14 juni 2022

Leuke recepten om samen met je kleinkinderen te koken

koekjes bakken

 

Het kan moeilijk zijn om manieren te bedenken om de kleinkinderen te vermaken bij elk bezoek, maar bakken en koken bieden talloze mogelijkheden om samen van wat quality time te genieten. U kunt plezier beleven aan het maken van creatieve zoete lekkernijen of heerlijke hartige snacks, terwijl u de kinderen ook waardevolle vaardigheden leert. Wanneer u minder goed ter been bent, is koken ook een zeer geschikte bezigheid omdat u er een kruk bij kunt pakken zodat u niet lang hoeft te staan. Je kunt ook gereedschappen en gadgets gebruiken die het koken gemakkelijker maken, zoals pizzawielen met extra grip, gemakkelijke maatkannen of digitale weegschalen en zorg ervoor dat de kleintjes erbij betrokken zijn om te helpen! Lees verder om enkele smakelijke en leuke recepten voor kinderen te ontdekken die u samen kunt maken.

Makkelijke zoete lekkernijen

cupcakes

Iedereen verdient af en toe een zoete traktatie, dus waarom zou je niet iets lekkers maken? Er zijn honderden leuke recepten waaruit je kunt kiezen, waaronder koekjes, brownies en sprookjestaarten. Bakken is ook een geweldige kans om uw kleinkind te leren over afmetingen en het gebruik van eenvoudig keukengerei.

Ook is bakken en koken met kinderen vanaf jonge leeftijd een geweldige manier om ze kennis te laten maken met nieuwe ingrediënten. Met name bakken stelt kinderen in staat om mee te doen, hun creativiteit te kanaliseren en de vruchten te plukken van het volgen van een proces en het zien van resultaten aan het einde.

Als je met kinderen bakt, is het leuk om een ​​recept te kiezen waarmee ze hun handen lekker kunnen gebruiken. Koekjes en cakejes zijn hier perfect voor, vooral omdat er ook genoeg ruimte is om ze te versieren! 

Onze top drie zoete lekkernijen


Chocolade koekje
Een leuk en gemakkelijk kook recept voor kinderen om te proberen is een chocolade koekje. Je hebt niet eens een oven nodig en het is heerlijk! Laat uw kleinkind betrokken zijn bij elke stap van het eenvoudige recept, van het breken van de chocolade in stukjes tot het verkruimelen van de koekjes. Als het gaat om het mengen van de gesmolten chocolade samen met de extra ingrediënten, laat ze zelf beslissen wat ze toevoegen, de chocoladekoekjes kunnen gemengd worden met allerlei smaken zoals marshmallows, rozijnen, noten, popcorn, knettersuiker en tal van andere keuzes.

Hoe maak je ze?

  1. Bekleed een plaat met bakpapier.
  2. Doe boter, chocolade en honing in een kom en zet deze in de magnetron tot de boter is gesmolten.
  3. Voeg lekkere smaken toe zoals vanille, zout, kokos, stukjes biscuit en mini marsmallows. Roer het tot een geheel.
  4. Schep met een eetlepel 10-15 koekjes uit het deeg. Druk de koekjes plat met de eetlepel.
  5. Doe de koekjes 20 á 30 minuten in de koelkast en de chocoladekoekjes zijn klaar om te eten!

Versierde cakejes 

cakejes bakken

Cakejes zijn een ander geweldig idee voor een gemakkelijke baksel. Ze vereisen weinig ingrediënten en zijn erg leuk voor kinderen om te versieren. Zodra de cakejes zijn afgekoeld van het bakken, legt u een scala aan toppings voor de kinderen om uit te kiezen, inclusief glazuur en kleurstoffen. Je zou kunnen proberen gezichten op de taarten te maken met snoep, chocoladeschilfers en icing. Kinderen vinden dit heel lekker.

Bananen brood
Als je op zoek bent naar gezonde recepten voor kinderen of iets dat niet zo veel suiker bevat, dan is een suikervrije bananencake perfect om samen met je kleinkind te bakken. De smaak en natuurlijke suikers van de rijpe bananen voegen nog genoeg zoetheid toe aan het recept. Een ander idee zijn muffins. Naast de traditionele chocolademuffins, kun je deze ook maken met bosbessen, banaan of framboos. Kinderen zijn er gek op.

Hartige snacks

Het hoeven niet altijd zoete lekkernijen te zijn, er zijn ook een aantal eenvoudige hartige recepten die perfect zijn voor het avondeten en die geweldig zijn om de kinderen erbij te betrekken en ze bezig te houden.

Decoratieve pizza's

pizza versieren

Pizza's zijn erg leuk voor kinderen om te versieren. Bereid bakjes met ingrediënten voor waar de kinderen van kunnen pakken. Zoals geraspte kaas, tomaten, pepperoni en champignons. Een leuk idee is om te proberen pizzagezichten te maken; gebruik paprika's voor de 'glimlach', olijven voor de 'ogen' en maïs rond de rand van het deeg voor 'haar'. Je kunt ook experimenteren met het maken van gevulde korstjes, gewoon het deeg plat uitrollen, vullen met kaas en de zijkanten naar binnen vouwen.

Een eenvoudig te volgen recept is gelijke hoeveelheden van Griekse yoghurt met gewone bloem en met 1/2 theelepel bakpoeder. Dit maakt een eenvoudig deeg dat kan worden gebruikt om pizzabodems of flatbreads te maken die heerlijk worden geserveerd met soep, dipsauzen en rauwkost. Gewoon uitrollen tot platte broden en in een pan of grillplaat een minuut aan elke kant dichtschroeien.

Ook makkelijke broodrecepten zijn een heel leuk voor kinderen, slechts een paar ingrediënten en ze kunnen het deeg kneden, wat leuk is, het zien rijzen en het vervolgens bakken tot iets heerlijks om te eten!

Tips voor eenvoudig bakken

koekjes op bakplaat

 

Koken en bakken kan ingewikkeld worden, dus houd het simpel, netjes en vooral leuk. Hierbij drie tips voor gemakkelijk koken:

  1. Kies een recept dat niet veel ingrediënten vereist - als er te veel onderdelen in het spel zijn, kan het proces ingewikkelder en stressvoller worden dan nodig is, en kinderen kunnen onderweg hun interesse verliezen als het te lang duurt.
  2. Accepteer dat het rommelig wordt. Betrek kinderen bij het wegen, mengen en kneden, dus bereid je voor met tafelkleden en schorten en laat ze dan los gaan.
  3. Nodig familie uit om met z'n allen te genieten van de baksels van de kleinkinderen. Zo kunnen ze zich extra trots voelen op hun prestatie en kun je met het hele gezin samen lekker eten.

Wat ga je bakken de volgende keer dat je kleinkinderen op bezoek komen?

Handicare is fabrikant en leverancier van trapliften. Wij hebben zowel rechte trapliften als trapliften voor trappen met een bocht erin. Meer informatie over trapliften vind u op deze website.