01 september 2023

Wat is diabetes en hoe beïnvloedt het de mobiliteit?

Een diabetis patiënt die een bloedsuikerscan uitvoert

Er zijn in Nederland ruim één miljoen mensen met diabetes, waarbij de ziekte iets meer voorkomt bij mannen dan bij vrouwen. Diabetes is een ernstige ziekte en vereist een zorgvuldige behandeling, vooral voor type 1-diabetici. In deze gids leggen we uit wat diabetes is, de symptomen, behandelingen en hoe het de mobiliteit van een persoon kan beïnvloeden.

Diabetes uitgelegd

Diabetes is een chronische ziekte die van invloed is op de regulering van de bloedsuikerspiegel in het lichaam van een persoon. Bloedsuikerspiegels verwijzen naar de hoeveelheid suiker in de bloedbaan en zijn de primaire energiebron voor de lichaamscellen. Het handhaven van de bloedsuikerspiegel binnen de juiste waarden is cruciaal voor de gezondheid van een persoon.

Er zijn drie soorten diabetes: diabetes type 1, diabetes type 2 en zwangerschapsdiabetes.

Diabetes type 1: Dit type diabetes is een auto-immuunziekte waarbij het immuunsysteem cellen aanvalt en vernietigt die insuline produceren in de alvleesklier. Dit is zeer ernstig omdat het betekent dat het lichaam niet in staat is om voldoende insuline aan te maken en de bloedsuikerspiegel te reguleren. Als gevolg daarvan hebben type 1-diabetici meerdere keren per dag, elke dag, insuline-injecties nodig om te overleven.

Diabetes type 2: Dit is de meest voorkomende vorm van diabetes en ontwikkelt zich meestal gedurende iemands leven. Type 2-diabetici zijn resistent tegen de effecten van insuline of produceren onvoldoende insuline om een gezonde bloedsuikerspiegel te handhaven.

Zwangerschapsdiabetes: dit is een vorm van diabetes die sommige zwangere vrouwen kan treffen als gevolg van hormonale veranderingen. Deze hormonale veranderingen kunnen leiden tot insulineresistentie, wat resulteert in hoge bloedsuikerspiegels. Zwangerschapsdiabetes verdwijnt meestal na de bevalling, maar kan iemands kansen op het ontwikkelen van diabetes type 2 vergroten.

De oorzaak van suikerziekte

De oorzaak van diabetes varieert afhankelijk van het type diabetes in kwestie.

De oorzaak van diabetes type 1 wordt niet helemaal begrepen, maar diabetes type 2 is het resultaat van een combinatie van genetische en omgevingsfactoren. Diabetes type 2 kan zich ook vormen bij mensen met overgewicht, door lichamelijke inactiviteit of door een slecht dieet.

Zwangerschapsdiabetes wordt veroorzaakt door hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap.

Wat zijn de eerste symptomen van diabetes?

De symptomen van diabetes kunnen variëren, afhankelijk van het type diabetes in kwestie. Enkele vroege symptomen die veel voorkomen bij de verschillende soorten diabetes zijn:

•Frequent urineren

• Extreme dorst

• Onverklaarbaar gewichtsverlies (vooral bij diabetes type 1)

• Aanhoudende honger (bij diabetes type 1)

• Vermoeidheid en zwakte

• Wazig zicht

Wat is MS (Multiple Sclerose)?

Behandeling voor suikerziekte

Diabetische insuline injectie

Er is geen remedie voor diabetes, maar er zijn essentiële vormen van behandeling die diabetici kunnen helpen hun aandoening te beheersen.

Type 1-diabetici hebben geen manier om hun bloedsuikerspiegel te reguleren, dus moeten ze regelmatig insuline-injecties nemen als hun glucosespiegel te hoog is. Als de niveaus echter te laag zijn, moeten ze bepaalde suikerhoudende voedingsmiddelen eten. Lichaamsbeweging kan diabetici ook helpen hun insulineniveaus op het juiste niveau te brengen.

De behandeling van diabetes type 2 omvat meestal veranderingen in levensstijl, zoals een gezond dieet om de inname van suikerhoudend voedsel te beperken, regelmatige lichaamsbeweging om de bloedsuikerspiegel te helpen verlagen en gewichtsbeheersing om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden. In sommige gevallen is insulinetherapie nodig.

Behandeling voor zwangerschapsdiabetes is enigszins vergelijkbaar, allemaal met de bedoeling een goede gezondheid voor zowel moeder als baby te garanderen. Aanvullende behandelingen, zoals voeding, lichaamsbeweging en bloedsuikermonitoring, omvat tevens het monitoren van de gezondheid van de baby via echografie.

Welke invloed heeft diabetes op mobiliteit?

Mensen met mobiliteit zullen tijdens hun leven met veel uitdagingen worden geconfronteerd, waaronder mobiliteitsproblemen en een verhoogd risico op vallen.

Naarmate mensen ouder worden, neemt de mobiliteit vaak af als gevolg van leeftijdsgerelateerde factoren. Degenen van 45 tot 64 jaar hebben ook een steeds grotere kans om diabetes type 2 te ontwikkelen. Diabetische neuropathie is een veel voorkomende complicatie van diabetes en resulteert in sensorische, motorische en autonome zenuwbeschadigingen.

Dientengevolge komen valpartijen vaak voor bij oudere mensen met diabetes en kan lopen moeilijker zijn vanwege verminderde communicatie tussen de hersenen en de huid of gewrichten.

Degenen die mobiliteit moeilijk vinden als gevolg van diabetes, kunnen baat hebben bij hulpmiddelen zoals trapliften om hen te helpen onafhankelijk en veilig thuis te blijven.

Voorkom valpartijen bij ouderen

Als u geïnteresseerd bent in het laten installeren van een traplift, zijn wij er om u te helpen. Neem contact met ons op voor meer informatie over de prijs van een traplift.

Als u op zoek bent naar meer nuttige artikelen en handleidingen, bekijk dan ons blog.