24 januari 2022

Beroertes: wat zijn beroertes en wat zijn de symptomen?

Beroertes zijn ernstige en vaak enge ervaringen, maar als u op de hoogte bent van de beroerte symptomen  en wat u moet doen als zich een beroerte voordoet, kunt u in een noodgeval tijd besparen. In dit artikel beantwoorden we de meest gestelde vragen over beroertes.

Wat is een beroerte?

Een beroerte ontstaat wanneer de bloedvaten in de hersenen wordt afgeknepen. Er zijn drie type beroertes; een herseninfarct, een hersenbloeding of een TIA. Een beroerte is een levensbedreigende aandoening en vereist dringende medische behandelingen. Er zijn 2 hoofdoorzaken van beroertes.

  • Ischemische beroerte – een ischemische beroerte treedt op wanneer de bloedtoevoer wordt stopgezet als gevolg van een bloedstolsel. Dit is het meest voorkomende type beroerte, dit is de oorzaak van ongeveer 85% van alle beroertes. Dit type beroerte wordt ook herseninfarct genoemd.
  • Hemorragische beroerte – een hemorragische beroerte treedt op wanneer een verzwakt bloedvat dat de hersenen van bloed voorziet, barst. Dit type beroerte wordt ook hersenbloeding genoemd.

type beroertes

Wat gebeurt er bij een beroerte?

Door een gebrek aan bloed naar de hersenen of een deel van de hersenen, kunnen hersencellen gaan afsterven als een beroerte te lang duurt zonder medische hulp. Daarom is het belangrijk om de symptomen voorafgaand aan beroerte te leren. Hierdoor kunt u een beroertje herkennen, zodat u snel hulp kunt zoeken als u symptomen ervaart. Als het om een beroerte gaat, is zo snel mogelijk handelen heel erg belangrijk en telt elke minuut.

Hoe herken je een beroerte?

Een beroerte herkennen kan je pas als je begrijpt waardoor een beroerte optreedt. Er zijn meerdere tekenen van een beroerte die iedereen zou moeten herkennen.

Hoe voel je een beroerte aankomen?

U kunt een beroerte herkennen aan een aantal symptomen die voorafgaande aan de beroerte met uw lichaam gebeuren. Hoewel het een uitdaging kan zijn voor iemand die nog nooit eerder een beroerte heeft gehad deze te herkennen, kan het een goede manier zijn om de effecten van een beroerte te minimaliseren door deze vroeg te detecteren. Op deze manier kunt u uw naasten informeren of om hulp vragen wanneer u alleen bent.

Symptomen vóór een beroerte zijn onder meer:

  • Gevoelloosheid of zwakte in het gezicht, de arm of het been, dat meestal slechts aan één kant van het lichaam optreedt, wat een scheve mond of een ongelijkmatig gezicht kan veroorzaken
  • Moeite om te spreken of te begrijpen
  • Duizeligheid of verlies van gezichtsvermogen in één of beide ogen
  • Verlies van evenwicht en coördinatie, of duizeligheid

Dit zijn de belangrijkste symptomen voorafgaand aan een beroerte, maar mensen kunnen ook plotselinge, zeer pijnlijke hoofdpijn krijgen; verlies van bewustzijn; misselijkheid en overgeven.

Als u een van deze symptomen ervaart, moet u zo snel mogelijk medische hulp inroepen, ook als de symptomen verdwijnen.

beroertes symptomen

Wat is een lichte beroerte?

Een lichte beroerte is een voorbijgaande ischemische aanval (TIA) en kan veel van de symptomen van een beroerte veroorzaken, maar gaat voorbij en duurt niet langer dan 24 uur. Een mini-beroerte treedt op wanneer er een korte onderbreking is in de bloedstroom naar de hersenen, het ruggenmerg of het netvlies, wat beroerte-achtige symptomen kan veroorzaken, maar geen schade aan de hersencellen of verdere ziekte mag veroorzaken. Omdat lichte beroerte symptomen zoveel lijken op de symptomen van een echte beroerte, is het erg moeilijk om deze van elkaar te onderscheiden, en daarom moet u, als u symptomen heeft, onmiddellijk medische hulp zoeken en een arts laten bepalen of u een beroerte of TIA heeft. Dit kan worden vastgesteld met behulp van tests zoals een MRI-scan of een CT-scan.

Herstellen van een beroerte

Mensen die een beroerte hebben gehad, kunnen door het trauma aan hun hersenen langdurige problemen krijgen. Voor sommigen zullen ze nooit volledig herstellen en voor sommigen kan herstel worden bereikt met revalidatie. De beroerte gevolgen zijn voor iedereen anders. Na een beroerte kan het vaak voorkomen dat zichtbare tekenen van een beroerte aanhouden, bijvoorbeeld de zwakte aan één kant van het lichaam.

Het kan ook de mobiliteit van een persoon beïnvloeden en hulpmiddelen zoals trapliften kunnen nodig zijn om onafhankelijkheid te blijven.

Er is geen twijfel over dat een beroerte een enge gebeurtenis is, maar door de symptomen te kennen en een beroerte snel te kunnen detecteren, kunt u snel handelen door medische hulp in te roepen en de risico's te minimaliseren.Elke minuut telt in deze situatie.

Ga voor meer handige handleidingen zoals deze naar onze blog.