31 mei 2017

Blijf actief en mobiel voor een betere gezondheid

Onderweg

Het is geen nieuws dat oefening belangrijk is voor je algemene gezondheid, zowel mentaal als lichamelijk. Echter, als we ouder worden, worden we vaak minder actief terwijl beweging eigenlijk juist noodzakelijker wordt.  Fysieke activiteit, zelfs op het meest gematigde niveau, kan de gezondheid verbeteren van degenen die een ziekte of beperkingen hebben, waardoor het mogelijk is om zelfstandig en mobiel te blijven.

Ouderen en mobiliteit Inactiviteit

Te vaak gebruiken oudere volwassenen het excuus dat zij niet zouden moeten bewegen omdat het te riskant is. Maar het enige wat riskant is, is juist niet bewegen. Wanneer oudere personen immobiel worden, is het meestal niet vanwege een leeftijdsverwante aandoening, maar doordat ze inactief zijn. Helaas leidt dit tot een cyclisch effect: minder oefening leidt tot meer doktersbezoeken en ziekten, meer doktersbezoeken en ziekte leidt tot minder lichaamsbeweging en lichamelijke activiteit.

Gelukkig is deze ongezonde cyclus ook te voorkomen. Naast het voorkomen of vertragen van een ziekte kan het zelfs een effectieve behandeling zijn voor chronische aandoeningen en handicaps, zoals artritis, diabetes, darmkanker of een hartziekte.

Als het mobiel zijn en onafhankelijk blijven wonen in het eigen huis erg belangrijk is, kan lichamelijke activiteit bijdragen tot het verbeteren van het evenwicht en het lopen. Evenals het verbeteren van de cognitieve functie. Sommige studies suggereren dat oefening het risico op de ziekte van Alzheimer zelfs kan verminderen. Het kan ook de gevoelens van depressie en stress verminderen, die vaak de oudere volwassenen raken die alleen wonen.

 

Ontwikkelen van beweging

Mobiel blijven vraagt beweging Terwijl het deelnemen aan een regelmatige bewegingscursus een uitstekende gewoonte is, kan lichamelijke activiteit daarnaast alles bevatten dat het lichaam beweegt. Dit kan tuinieren zijn, lopen naar de winkel door te parkeren op de verste plek of met de trap te gaan in plaats van de lift.

Maar dat betekent niet dat oudere volwassenen geen trainingsprogramma’s moeten volgen. Er zijn een aantal programma’s die, zonder het te overdrijven, een groot aantal gezondheidsvoordelen bieden. Het ideale oefenprogramma bestaat meestal uit drie componenten, die door elke leeftijd kunnen worden gevolgd: Cardio/ uithoudingsvermogen, kracht/weerstand en rek/flexibiliteit.

  • Cardio/ uithoudingsvermogen: 30 minuten per dag een cardioactiviteit die uw hartslag verhoogt, zoals wandelen, zwemmen of fietsen. Als het makkelijker is of voor diegene die net begonnen zijn, kan dit worden gesplitst in meerdere sessies, zoals twee keer 15 minuten of drie keer 10 minuten een activiteit.
  • Sterkte / weerstand: 2 tot 3 keer per week een krachttraining. Dit kan onder meer het heffen van gewichten zijn of het doen van lunges of sit-ups. Zorg er echter voor dat u verschillende spiergroepen op verschillende dagen traint en geleidelijk de herhalingen of gewichten verhoogt. Krachttraining voorkomt verlies van botmassa en verbetert het evenwicht, wat vooral belangrijk is om vallen te voorkomen.
  • Stretching / Flexibiliteit: Voor elke oefening stretchen helpt de spieren geleidelijk op te warmen en af te koelen. Dit voorkomt letsel en vermindert spierpijn. Specifieke oefeningen kunnen worden gebruikt om specifieke spiergroepen te trainen. Zo kan yoga gebruikt worden om de core te versterken. Een sterke core verbetert beweging, houding en mobiliteit.

Begin nu

Er zijn geen nadelen om actief te zijn of te blijven, ongeacht hoe oud u bent. Door op jonge leeftijd te beginnen, wordt de reguliere activiteit gewoon en een deel van het leven, van een gezonder leven. Veel mensen wachten tot ze een doel hebben - gewicht verliezen of sterker worden - voordat ze stappen zetten naar een gezondere, meer actieve levensstijl. In plaats daarvan moet elke dag zo actief mogelijk zijn. Om een ​​langer en gezonder leven te waarborgen.
En natuurlijk, als mobiliteit een uitdaging wordt, is Handicare er altijd om te helpen, met een groot aantal trapliften en oplossingen om ervoor te zorgen dat iedereen de mogelijkheid heeft om veilig en zelfstandig te kunnen blijven wonen.


Bronnen:

https://nihseniorhealth.gov/exerciseforolderadults/healthbenefits/01.html

https://go4life.nia.nih.gov/tip-sheets/do-exercise-and-physical-activity-protect-brain

https://www.agingcare.com/articles/exercise-benefits-for-the-elderly-95383.html