12 juli 2023

Hoe werkt mantelzorg in Nederland?

De hand van een familielid vasthouden

Soms heb je in het leven een extra helpende hand nodig als het gaat om je zorg. Of het nu gaat om het aanpassen van uw woning aan uw wensen of gewoon om wat dagelijkse hulp via mantelzorg. We hebben gekeken hoe deze vorm van zorg in Nederland werkt.

Wat is Mantelzorg?

Met de vergrijzing van de samenleving is er behoefte aan allerlei soorten zorg voor verschillende mensen met verschillende situaties. Als het gaat om mantelzorg, ook wel onbetaalde of informele zorg genoemd, wordt deze vooral verleend door een gezinslid, vriend of naast familielid. De meerderheid van de formele zorg houdt meestal een andere relatie in vanwege het type zorg dat verleend wordt.

Personen die informele zorg nodig hebben, hebben vaak hulp nodig bij veel van hun dagelijkse activiteiten, waaronder:

Koken en eten klaarmaken

• Schoonmaak en huishoudelijk werk

• Assisteren bij het winkelen

• Medicijnen ophalen

• Het toedienen van eventuele medicatie

• Verzorgen van vervoer indien nodig

• Assisteren bij het betalen van rekeningen

• Dagelijkse boodschappen doen

• Persoonlijke verzorging

 • Emotionele steun

 

Het bieden van hulp bij deze taken kan het individu helpen zich onafhankelijker te voelen zonder te hoeven overwegen om naar een verzorgingshuis te gaan. Deze zorg kan echter ook periodiek of incidenteel worden verleend.

 

De voordelen van mantelzorgwerk

Iemand kan besluiten dat hij thuis extra hulp nodig heeft vanwege een aanhoudend gezondheidsprobleem, leeftijd of handicap die van invloed is op zijn dagelijks leven. Zorg krijgen van iemand met wie u al een hechte band heeft, kan echter gunstig zijn voor de gezondheid van het individu. Daarnaast zijn er nog vele andere voordelen, zoals:

 • Mantelzorgers kunnen zorg op maat bieden die aansluit bij de specifieke behoeften van de zorgvrager. Ze kunnen ook emotionele steun en gezelschap bieden, wat erg belangrijk kan zijn voor mensen die leven met chronische gezondheidsproblemen of handicaps.
 • Het kan helpen om de kosten van langdurige zorg te verlagen. Informele zorg is vaak veel goedkoper dan formele zorg, zoals zorg door een verpleeghuis of thuiszorgorganisatie. Dit komt doordat mantelzorgers geen kosten in rekening brengen voor hun diensten.
 • Het bieden van informele zorg kan een manier zijn om familiebanden te versterken en een gevoel van gemeenschappelijk doel te creëren. Het kan ook helpen om vertrouwen en begrip tussen gezinsleden op te bouwen.
 • Mantelzorg verlenen kan mensen een gevoel van zingeving en voldoening geven. Het kan mensen ook helpen zich nodig en gewaardeerd te voelen.

 

Natuurlijk zijn er enkele uitdagingen verbonden aan informele zorg. Deze kunnen zijn:

 • Mantelzorgers kunnen fysieke en emotionele stress ervaren, vooral als ze langdurig zorg verlenen.
 • Zorgverleners moeten mogelijk financiële offers brengen om zorg te kunnen verlenen. Ze moeten bijvoorbeeld meer gaan werken of extra schulden aangaan.
 • Mantelzorgers kunnen geïsoleerd raken van hun vrienden en sociale activiteiten. Dit kan een uitdaging zijn, vooral als ze zorgen voor iemand die aan huis gebonden is.

 

Ondanks de uitdagingen kan informele zorg een zeer lonende ervaring zijn. Als u overweegt om mantelzorg te verlenen, is het belangrijk om de voordelen en uitdagingen goed af te wegen. Je moet er ook voor zorgen dat je een ondersteuningssysteem hebt om je te helpen de uitdagingen het hoofd te bieden.

Middelen en assistentie

De regering erkent het belang van informele zorg en biedt echt geweldige ondersteuning aan zorgverleners. Zo onderkennen ze het belang van mantelzorgers en kunnen ze helpen bij financiële zaken als belastingvoordelen en subsidies.

Mantelzorg kan een zeer lonende ervaring zijn, maar het kan ook een uitdaging zijn. Mantelzorgers kunnen fysieke en emotionele stress ervaren en moeten mogelijk offers brengen in hun eigen leven. Er zijn echter veel middelen beschikbaar om mantelzorgers te helpen en de regering zet zich in om hen te ondersteunen.

Hier zijn enkele aanvullende details over hoe informele zorg in Nederland werkt:

 • De overheid verplicht mensen niet om mantelzorg te verlenen, maar wordt wel gezien als een maatschappelijke norm.
 • Mantelzorgers worden niet betaald voor hun diensten.

 • Mantelzorgers kunnen financiële steun krijgen van de overheid, maar dit is niet altijd voldoende om de kosten van mantelzorg te dekken.

Door de vergrijzing is er in Nederland een groeiende vraag naar informele zorg.

Door uw huis aan te passen aan uw behoeften, zoals het installeren van een rechte traplift of muurbeugels, kunt u het manoeuvreren in huis veel gemakkelijker maken.

Voor meer informatie of begeleiding over manieren waarop u onafhankelijker kunt worden, kunt u de rest van onze bronnen op onze blogs bekijken.