26 september 2022

Evenwichtsstoornis: Oorzaken en behandelingen

Heeft u wel eens dat u moeite heeft om uw evenwicht te bewaren of dat u ineens duizelig wordt? Vooral ouderen hebben vaak last van duizeligheid. Ruim 30% van de 65-plussers en maar liefst 50% van de 85-plussers heeft er wel eens last van. We leggen uit waardoor dit kan komen, wat de symptomen zijn en wat u er aan kunt doen om het te verbeteren. 

duizeligheid senior man

Wat is een evenwichtsstoornis?

Evenwichtsstoornissen, ook wel duizeligheid genoemd, kunnen vele oorzaken hebben. Maar het heeft vooral met je evenwichtsorgaan en je hersenen te maken. Je evenwichtssysteem zorgt er namelijk voor dat je stevig op de grond kunt staan. Je evenwichtssysteem bestaat uit vier lichamelijke onderdelen:

  • je evenwichtssorgaan in je rechter- en linkerbinnenoor. Je evenwichtsorgaan kan met behulp van vloeistof de stand van je hoofd bepalen tegenover de zwaartekracht en geeft deze informatie door aan je hersenen.
  • je ogen. Je ogen vertellen aan je hersenen waar je je in de omgeving bevindt. 
  • je spieren. Je spieren vertellen je in welke houding je staat en of je beweegt. 
  • je hersenen verwerken alle informatie.

Wanneer je evenwichtssysteem ontregeld is, kun je je duizelig voelen of uit balans raken.

Wat zijn evenwichtsstoornis symptomen?

Zoals we al eerder zeiden, als je last hebt van een evenwichtsstoornis, dan voel je je vaak duizelig of heb je een licht gevoel in je hoofd en sta je minder stabiel op je benen. Maar naast deze klachten, kun je je ook misselijk voelen en last hebben van braken. We sommen het complete lijstje van klachten en symtomen op:

  • duizelig
  • licht gevoel in je hoofd
  • misselijkheid
  • braken
  • zweten
  • veel gapen
  • oorsuizen
  • verminderd gehoor
  • gevoel van flauw vallen

Iedereen kan andere klachten ervaren. De symptomen hangen samen met de oorzaak van de evenwichtsstoornis.

Oorzaken van evenwichtsstoornissen

Je evenwichtssysteem kan ontregeld worden door verschillende oorzaken. Bij sommige mensen weten we gewoonweg niet wat de oorzaak is. Maar de meestvoorkomende oorzaken zijn Beningne Paroxysmale Positieduizeligheid (BPPD) of een ooraandoeningen zoals bijvoorbeeld de ziekte van Meniere. 

Beningne Paroxysmale Positieduizeligheid (BPPD)

Deze vorm van duizeligheid is een kortdurende draaiduizeligheid wanneer je je hoofd snel van houding verandert. Dit komt voor als je draait in bed of iets van de grond oppakt en daarmee voorover bukt. De duizeligheid duurt meestal niet langer dan één minuut. Deze aanvallen gaan meestal binnen 4 weken over. Wanneer het langer aanhoudt, contacteer dan je huisarts. 

Ziekte van Méniere

Deze ziekte is er één waarbij de oorzaak ligt in het oor. Bij de ziekte van Ménière zijn de aanvallen van draaiduizeligheid heftig. Je bent zo duizelig en misselijk dat je niks meer kunt doen. Vaak heb je door de misselijkheid ook last van braken. Ook kan je gehoor aangetast zijn waardoor je minder goed kunt horen. Maar ook oorsuizen kan het gevolg zijn van deze ziekte. Aanvallen kunnen wel 20 minuten aanhouden. Wanneer je vermoed dat je de ziekte van Ménière hebt, neem dan contact op met je husiarts. Hij kan medicatie voorschrijven tegen de misselijkheid. Verder helpt het om tijdens een aanval rust te houden. Probeer wel, wanneer het weer lukt, voldoende te bewegen.

duizelig bos

Wat je kunt doen tegen de duizeligheid

Afhankelijk van de oorzaak van de duizeligheid, zijn er verschillende dingen die je ertegen kunt doen. Zo kan rust helpen of medicatie tegen misselijkheid. Wanneer de duizeligheid wordt veroorzaakt door een ontsteking van het evenwichtsorgaan in de oren, kan daar ook medicatie voor ingenomen worden om de ontsteking te remmen. Anderen helpt het juist om oefeningen te doen. Hiervoor kun je een fysiotherapeut bezoeken.

3 oefeningen die je dagelijks in bed kan proberen:

  • Kijk afwisselend omhoog en omlaag en van links naar rechts. 
  • Strek je arm voor je uit en beweeg je vinger van boven naar beneden en van links naar rechts. Volg met je ogen je vinger. 
  • Buig je hoofd voorover en achterover. probeer dit zowel met open als gesloten ogen.

Voor alle oefeningen geldt; voer ze eerst langzaam uit en als het goed gaat steeds sneller.

Wanneer je aanhoudende klachten hebt en regelmatig uit balans raakt, kan dit valgevaar opleveren. Vooral met traplopen kan dit erg gevaarlijk zijn. Overweeg in dit geval eens een traplift in huis te nemen. Zo kun je gemakkelijk en veilig je gehele woning betreden. Wist je dat een traplift huren ook een mogelijk is bij Handicare? 

Wil je meer artikelen zoals deze lezen? Bekijk dan eens onze pagina Mobiliteit en Gezondheid

 

Image by stefamerpik on Freepik