18 maart 2020
Het coronavirus: Uw belangrijkste vragen
Update: 14 oktober 2020
In dit artikel proberen wij aan de hand van gerenommeerde bronnen van bijvoorbeeld de Wereldgezondheidsorganisatie, de Rijksoverheid en het RIVM de vragen die bij u kunnen leven zo goed mogelijk te beantwoorden. Dit doen wij met de huidige staat van kennis. Let wel: Wij zijn geen artsen en adviseren u de richtlijnen (van onder andere het RIVM) zo goed mogelijk te volgen en daarbij uw gezonde verstand te gebruiken.
Wat is een pandemie?
Het coronavirus (of COVID-19, de officiële term) laat de wereld momenteel op zijn grondvesten schudden. Het werd door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in maart tot een pandemie, een wereldwijde epidemie, uitgeroepen. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie kan een pandemie ontstaan wanneer aan de volgende drie eisen is voldaan:
- De ziekte is nieuw voor de populatie;
- De ziekte infecteert mensen en kan zware klachten veroorzaken;
- De ziekte verspreidt zich gemakkelijk onder de bevolking.
Belangrijke voorwaarde is dat de zieke ‘infecterend’ is. Kanker is bijvoorbeeld ook een ziekte die veel doden veroorzaakt maar wordt niet als een pandemie gezien omdat het niet overgedragen kan worden.
Wat is de huidige status van het virus in Nederland?
De status van de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland is te volgen op de website van het RIVM.
Hoe voorkom ik dat ik besmet wordt?
Het RIVM geeft voor corona de volgende preventie maatregelen:
- Was uw handen regelmatig;
- Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog;
- Gebruik alleen papieren zakdoekjes;
- Blijf thuis als u corona gerelateerde klachten bent en laat u testen op COVID-19;
- Loop met een boog om hoestende mensen heen.
Hoe wordt het virus overgedragen?
Het nieuwe coronavirus wordt voornamelijk overgedragen door hoesten en niezen. Mensen die (nog) geen klachten hebben lijken het virus niet of nauwelijks te verspreiden (al is daar wel enige onduidelijkheid over). De meeste besmettingen lijken te komen van patiënten die besmet zijn én symptomen hebben.
Wat is de incubatietijd van het virus?
De incubatietijd is de periode tussen het moment dat u besmet raakt en dat u ziek wordt. Bij het nieuwe coronavirus varieert de incubatietijd van 2 tot 12 dagen. Voor de zekerheid gebruiken we 14 dagen.
De incubatietijd is berekend met de gegevens van veel patiënten. Mocht er iemand melding maken van een langere incubatietijd, zou er ook sprake kunnen zijn van een onopgemerkt contact dat tussendoor plaatsvond, waardoor de incubatietijd alleen langer lijkt.
Wanneer kan ik iemand niet meer besmetten?
Wanneer u zich beter voelt en 24 uur lang geen gezondheidsklachten heeft gehad, bent u genezen en kunt u anderen niet meer besmetten.
Hoe sluit ik uit dat ik besmet ben met het coronavirus?
Niest u veel en heeft u een loopneus? Dan heeft u waarschijnlijk een normale verkoudheid te pakken. Heeft u koorts en/of een droge hoest dan kan het zowel COVID-19 als griep zijn.
Bent u daarnaast echter kortademig dan is de kans het grootst dat u het coronavirus te pakken heeft. Dit symptoom wordt namelijk zelden gezien bij verkoudheid of griep.
Wat zijn de symptomen van het coronavirus COVID-19?
De belangrijkste klachten die vaak voorkomen bij COVID-19 zijn:
- verkoudheidsklachten (zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn);
- hoesten;
- benauwdheid;
- verhoging of koorts;
- plotseling verlies van reuk en/of smaak (zonder neusverstopping).
Wanneer dien ik contact op te nemen met mijn huisarts?
- Bij verkoudheidsklachten of verhoging tot 38,0 graden Celsius: Blijf thuis, ziek uit en zorg dat u anderen niet besmet. Houd dus afstand tot andere mensen. Uw klachten worden als ‘mild’ bestempeld en u hoeft de huisarts dus niet te bellen.
- Uw klachten worden erger? U heeft koorts (meer dan 38 graden) en u hoest of ademt moeilijk. Laat u dan testen bij een testpunt van de GGD. Neem bij ernstige klachten direct contact op met uw huisarts.
In het NRC van 16 maart jl. stonden de verschillende symptomen duidelijk afgebeeld:

Kunnen mijn kinderen nog op bezoek komen?
Alle mensen ouder dan 70 jaar en mensen met gezondheidsklachten, zijn extra kwetsbaar als hij / zij besmet raakt met het coronavirus. Het is daarom verstandig sociale contacten zoveel mogelijk te beperken. Zeker bij koorts-, hoest of verkoudheidsklachten.
Ik heb niemand om mij te helpen, wat moet ik nu doen?
Heeft u een luisterend oor, advies of extra hulp nodig? U kunt bellen met het speciale telefoonnummer van Het Rode Kruis: 070-4455888.
Kan ik nog boodschappen doen?
Het RIVM adviseerd om 1,5 meter afstand te houden tot anderen en om een mondkapje te dragen tijdens het boodschappen doen, de kans is dan het kleinst dat besmetting plaats vindt. Bij de supermarkten zijn op het moment ook speciale winkeltijden voor mensen met een zwakkere gezondheid. Informeer hierover bij uw supermarkt.
Hoe kan voorkomen worden dat de zorg overbelast raakt?
Op 16 maart jl. legt Jaap van Dissel van het RIVM uit in Nieuwsuur dat Nederland probeert het virus te “controleren”. Dit houdt in dat er gekeken wordt of er een zekere mate van infectie “toegelaten” kan worden. Door de spreiding van de infecties nu te controleren, probeert men juist te voorkomen dat iedereen tegelijk ziek wordt en de zorg overbelast raakt. Daarnaast wordt meteen aan de groepsimmuniteit gewerkt waarmee men toekomstige uitbraken van het coronavirus probeert te voorkomen.
Tot slot: Wat doet Handicare om verspreiding te voorkomen?
In alle plaatselijke Handicare vestigingen worden de nodige maatregelen genomen die door de lokale instanties, zoals in Nederland het RIVM, worden voorgeschreven zoals:
- De bekende hygiënische regels (handen wassen, papieren handdoeken gebruiken, thuisblijven als je koorts hebt, enz.)
- Contactloze begroeting (dus geen handen schudden)
- Wij hebben extra handzeep in het toilet en de keuken beschikbaar en maken de bureaus meerder keren per dag schoon.
Op advies van het RIVM, werken onze medewerkers die thuis kunnen werken, allemaal vanuit huis. De medewerkers die bij mensen thuis komen, zullen bovenstaande voorschriften ook volgen en zullen op gepaste afstand (1,5 meter) blijven. Ook zullen zij een mondkapje en/of handschoenen dragen.
Kan ik door de coronamaatregelen nog wel een traplift kopen?
Jazeker, dankzij de uitgebreide maatregelen die wij nemen kunnen wij ook nu op een veilige manier trapliften leveren en installeren. Lees meer over onze maatregelen.
Heeft u een afspraak met ons?
Heeft u een afspraak met ons? En heeft u last van verkoudheid, hoesten of koorts? Dan vragen wij u contact met ons op te nemen. Uw afspraak wordt dan verzet. Wij zijn telefonisch bereikbaar via 072-57 688 80. Heeft u geen last van verkoudheid, hoesten of koorts, dan komen wij gewoon bij u langs.
Wanneer wij bij u thuis komen, zullen wij u niet de hand schudden en op gepaste afstand blijven. Ook hebben wij extra hygiëne maatregelen genomen. Wij vragen u om uw begrip en medewerking.
Traplift Storing?
Heeft u een traplift storing? Wij doen er nog steeds alles aan om deze zo spoedig mogelijk bij u op te lossen, 24 uur per dag, 7 dagen in de week.
Bereikbaarheid
Handicare volgt het advies van het RIVM. Dit betekent dat waar mogelijk medewerkers vanuit huis werken. Deze maatregel heeft tot op heden geen gevolgen voor onze dienstverlening. Handicare blijft via alle kanalen bereikbaar. Wij zijn telefonisch bereikbaar via 072-57 688 80.
Bronnen:
https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19/vragen-antwoorden