01 februari 2018
Auteur
Eline Blom

Welk land heeft de gezondste eetstijl?

Het hebben van een gezonde en uitgebalanceerde etensstijl is cruciaal, niet alleen voor uw fysieke welzijn, maar ook voor uw geestelijke gezondheid. In het bijzonder is dit belangrijk voor diegenen die een traplift of andere hulpmiddelen voor mobiliteit zouden kunnen gebruiken. Ondanks dat u zich misschien beperkt voelt als het gaat om beweging, of dat nu te wijten is aan een blessure of ouderdom, heeft u volledige controle over uw eetstijl. Door u te richten op het maken en genieten van heerlijk, gezond eten, kunt u uw humeur een boost geven en de deur openen naar een wereld vol mogelijkheden.

In de Global Health Index van Bloomberg, met 's werelds gezondste landen, staat Nederland op een bewonderenswaardige dertiende plek. Op de eerste plaats staat Italië, die zijn succes te danken heeft aan de gezonde eigenschappen van een mediterraan dieet. Veel Aziatische en Scandinavische landen staan echter ook hoog aangeschreven. In dit artikel bekijken we enkele van de gezondste etensstijlen van over de hele wereld en wat we er van kunnen leren.

 

's Werelds gezondste etensstijlen

Japan

japans.jpgHet Japanse dieet wordt al lang geprezen om zijn gezondheidsvoordelen. Immers, Japanse mensen hebben met 83 jaar één van de hoogste levensverwachting in de wereld. Wat maakt hun dieet zo uniek gezond?

Traditioneel bevat het Japanse dieet veel verse en onverwerkte ingrediënten en heel weinig geraffineerde voedingsmiddelen, zoals suiker. Terwijl u veel granen en groenten in Japanse gerechten zult vinden, zult u merken dat er maar heel weinig van dierlijke producten gebruik gemaakt wordt. Het dieet is rijk aan soja en vis, wat gekoppeld is aan een verminderd risico op hart- en vaatziekten. Okinawa, een eiland in het zuiden van Japan, heeft het hoogste aantal mensen boven de 100 in de wereld. Het land heeft ook een extreem laag risico op leeftijd gerelateerde ziekten, zoals artritis en de ziekte van Alzheimer, dus het is misschien de moeite waard om enige inspiratie te halen uit het Japanse dieet als u thuis op een traplift vertrouwt.

Typische ingrediënten die worden gebruikt in de Japanse keuken zijn sojabonen (vaak gebruikt als tofu), aduki, gefermenteerde sojabonenproducten, zoals miso en natto, en vis. Gefermenteerde voedingsproducten blijken cruciaal te zijn bij het creëren van een gezond spijsverteringsstelsel. Naast deze traditionele ingrediënten eten de Japanners een enorm scala aan groenten, waaronder zeewier, en genieten ze regelmatig van een kopje groene thee. Matcha, een gemalen gepoederde groene thee, bevat hoge antioxidantverbindingen die zijn gekoppeld aan het bestrijden van virussen en hartaandoeningen. Naast het type voedsel die ze consumeren, zijn de Japanners ook grote voorstanders van bescheiden portiegroottes. Ze hebben zelfs een gezegde, 'hara hachi bu', wat betekent 'eet totdat je 80% vol bent'.

Wat we van dit dieet kunnen leren: als u het lekker vindt, eet dan meer verse vis. Haring, schelvis en makreel zijn gemakkelijk te verkrijgen en kunnen worden gecombineerd met veel verschillende groenten. Wees ook voorzichtig met uw portiegroottes.

Spanje

paella.jpgMet een dieet dat rijk is aan verse seizoensgroenten en olijfolie, is het geen wonder dat het mediterrane dieet wordt geprezen als één van de gezondste ter wereld. De Spanjaarden profiteren van de overvloed aan verse producten, noten en peulvruchten, wat betekent dat ze veel vitamines en vezels binnenkrijgen. Zeevruchten vormen een groot deel van het dieet, samen met rijst, in gerechten zoals paella.

Echter, naast al deze gezonde ingrediënten zijn er de 'typische' Spaanse producten waar veel toeristen aan denken. Chorizo, Manchego en heerlijke broden zijn vrijwel overal te vinden. Dus hoe blijven de Spanjaarden zo gezond?

Het draait allemaal om balans. Door niet teveel van één ding te eten en hun dieet gevarieerd te houden, handhaven diegenen die rond de Middellandse Zee wonen een gezond evenwicht. Spaanse omelet en zeevruchten worden meestal twee keer per week gegeten, evenals wijn.

Belangrijk om op te merken omtrent de Spaanse cultuur is dat lunch meestal de grootste maaltijd van de dag is. Dit is eigenlijk heel logisch. In veel culturen, zelfs in Nederland, zijn we gewend om 's avonds te gaan eten, thuis of buiten met vrienden. Dit is echter het moment van de dag waarop we het minst actief zijn. Gecombineerd met een liefde voor koken en de tijd die ze nemen om te dineren, is het eenvoudig om te begrijpen hoe de Spanjaarden zo hoog op de lijst eindigden.

Wat we van dit dieet kunnen leren: neem de tijd voor uw eten, maak van de lunch de hoofdmaaltijd en houd uw dieet gevarieerd.

Italië

pizza.jpgNet als bij Spanje profiteren de Italianen ook van een gezond en evenwichtig mediterraan dieet. Ondanks dat het beroemd is om zijn toegeeflijke Napolitaanse pizza's en heerlijke pasta's, is het de manier waarop deze meestal vetmestende gerechten worden gemaakt die het verschil maakt. In plaats van dikke schotelpizza's volgeladen met vier verschillende soorten kaas en lagen vlees, hebben de typische Italiaanse pizza's een dunne basis, veel verse kruiden en kleine hoeveelheden heerlijke verse kaas.

Toscane in het midden van Italië staat bekend om zijn vrij eenvoudige maar smakelijke keuken. Elk gerecht richt zich op seizoensproducten, vaak met peulvruchten, kazen, fruit en groenten. Maaltijden worden over het algemeen geserveerd met vers, regionaal brood om de sappen op te nemen. Als er vlees op het menu staat in Toscane, is het gegarandeerd iets mager en heerlijks, zoals de traditionele biefstuk.

Lange lunches kunnen worden toegeschreven aan de goede gezondheid van de Italianen. Ze lunchen meestal thuis, of genieten van een ontspannen maaltijd met vrienden in restaurants, in plaats van een snelle boterham aan hun bureau te eten. De lunch of het avondeten thuis voorbereiden, de tijd nemen voor een maaltijd, en zelfs daarna te rusten in plaats van naar buiten rennen, kan een wereld van verschil maken.

Wat we van dit dieet kunnen leren: thuis je favoriete gerechten maken, kan je veel calorieën besparen. Waarom probeer je niet om een pizza of pasta op de Italiaanse manier te maken?

Zweden

bosbessen-in-havermout.jpgTerwijl het mediterrane dieet over de hele wereld wordt geprezen, vergeten velen het super gezonde en natuurlijke Noordse dieet. Er zijn veel basisproducten in de Zweedse keuken die helpen het cholesterol te verlagen en het risico op hartaandoeningen te verminderen. Bosbessen, havermout en yoghurt behoren tot de meest bekende Zweedse producten, maar er zijn nog meer onbekende lokale ingrediënten. Filmjölk, de Zweedse versie van yoghurt, werd traditioneel gemaakt met rauwe melk. Tegenwoordig wordt filmjölk nog steeds bij kamertemperatuur gefermenteerd. Het bevat veel melkzuur waarvan gezegd wordt dat het darminfecties helpt.

Veel natuurlijk Zweeds voedsel heeft enorme gezondheidsvoordelen. Bosbessen worden in veel gerechten gebruikt, van hartige maaltijden met gehaktballen tot pannenkoeken en pap. Ingelegde haring - iets waar Nederlanders ook heel bekend mee zijn - verschijnt regelmatig op het menu in Zweedse huishoudens. Zwarte bessen, afkomstig uit Scandinavië, hebben 18 keer zoveel vitamine C als bosbessen, evenals negen keer zoveel calcium, vier tot vijf keer zoveel magnesium, vitamine A en kalium, ijzer en fosfor, volgens Try Swedish.

Net als bij het mediterrane dieet, is verscheidenheid de sleutel tot het succes. In Zweden ligt de nadruk op natuurlijke, seizoensgebonden ingrediënten, wat betekent dat vlees, zuivel, vis en verse producten het hele jaar door in overvloed aanwezig zijn, alleen in verschillende vormen.

Wat kunnen we leren van dit dieet: de Nederlanders gebruiken al veel van de gezonde ingrediënten van Zweden, zoals haring en knäckebröd, maar een grotere nadruk op fruit en yoghurt zou gunstig zijn voor ouderen.

Nederland

boerenkool.jpgIn de Bloomberg Global Health-index van 163 landen kwam Nederland op een respectabele 13e plaats. Hoewel we veel drop eten (elke persoon consumeert gemiddeld 2.000 gram per jaar) en een diepgewortelde liefde voor kaas hebben, is er veel dat Nederlanders goed doen. Boerenkool is een bekende wintergroente, waarmee we ver voor waren op de gezondheidstrend, we begrijpen de voordelen van gezouten haring en we vonden een manier om wortels aantrekkelijk te maken - hutspot.

Inspiratie voor gezond en voedzaam eten kunt u tegenwoordig eenvoudig op doen via internet. Bezoek eens één van de vele foodbloggers die Nederland kent. Zij plaatsen op zeer regelmatige basis recepten voor heerlijke gerechten en leggen uit hoe zij gezond eten.

Éen van die foodbloggers is Dayenne Bos. Zij en haar gezin eten volgens de orthomoleculaire voedingsleer. Eten moet je lichaam voeden, niet vullen. De basis is ‘echt’ voedsel, in de natuur gemaakt en niet op de fabrieksvloer. Hoe minder bewerkt hoe beter. Op haar blog vindt je recepten voor elk moment van de dag. Wat dacht u van een heerlijke stampot boerenkool met zoete aardappel of een gezonde ontbijtkoek.

Bo haar grootste passie is lekker eten. Op haar blog Beaufood vindt je recepten die eenvoudig te maken zijn en naast smaakvol zo voedzaam mogelijk. Eten in balans. Probeer eens haar havermout pizza met gerookte kip en courgette of gegrilde broccoli met parmezaanse kaas. Klinkt goed vindt u niet?

Mediterrane, Scandinavische en Aziatische landen hebben veel te bieden aan mensen die op zoek zijn naar een gezonder dieet. Als je niet helemaal klaar bent om gefermenteerd voedsel in je maaltijden te verwerken, is dat prima. Maar we kunnen allemaal van andere landen leren door onze tijd te nemen om te eten en te dineren met het gezin, te genieten van een gevarieerd dieet en niet gek te doen met onze portiegroottes. Dit is vooral belangrijk voor mensen met een huur traplift thuis, omdat een combinatie van een gezond dieet en lichaamsbeweging wonderen kan doen voor uw zelfvertrouwen en algemeen welzijn.

Beelden: Yannah