24 mei 2018
Auteur
Louisa Strohmeier

Hoe zien we kleuren op oudere leeftijd?

Hoe ziet u kleuren op een oudere leeftijd?

20180525_farben.jpgWat kleuren betreft, is er veel ruimte en interpretatie door ieder afzonderlijk individu. Maar hebt u zich ooit afgevraagd of u de kleuren anders zal waarnemen naarmate u ouder wordt? Zijn er kleuren die u meer apprecieert dan 10 of 20 jaar geleden en vice versa?

In veel gevallen veroorzaakt afnemend zichtvermogen dat we kleuren anders waarnemen. We merken dit vaak op als we meer licht nodig hebben om voorwerpen duidelijk te zien.

Effecten van oogziekten

Ogen en kleurenZowel de natuurlijke vergeling van de lens door ouderdom, als verschillende oogziekten zoals staar (vertroebeling van de ooglens), maculadegeneratie (kwaliteit van de gele vlek, macula, neemt af) of glaucoom (oogzenuwbeschadiging door hoge druk in het oog) hebben invloed op de kleurperceptie.

De gele waas in verband met eiwitafzettingen op de lens maakt het gemakkelijker om geel gekleurde kleuren waar te nemen. Daarentegen wordt de kleur perceptie van blauw, blauw-groene en paarse tinten beperkter en zijn alle kleuren over het algemeen bleker

Wist u dat het gezichtsveld, als ook het waarnemingsbereik van beide ogen normaliter meestal 170-180 graden in de horizontale richting is? Vanaf 55-jarige leeftijd neemt deze echter af en bij 70-jarigen is deze slechts ongeveer 150 graden.

Naast andere factoren zijn deze criteria en de toenemende bewegingsbeperkingen een oorzaak van het verhoogde risico op ongevallen bij oudere generaties.

Ongevallenrisico bij u thuis

Hebt u al situaties of plaatsen bij u thuis ontdekt die een verhoogd risico op ongelukken hebben?

Misschien door rondslingerende objecten, waar u snel over kunt struikelen of een onstabiel gevoel op de trap, omdat u de afstanden tussen de treden niet meer correct kunt inschatten?

In veel gevallen kan het helpen om kleurcontrasten te creëren bij leuningen, deurknoppen of randen van de trap en om te zorgen voor voldoende verlichting in het huis.

Als deze maatregelen niet genoeg zijn en u nog steeds problemen hebt om de trap in je huis te overwinnen, kan een traplift misschien de oplossing zijn. Zelfs met onze trapliften heeft u de mogelijkheid om kleuraccenten in te stellen en kunt u kiezen uit verschillende kleuren voor de rail en voor de stoelen. Voorbeelden van kleuropties zijn vindt u op onze website bij de verschillende trapliften.

 

Bronnen:

Sunacare

Bundesbaublatt

„Seniorengerecht gestaltete Verpackung: Wie wird die Lesbarkeit verbessert?“, Anne Geissler, Eugen Herzau, 2017.