14 juli 2022

De beste auto accessoires om het rijden met artritis gemakkelijker te maken

man met artritis

Het bezitten van een auto en het kunnen besturen ervan biedt een enorme mate van onafhankelijkheid, maar als u aan artritis lijdt, kan autorijden uitdagender worden. Dingen zoals het stuurwiel draaien wanneer uw handen en polsen pijn doen of druk uitoefenen op de rem of het gaspedaal wanneer uw voeten pijn doen, worden lastig.

Hoewel veel mensen met artritis en andere fysieke beperkingen weten dat er mobiliteitshulpmiddelen zijn zoals trapliften voor thuis of scootmobielen die hen kunnen helpen, weten niet veel mensen over de auto accessoires om mensen te helpen rijden met artritis.

Nu hebben autofabrikanten een reeks accessoires en technologieën ontwikkeld om autorijden gemakkelijker te maken voor mensen met mobiliteitsproblemen en handicaps. Lees verder om erachter te komen wat de beste auto accessoires zijn om het rijden met artritis gemakkelijker te maken en wat de wet is over rijden met een vergelijkbare medische aandoening. Maak je auto geschikt wanneer je artritis hebt met deze tips.

Wat is artritis?

Reumatoïde artritis is een chronische ziekte waarbij je gewrichten zijn ontstoken. Pijn en stijfheid in je handen, polsen, enkels en/of voeten zijn de klachten. Buigen of strekken gaat moeilijk. Deze aandoening kan voorkomen op alle leeftijden, maar vaak treft het mensen die een hogere leeftijd hebben. Het is een auto-immuunziekte. Dit betekent dat het afweersysteem zich tegen het eigen lichaam keert. Reumatoïde artritis kan sluipend beginnen of plotseling ontstaan. Voor mensen met reumatoïde artritis is voldoende bewegen belangrijk om je gewrichten zo soepel mogelijk te houden.

Wat zegt de wet over autorijden met artritis?

Veel mensen met artritis rijden auto. Het verschilt per persoon in hoeverre de artritis berperkingen voor het auot rijden met zich meebrengt en of het verantwoord is om auto te rijden. Ben je ervan bewust dat jij zelf verantwoordelijk bent voor je eigen veiligheid en voor die van anderen.

Volgens de wet moet je ‘rijgeschikt’ zijn, wat betekent dat je geestelijk en lichamelijk in staat bent om te rijden. Beperkingen door je reumatische aandoening, andere gezondheidsproblemen of medicijnen die van invloed zijn op je rijvaardigheid kunnen je rijgeschiktheid verminderen. Heb je een geldig rijbewijs en twijfel je of je veilig kunt rijden? Laat je dan testen door het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR)  of je rijgeschikt bent.

Je doet dit door een ‘Gezondheidsverklaring’ in te vullen. In de Gezondheidsverklaring staan een aantal vragen. Het CBR zal je dan berichten over je rijgeschiktheid. In sommige gevallen is een aanvullend onderzoek nodig of moet je een rijtest doen.

Laat je je niet testen? Dan zit hier wel een risico aan. Ga je dan toch de weg op en veroorzaak je een ongeluk, dan loop je het risico aansprakelijk gesteld te worden. Twijfel je of het nodig is om je rijgeschiktheid door het CBR te laten beoordelen, overleg dan met je behandelend arts. Die kent jouw medische situatie het beste en kan je advies geven. Meer informatie over het CBR en het invullen van een Gezondheidsverklaring lees je op de website van het CBR.

De beste auto accessoires voor het rijden met artritis

Onze aanbevolen artritis handhulpmiddelen:

  • Start/stop knop
  • Stuurhoes
  • Stuurwiel knop
  • Verwarmde stoelen
  • Adaptieve hand- en voetbediening
  • Draagbare handgreep
  • Overweeg een nieuwe auto te kopen


Start/stop knop

startknop auto

Een nieuwe autofunctie die inmiddels wereldwijd steeds vaker in auto's te zien is, is de start/stop knop waarmee je de auto start. Je hoeft hierdoor niet meer de motor te starten door een sleutel om te draaien, maar enkel nog een knop in te drukken. Dit is, zeker voor mensen die pijn hebben in hun handen en polsen een fijne uitkomst. 

Veel moderne auto's beschikken ook over een sleutel die als afstandsbediening fungeert waarmee je de auto  kunt ontgrendelen, zodat je geen sleutel meer in de deur hoeft te steken.  Ook de kofferbak kan hier vaan mee geopende worden. Deze sleutel kun je vervolgens gewoon in je zak laten zitten om vervolgens de motor met de start/stop knop aan te zetten. 

Stuurhoes

Een geweldig accessoire voor de auto is een stuurhoes, omdat dit mensen met hand- en polspijn ten goede kan komen, omdat het betekent dat je het stuur niet zo stevig vast hoeft te houden.

Stuurhoezen van rubber of siliconen hebben meer grip en kunnen voorkomen dat je handen van het stuur afglijden.

Wanneer je een nieuwe hoes koopt, moet je ervoor zorgen dat je de maat van je stuurwiel kent en moet je er ook voor zorgen dat je tevreden bent met het gevoel ervan voordat je het koopt.

Stuurwiel knop

Stuurwiel knoppen zijn handige hulpstukken die je op het stuur van je auto kunt plaatsen om je te helpen met sturen wanneer je minder kracht hebt in je handen.

Er zijn veel verschillende modellen beschikbaar die zijn ontworpen voor verschillende soorten handicaps en ze kunnen van auto naar auto worden meegenomen door deze eenvoudig op elk stuur te klemmen.

Winkel Halfords verkoopt stuurhendelknoppen en om bestuurders met artritis in hun handen te helpen om ongelooflijk eenvoudige 360-graden stuurcontrole te hebben.

Verwarmde stoelen

stoelbediening auto

Een geweldige manier om uw gewrichten warm te houden tijdens het rijden, is door verwarmde stoelen te gebruiken. Dit kan gewrichtspijn verlichten en ze flexibel houden.

Verwarmde stoelen kunnen pijn in uw rug of heupen helpen verminderen, maar als u geen stoelverwarming heeft of geen stoelverwarming kunt installeren, kunt u als alternatief kussens of een opgerolde handdoek gebruiken.

Adaptieve hand- en voetbediening

Mensen met ernstige artritis in hun voeten of benen kunnen baat hebben bij handbediening, omdat dit hun pijn zal helpen verminderen.

Deze bedieningselementen moeten op maat worden gemaakt voor uw auto en u, maar als ze eenmaal zijn ingebouwd, kun je alles in uw auto bedienen. Dit omvat accelereren en remmen met je handen in plaats van met je voeten.

Een andere optie is dat patiënten hun voetbediening kunnen aanpassen door ze zo af te stellen dat het pedaal wordt verlengd of verplaatst.

Deze wijzigingen moeten door een professional worden aangebracht en afhankelijk van wat je moet wijzigen, kan dit duur zijn.

Draagbare veiligheidshandgreep

draagbare veiligheidshandgreep

Net als trapliften of inloopbaden zijn handgrepen veelgebruikte mobiliteitshulpmiddelen voor je huis, maar je kunt nu ook een draagbare handgreep voor je auto kopen.

Dit accessoire helpt niet alleen bestuurders met artritis bij het in- en uitstappen, maar kan ook iedereen helpen met mobiliteitsproblemen.Het is een draagbaar accessoire en erg handig als extra steun om in en uit de auto te stappen. Dit effectieve veiligheidsaccessoire is perfect voor oudere mensen met beperkte mobiliteit. Je hoeft hem trouwens niet te installeren, je kan hem makkelijk bij het autoslot plaatsen.

Voordelen van een draagbare handgreep is dat je hem in je handtas of rugzak mee kunt nemen, ook kan hij in het handschoenenkastje worden bewaard. De handgreep fungeerd ook als raambreker en gordelsnijder voor wanneer u in een noodgeval uit de auto wilt kunnen ontsnappen. 


Overweeg om een nieuwe auto te kopen

nieuwe auto.jpg

Als uw artritis uw rijvaardigheid beïnvloedt, moet u overwegen een nieuwe auto te kopen die beter bij uw toestand past.

Handgeschakelde transmissies zijn bijvoorbeeld niet de beste keuze voor mensen met artritis en een auto met een automatische transmissie en andere handige technologie zoals stuurbekrachtiging, ABS-remmen en cruisecontrol zijn erg handig.

Cruisecontrol is erg handig voor mensen die vaak langs snelwegen rijden of vaak lange afstanden rijden. U kunt de gewenste snelheid regelen waarmee u reist en u kunt uw voet van het gaspedaal halen.

Zoals u kunt zien, zijn er tal van accessoires om mensen met artritis in de auto te helpen. Ook zijn er tal van andere mobiliteitshulpmiddelen die u voor in huis kunt kopen, zoals een traplift. Meer informatie over een traplift kopen vindt u op deze website van Handicare.