10 juni 2020
Twee smaakvolle taartrecepten
Er zijn weer volop zonnige dagen. Wanneer de zon schijnt is het heerlijk om te genieten van stranden, bossen en parken. Wat is er nu leuker dan lekker te picknicken in de natuur samen met uw familie en vrienden? Wij geven u graag twee recepten voor een hartige en een zoete taart om te kunnen trakteren tijdens een picknick.
Provençaalse groentetaart
Ingrediënten voor 4 personen
- 1 pakje bladerdeeg
- 2 kleine aubergines
- 2 courgettes
- 3 tomaten
- 2 uien
- 1 eetlepel Provençaalse kruiden
- 3 eetlepels olijfolie
- zout en peper
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180 ° C
- Leg de plakjes bladerdeeg in een taartvorm en prik in de bodem met een vork.
- Snijd de groenten in plakjes van ongeveer 5 mm dikte
- Leg vervolgens om-en-om de groenteschijfjes in een rozetvorm (zie afbeelding) bovenop het bladerdeeg
- Bestrooi de taart met Provençaalse kruiden, zout en peper. Besprenkel de taart met een scheutje olijfolie
- Zet ten slotte de taart 30 min in de oven op 180 ° C
Variatie tip: leg tussen de schijfjes groente een plakje geitenkaas, mozzerella of parmaham. Gegarandeerd smullen.
Bron: https://www.femmeactuelle.fr/cuisine/recettes/plat-unique/tarte-tian-aux-legumes-d-ete-16708
Fotocredit: F. Veigas
Tarte tartin van abrikoos en rozemarijn
Ingrediënten voor 4 personen
- 10 abrikozen
- 50 gram suiker
- twee eetlepels water
- 35 gram gezouten roomboter
- 1 theelepel rozemarijn
- 1 pakje bladerdeeg
Bereiding
- Verwarm uw oven voor op 180 ° C
- Snijdt de abrikozen verticaal doormidden en laat ze uitlekken
- Doe de suiker in een koekenpan en voeg het water toe. Laat de suiker op middelhoog vuur karameliseren. Dit duurt een minuut of 5. Let op: niet roeren! Laat alles gewoon zijn werk doen. Haal, als het geheel een mooie karamelbruine kleur heeft, uw pan van het vuur. Voeg de boter toe. Pas op, want het gaat spetteren en sissen. Nu kunt u wel roeren. Zet de pan terug op het vuur, draai het vuur laag en voeg de rozemarijn toe.
- Leg de abrikozen in de pan. Laat ze 5 minuten karameliseren. Draai ze halverweg om. Probeer zoveel mogelijk abrikooshelften naast elkaar te leggen. Ze mogen elkaar niet overlappen.
- Wanneer u een ovenvaste pan hebt: leg alles abrikozen met de bolle kant naar beneden mooi naast elkaar. Als u geen ovenvaste pan hebt, legt u alles in een bakvorm.
- Rol de plakjes bladerdeeg uit tot één grote lap. Leg deze lap bladerdeeg over de abrikozen. Pak de zijkanten in als een dekentje. Prik met een vork her en der wat gaatjes in het deeg.
- Zet de taart 25 minuten in de oven
- Laat tenslotte de taart 5 minuten afkoelen op een rooster
- Pak nu een groot bord en leg dit op de taartvorm. Druk stevig tegen elkaar wanneer u de taart omkeert zodat de taart los komt van de pan of bakvorm. Laat de taart nu op het bord helemaal afkoelen voordat u hem serveert.
Variatie tip: plaats een bolletje vanille-ijs bij het serveren
Bron- en fotokrediet: https://madame.lefigaro.fr/recettes/tatin-abricots-de-nos-regions-romarin-120612-232506
https://onzefransekeuken.nl/2018/07/abrikozen-tatin-met-rozemarijn.html