12 september 2022

Wat is een hernia en wat kun je eraan doen?

Een hernia kan op verschillende plaatsen in uw lichaam ontstaan. De rug en de nek zijn de meest voorkomende plekken. Het hebben van een hernia kan samen gaan met veel pijn in uw rug, benen of billen. Het kan uw dagelijks leven hierdoor vervelend beinvloeden. In dit artikel leest u wat een hernia precies is, hoe het ontstaat en wat u ertegen kunt doen als u een hernia heeft.

rug hernia.png

 

Wat is een hernia?

Een hernia is een ander woord voor uitstulping. We gebruiken deze term vooral als we het hebben over een uitstulping van de tussenwervelschijf in uw nek- en rugwervels. Tussen deze wervels zitten tussenwervelschijven. Tussenwervelschijven hebben ee zachte elastische kern en een stevige vezelwand dat bestaat uit bindweefsel. Doordat ze elastisch zijn, kunnen ze goed de schokken opvangen. Bij een hernia zakt de tussenwervelschijf in en verzwakt de wand waardoor de zachte elastissche kern naar buiten wordt gedrukt en tegen de zenuw aan komt. Dit veroorzaakt de pijn. Omdat de zenuw door uw bil en benen loopt, kan de pijn uitstralen naar billen en benen. De officiel benaming is HNP, dat staat voor Hernia Nuclei Pulposi. 

hernia skelet.png

Symptomen van een hernia

Meestal komt een hernia voor bij mensen die tussen de 20 en 50 jaar oud zijn. Een hernia kan komen doordat een zwakke rug erfelijk kan zijn. Maar het kan ook komen door zware belasting van bijvoorbeeld tillen of verkeerd zitten. De meest voorkomende hernia-klachten zijn:

  • U heeft pijn in één bil of been. De pijn is een scherpe pijn en de pijn kan uitstralen tot uw onderbeen of voet.
  • Een branderig, verdoofd of prikkelend gevoel in uw been.
  • Doof of prikkelend gevoel tussen de wervels.
  • Bepaalde houdingen kunnen de pijn verergeren. ZItten en staan kan veel pijn geven. 
  • Soms kan hoesten, niezen of persen op het toilet de pijn erger maken.
  • De zenuw kan zelfs zo bekneld komen te zitten, waardoor men minder kracht in de benen heeft of zelf een verlamd gevoel krijgt. 

Heeft u door een hernia moeite met traplopen? Een traplift kan hierbij uitkomst bieden. Handicare heeft zowel rechte trapliften als trapliften met bochten

Wanneer de hernia niet op een zenuw drukt, geeft de hernia geen klachten. Om er zeker van te zijn of u een hernia heeft, kunnen ze in het ziekenhuis een rontgenfoto maken om te zien of de tussenwervelschijf is ingezakt en met een MRI scan kunnen ze kijken of ook de zenuw bekneld wordt.

fysio.png

Wat te doen bij een hernia?

Bij 3 van de 4 mensen gaan hernia-klachten vanzelf weer over binnen 12 weken. Blijven bewegen is hierbij heel erg belangrijk. Dit zorgt er namelijk voor dat uw spieren niet verzwakken of stijf worden. Probeer daarom iedere dag te bewegen. Eventueel kunt u hierbij pijnstillers gebruiken. Maak geen bewegingen die veel pijn doen, maar beweeg rustig aan en kies houdingen die het minst pijn doen. Soms kan het ook fijn zijn om uw rug warm te houden met bijvoorbeeld een kruik of warme spierbalsem. 

Om uw onderrug te versterken, is het slim om oefeningen te doen die uw "core" versterken. In dit filmpje worden 3 oefeningen voorgedaan die u eenvoudig zelf thuis kunt uitvoeren. 

Als het nodig is, kan een hernia ook geopereerd worden. De uitstulping wordt dan weggesneden waardoor de beknelde zenuw weer ruimte krijgt. Dit gebeurd vrijwel altijd onder narcose. De gemiddelde herstelduur na de operatie is zo'n  4 tot 6 weken. Hierbij is hulp en begeleiding van een fysiotherapeut aan te raden. 

Voor meer informatieve artikelen zoals deze, bekijk onze artikelen over mobiliteit & gezondheid.