag koekjes.
 6. Herhaal dit door een laag mascarponemengesel over de koekjes te verdelen en daarna weer een laag koekjes er op te leggen. 
 7. Eindig met een laag van het mascarponemengsel. 
 8. Laat het geheel een nacht (minimaal 4 uur) opstijven in de koelkast.
 9. Voordat u de tiramisu serveert, bestrooi de tiramisu met de bittere cacaopoeder. Met een zeef kunt u de poeder mooi egaal verdelen. 

Uw tiramisu is klaar. Geniet er lekker van!

Tiramisu variaties

Er zijn zoveel variaties mogelijk op het klassieke recept van tiramisu. Voor mensen die niet van de smaak van koffie houden kunt u ook een aarbeien variant maken. Doop de koekjes in de aardbeiensiroop in plaats van de koffiemokka. De rest van het recept blijft precies hetzelfde.

Een andere heerlijke variant is het toevoegen van chocolade druppels aan het mascarponemengsel. Of denk aan pistache tiramisu, waarbij u pistachenootjes en sesamolie toe kunt voegen aan de mascarpone voor een heerlijk resultaat. Belangrijk is om de verhoudingen van het klassieke recept aan te houden.

Ook kunt u in plaats van de koekjes plakjes cake gebruiken. Een leuk idee met kerst is om tulbandcake te verwerken.

Zo ziet u, u kunt eindeloos varieren en de tiramisu aan uw eigen smaak aanpassen!

bronnen: