18 juli 2019

Ergotherapie iets voor u?

ergotherapeut_met_vrouw.jpg

Wanneer u ouder wordt merkt u dat bepaalde bewegingen moeilijker gaan. Om u te ondersteunen is de traplift een prachtig hulpmiddel zodat u zonder veel moeite op de boven- en benedenverdieping kunt komen. Ook kan ondersteuning in de bewegingen die u hierbij maakt uitkomst bieden. Timo Potveer is ergotherapeut bij Ergotherapie Noord-Holland. Ergotherapie helpt mensen die hinder ervaren bij het uitvoeren van dagelijkse bezigheden. Wie heeft er baat bij ergotherapie, wat houdt het eigenlijk in en hoe vindt u een goede ergotherapeut?

We spraken met Timo Potveer over zijn werk als Ergotherapeut.
Ergotherapie

Voor wie is Ergotherapie?

‘Ergotherapie is er voor alle mensen die beperkingen ervaren in hun dagelijkse leven ten gevolge van fysieke, cognitieve of psychosociale aandoeningen of stoornissen. Wanneer iemand voor het eerst een afspraak maakt bij een ergotherapeut,  zal diegene eerst een intakegesprek krijgen. Tijdens dit intakegesprek wordt er eerst besproken welke beperkingen iemand ervaart. Vervolgens gaan we samen de handelingen bekijken om te achterhalen waar het probleem zich in schuilt. Aan de hand van een  gesprek en de observaties wordt een plan bedacht om de zelfredzaamheid te optimaliseren. Dit kan middels een advies, oefeningen, aanpassing of hulpmiddel, zoals een traplift, zijn. Dit is afhankelijk van de situatie en de hulpvraag’, zo vertelt Timo.

‘De meeste van onze behandelingen vinden plaats in de omgeving waar iemand de beperking ervaart. Dit is dus in de meeste gevallen in de eigen woonomgeving. Maar we komen ook geregeld op scholen en werkplekken. Naast ergotherapie behandelen wij ook mensen in de praktijk voor bijvoorbeeld handtherapie, cognitieve revalidatie therapie of kinderergotherapie.‘

Hoe helpt u uw cliënten?

‘Op het gebied van woningaanpassingen kijken we als ergotherapeut naar drie dingen: de persoon, de handeling die iemand wilt uitvoeren en de omgeving waarin diegene die handelingen uitvoert. Dit is ook één van de redenen dat wij bij mensen thuis komen. Wij kunnen zien hoe iemand iets doet in zijn of haar eigen omgeving en waarom het daar een beperking vormt. In eerste instantie adviseren wij hulpmiddelen zonder te kijken naar vergoedingsvormen. Maar wanneer we tot een adequaat hulpmiddel zijn gekomen, kijken we of deze via de zorgverzekeraar, Wmo of fonds vergoed zou kunnen worden. Voor veel hulpmiddelen weten we de juiste partijen te vinden om dit te realiseren.’

Wanneer adviseert u om een traplift te gebruiken?

‘Veel mensen hebben baat bij het gebruik van een traplift. Voordat ik een traplift adviseer, kijk ik als ergotherapeut natuurlijk eerst naar de conditie en kracht van deze mensen. Het kan goed zijn dat er verbetering mogelijk is met bijvoorbeeld fysiotherapie. Ook probeer ik  mensen zo veel mogelijk tegemoet te komen in hun fysieke beperkingen, daarom kijk ik of traplopen ook daadwerkelijk noodzakelijk is. Er is eigenlijk geen standaard advies voor mensen die moeite hebben met traplopen. Het is namelijk afhankelijk van zowel cognitieve als fysieke factoren. Ik zie vaak dat als mensen een traplift willen aanschaffen via de Wmo dat door het lange proces hiervan, er toch vaak wordt aangeraden om dan maar te verhuizen. Dit lijkt mij echter vaak geen goede oplossing omdat iemand bijvoorbeeld dichtbij zijn mantelzorger woont of vanwege financiële redenen niet in staat is om te verhuizen. Een traplift aanschaffen kan dan toch een goede oplossing zijn om niet afhankelijk te hoeven zijn van derden en debijbehorende voorwaarden.’ Aldus Timo.

Waar vindt u een goede ergotherapeut?

‘Via de website www.ergotherapienoordholland.nl kunt u verschillende ergotherapeuten vinden in de regio Den Helder, Schagen, Langedijk, Alkmaar, Heerhugowaard, Hoorn en Beverwijk. Buiten deze regio kunt u het beste via Google zoeken of informeren bij uw huisarts. Ergotherapie wordt vergoed vanuit de basisverzekering voor 10 uur per jaar en het gaat niet af van bijvoorbeeld de fysiotherapie behandelingen. Wanneer u interesse heeft kunnen we altijd langskomen om kennis te maken en te bespreken wat een ergotherapeut voor u kunt doen.’
Timo Potveer Ergotherapeut

Over Timo

Timo Potveer is 3,5 jaar werkzaam als ergotherapeut. Momenteel werkt hij bij Ergotherapie Noord-Holland. Het mooiste aan zijn werk vindt hij dat hij zoveel mensen kan helpen. Zeker wanneer mensen al jaren moeite hebben met dagelijkse bezigheden en dankzij ergotherapie toch een oplossing vinden.

 

 


Bent u óók ergotherapeut?

Bent u ook ergotherapeut van beroep en staat u open voor een samenwerking met Handicare Trapliften? Neem contact met ons op voor meer informatie over de aantrekkelijke voordelen voor u én uw cliënten. 

Neem contact op