12 september 2017
Auteur
Valentina Vincenzi

Artrose en knieproblemen

Artrose: Nuttige informatie

Artrose is géén verouderingsproces, maar een gewrichtsziekte die langzaam progressief verloopt. De klachten worden niet minder en naar mate de tijd vordert erger. De ziekte komt zowel bij mannen als vrouwen voor, op alle leeftijden en is de meest voorkomende reumatische aandoening aan het bewegingsapparaat. Het ziekteproces kan in alle gewrichten optreden, maar in de nek, onderrug, knieën, heupen, duim, vingers en grote teen komt het vaker voor. Artrose komt relatief vaak voor. In Nederland hebben ongeveer één miljoen mensen artrose.  

Symptomen

artrose in knie

De ziekte wordt gekenmerkt door een sterke pijn in gewrichten en die wordt versterkt na beweging en belasting van het gewricht. Later op de dag kan de pijn erger worden. In een later stadium kunt u ook bij rust pijn hebben. Vaak wordt opgemerkt dat het beweeglijk vermogen van de persoon vermindert.

 

Hoe te voorkomen?

De oorzaak van artrose is ondanks veel onderzoek nog niet precies bekend. Veroudering, geslacht, overgewicht, langdurige overbelasting of zware blessures kunnen een rol spelen bij het ontstaan van artrose. Maar ook erfelijke aanleg speelt een rol. Artrose voorkomen mogen we dus niet over spreken, maar bewust bewegen is zowel goed voor iemand met als zonder artrose. Vraag zo nodig advies aan uw arts of fysiotherapeut over een geschikt beweegprogramma.

Diagnose

De diagnose van artrose wordt vooral op basis van uw verhaal en lichamelijk onderzoek gedaan. Soms zal er een röntgenfoto gemaakt worden of wordt bloedonderzoek gedaan om andere oorzaken uit te sluiten.

Artrose is een vervelende aandoening om te hebben, wilt u meer weten of de ontwikkelingen volgen kijk dan eens op de site van het Reumafonds.

Artrose in de knie

traplopen met artose

Artrose in de knie geeft problemen om de knieën te buigen en de trap op of af te gaan. Daar kan een traplift een oplossing bieden. Handicare heeft ook gedacht aan verschillende oplossingen die het trapliftgebruik voor mensen met artrose makkelijker maken:

  • Turn & Go: de optie die wordt gebruikt in geval van smalle trappen of problemen bij het buigen van de knieën. Door uw stoel te draaien, kunt u comfortabel uw traplift gebruiken en hoeft u zich geen zorgen te maken over obstakels.
  • Sta-stoel: de stoel ontworpen voor mensen die hun knieën niet kunnen buigen. U kunt leunen zonder te zitten.
  • Joystick van de Handicare Simplicity, Smart en Style stoel: deze joystick is ontworpen samen met ervaren ergotherapeuten om degenen die last hebben van dergelijke klachten het leven te vergemakkelijken.
  • Afstandsbediening: Als het voor u lastig is om de joystick te gebruiken, kunt u de afstandsbediening altijd op afstand gebruiken, zodat u uw handen niet belast.

Bronnen: Reumafonds

Handicare is niet aansprakelijk voor onjuistheid in informatie van deze bronnen.