12 oktober 2022

Tips over gezonde voeding voor ouderen

Het belang van een gezond voedingspatroon gedurende ons hele leven mag niet worden onderschat. Wanneer we ouder worden is het extra belangrijk om gezond en fit te blijven, aangezien de mobiliteit kan afnemen.Ook voor degenen die afhankelijk zijn van mobiliteitshulpmiddelen zoals rechte trapliften, kan een gezond dieet uw lichaam in goede conditie houden.

Als je op zoek bent naar advies over gezonde voeding voor ouderen, dan biedt dit artikel de informatie die je nodig hebt.

senior vrouw keuken

Wat is gezonde voeding?

Ten eerste, wat bedoelen we als we het hebben over ‘gezonde voeding’? Het is voor elke persoon anders, omdat iedereen uniek is en onze behoeften zijn afhankelijk van ons geslacht, leeftijd, levensstijl en meer. Een gezond dieet is een dieet dat jou en je lichaam de voeding en brandstof geeft die je nodig hebt voor een goede gezondheid en welzijn. Het betekent niet dat je helemaal geen 'traktatie'-voedingsmiddelen meer mag eten, het betekent gewoon genieten van een uitgebalanceerd dieet waarbij je krijgt wat je zowel mentaal als fysiek nodig hebt.

Naarmate je ouder wordt, verandert hetgeen wat je lichaam nodig heeft, omdat je metabolisme vertraagt ​​en je levensstijl verandert. Dit kan er vaak toe leiden dat er minder calorieën nodig zijn. De voedingsbehoeften van ouderen zijn ook anders dan die van jongere mensen. Je hebt vaak meer van bepaalde voedingsstoffen nodig om je lichaam in balans te houden. Daarom is vooral voor ouderen, voeding erg belangrijk.

Wat is gezonde voeding voor senioren?

  • Eiwitrijke voedingsmiddelen
  • Groenten en fruit
  • Vitamine D-rijke voedingsmiddelen

Eiwitrijke voedingsmiddelen

Eiwitinname is voor alle mensen in elke levensfase zeer belangrijk, maar het eten van eiwitrijke voeding is voor ouderen écht iets om rekening mee te houden. Eiwitrijke voeding is essentieel om ons lichaam te helpen spieren te behouden en te laten groeien en daarom is het belangrijk om ons lichaam fit en gezond te houden. De hoeveelheid eiwit die ons lichaam nodig heeft, kan echter gedurende ons hele leven toenemen, omdat het wordt gebruikt om de spiermassa te behouden en te helpen bij ontstekingen. Sommige medicijnen kunnen ook onze eiwitbehoefte verhogen. Op latere leeftijd kan ons lichaam ook moeite hebben om eiwitten zo effectief op te nemen en daar moet ook rekening mee worden gehouden.

De beste manier om erachter te komen wat de hoeveelheid eiwit is die je per dag nodig hebt kun je een eenvoudig rekensommetje gebruiken. Voor degenen die op leeftijd zijn heb je tussen de 1,2 en 2 gram eiwit per dag voor elke KG lichaamsgewicht nodig. Voor iemand van 70 kg is dit dus een hoeveelheid van rond de 84 tot 140 gram per dag aan te raden.

Gelukkig is het heel eenvoudig om veel eiwitten te eten. Genieten van eiwitrijke producten zoals vleesproducten en zuivelproducten maakt al deel uit van veel diëten. En voor degenen die eiwitsupplementen nodig hebben, zijn er veel in de supermarkt verkrijgbaar, zoals shakes of eiwitrepen. Er zijn ook veel niet-dierlijke eiwitten beschikbaar voor diegenen die op zoek zijn naar eiwitten in een vegetarisch of veganistisch dieet. Denk aan sojabonen, tempeh en tofu. Maar ook linzen, bonen en kikkererwten.

fruit groenten smooties

Groenten en fruit

We weten allemaal dat het belangrijk is om voldoende fruit en groenten te eten. Het is een essentieel onderdeel van een evenwichtige voeding. Ze voegen een groot aantal vitamines, voedingsstoffen en smaak toe aan onze maaltijden. Wist je dat ze in Japan burgers adviseren om te proberen 17 porties fruit per dag te eten? Ze splitsen dit op in ongeveer zeven tot dertien groenten en twee tot vier vruchten.

Als je moeite hebt om je groente- en fruitconsumptie bij te houden, is een gemakkelijke en leuke tip om elke dag een regenboog te eten. We weten allemaal dat groenten en fruit levendige kleuren hebben en als u elke dag een selectie kleuren probeert te eten, kan dit betekenen dat u uw inname verhoogt en een goed aanbod van deze geweldige voedingsmiddelen (en hun voedingsstoffen en vitamines) in uw dieet krijgt.

vitamine d

Vitamine D-rijke voedingsmiddelen

Een van de vitamines die op latere leeftijd het meest essentieel zijn voor onze voeding, is vitamine D. Ons lichaam maakt vitamine D aan als het in de zon staat, en het kan ook in sommige voedingsmiddelen worden aangetroffen. Het is een van de vitamines waar mensen op latere leeftijd meestal niet genoeg van krijgen en daarom worden supplementen vaak aanbevolen.

Naast supplementen kun je vitamine D echter ook binnenkrijgen via bepaalde voedingsmiddelen, met name vette vis. Dus voor visliefhebbers kan het toevoegen van wat vette vis zoals zalm of makreel aan uw maaltijdplan een effectieve manier zijn om uw inname te verhogen.

Dus, het beste gezonde voedingspatroon voor oudere mensen om te eten is om iedere dag beetje bij beetje te verbeteren wat we eten. Hierdoor kunnen we onze voeding en onze algehele gezondheid verbeteren. Van het toevoegen van extra eiwitten aan onze maaltijden tot vette vis een paar keer per week. Op deze manier kunnen genieten van heerlijk eten dat goed is voor ons lichaam!

Lees onze blog voor meer artikelen en advies zoals deze.