26 juli 2021

Kniepijn: oorzaken, behandelingen en tips

Kniepijn is een veelvoorkomend symptoom van ouder worden, en de meesten van ons accepteren het gewoon als onderdeel van het ouder worden. Maar wat veroorzaakt het precies, kan het worden behandeld en hoe kun je ermee leven zonder de activiteiten op te geven die je leuk vindt? De belangrijkste oorzaak van pijnlijke knieën is artritis.

Het meest voorkomende type artritis, artrose (of artrose), treft voornamelijk de knieën, handen, wervelkolom en heupen. Een onderzoek door onderzoekers van de Universiteit van Leeds in 2015 wees uit dat kniepijn, vooral tijdens het traplopen, een van de vroegste waarschuwingssignalen van de aandoening is. Vroege diagnose is de sleutel tot het verminderen van de impact en het mogelijk maken van de best mogelijke behandeling. Het is dus belangrijk om zo snel mogelijk met een medische professional te praten zodra de kniepijn begint te ontstaan. Er is veel dat kan worden gedaan om te helpen, van regelmatige lichaamsbeweging tot het installeren van een traplift. Dus wat je ook doet, zorg ervoor dat je niet in stilte lijdt.

kniepijn

Oorzaken pijn in knie

De exacte oorzaak van artritis is niet bekend, maar er zijn verschillende factoren die het risico op het ontwikkelen ervan kunnen vergroten. De aandoening zorgt ervoor dat het kraakbeen tussen de botten afbreekt, wat betekent dat gewrichten pijnlijk samenknarsen tijdens normale bewegingen zoals lopen, opstaan ​​en traplopen.

Alle gewrichten zijn gevormd uit botten, kraakbeen en pezen die samenwerken om je ledematen te bewegen. Sommige vormen van artritis tasten de pezen aan en maken ze los door regelmatige zwelling en verzwakking van de gewrichtsspieren. In het geval van artrose is het echter het kraakbeen dat wordt aangetast.

Terwijl de dagelijkse slijtage van gewrichten meestal op natuurlijke wijze door het lichaam wordt hersteld, zorgt artrose ervoor dat dit kraakbeen permanent afbreekt. Dit betekent dat botten tegen elkaar kunnen wrijven zonder dat er een beschermende laag tussen zit, wat het pijnlijke 'knarsende' of 'knarsende' gevoel veroorzaakt dat mensen met artritis vaak melden.

Andere factoren die uw kans op het ontwikkelen van artrose kunnen beïnvloeden, zijn onder meer gewicht, geslacht en andere aandoeningen:

  • Het dragen van extra gewicht kan een grotere impact op de knieën veroorzaken, vooral tijdens activiteiten zoals rennen en lopen naar beneden, waardoor het kraakbeen sneller slijt.
  • Vrouwen hebben meer kans om de aandoening te ontwikkelen dan mannen, en genetische factoren kunnen een rol spelen, wat betekent dat als u een familiegeschiedenis van artritis heeft, uw kansen om het te ontwikkelen groter zijn.
  • Chronische aandoeningen zoals lupus, jicht en fibromyalgie kunnen ook de kans op artritis vergroten, omdat ze allemaal op dezelfde manier de weefsels van de gewrichten aantasten.

artritis

Behandelingen kniepijn

Uiteindelijk is er helaas geen remedie voor artrose, en het is iets waar patiënten de rest van hun leven mee zullen leven. Maar dat betekent niet dat er niets kan worden gedaan om de symptomen te verlichten. Regelmatige pijnstillers en ontstekingsremmers zoals ibuprofen kunnen zwelling en pijn verminderen, en door ervoor te zorgen dat u voldoende slaapt, kunt u de vermoeidheid die gepaard gaat met artritis verminderen.

Het kan verleidelijk zijn om uw beweging volledig te beperken om te voorkomen dat u uw knieën gebruikt, maar in feite kan langdurig stilzitten de symptomen verergeren en gewrichten stijf en pijnlijk maken. Regelmatig staan ​​en rustig rondlopen kan wat pijn en zwelling verlichten. Echter, activiteiten die veel belasting van de gewrichten veroorzaken, moeten worden beperkt, zoals traplopen en het dragen van zware voorwerpen. Neem waar mogelijk de lift in plaats van de trap, en overweeg misschien om te investeren in aanpassingen aan uw huis, zoals een traplift, zodat u minder vaak de trap hoeft te gebruiken of zware voorwerpen zo vaak op en neer hoeft te dragen.

Oefeningen kunnen worden gedaan om de kracht van de pezen rond de gewrichten te versterken, zoals bepaalde beenoefeningen. U kunt oefeningen bespreken die kunnen helpen met een fysiotherapeut, of online gratis trainingsschema's vinden om de spieren rond de knieën te versterken. Deze eenvoudige oefeningen kunnen zittend of liggend worden gedaan en kunnen echt helpen wanneer ze in uw dagelijkse routine worden opgenomen. Het handhaven van een goede houding tijdens het zitten en staan ​​kan ook helpen om de spieren geleidelijk te versterken en een deel van de spanning en spanning op uw benen en knieën te verlichten.

Algemene lichaamsbeweging moet worden beperkt tot bewegingen met weinig impact, waardoor de impact op de knieën en gewrichten wordt beperkt. Oefeningen zoals hardlopen en krachttraining moeten worden vermeden omdat ze de gewrichten te zwaar kunnen belasten, terwijl activiteiten zoals zwemmen of fietsen waarbij de benen worden ondersteund veiliger en voordeliger kunnen zijn.

Het beheersen van het gewicht is iets waar we ons allemaal bewust van zijn en het kan een deel van de druk op de knieën verlichten. Als u daartoe in staat bent, kan het aanhouden van een gezond voedingspatroon en regelmatige lichaamsbeweging een hele reeks voordelen voor uw gezondheid hebben, evenals het verminderen van het gewicht dat door uw gewrichten wordt gedragen en daardoor een deel van de pijn die door artrose wordt veroorzaakt, verlichten.

Leven met artritis

Artritis treft vele mensen, jong en oud, en hoewel het slopend kan zijn, betekent dit niet noodzakelijk dat je actieve dagen voorbij zijn. Er zijn veel manieren waarop u het leven een beetje gemakkelijker kunt maken terwijl u met artritis leeft, en een deel van de pijn en het ongemak uit het dagelijks leven kunt halen.

traplift met man

Trap

Het belangrijkste obstakel dat de meeste mensen tegenkomen wanneer artritis hun knieën aantast, is trappen. Het buigen en rechttrekken bij traplopen, evenals de impact van het afdalen ervan, kan betekenen dat de eenvoudige taak om naar boven te gaan om iets te halen een enorme last wordt die niet langer beheersbaar is. Maar er kan veel gebeuren voordat u uw toevlucht neemt tot een bungalow!

Trapliften zijn een geweldige optie voor mensen die graag thuis willen blijven en hun onafhankelijkheid willen behouden ondanks pijnlijke of artritische knieën. Met een reeks opties voor rechte of gebogen trappen en draaiopties voor smallere trappen, zijn de meeste huizen nu geschikt om een ​​traplift te installeren. Bij sommige trapliften kunt u zelfs staan in plaats van volledig te zitten, wat de noodzaak om uw knieën te buigen verder vermindert, en ze kunnen worden uitgerust met een aangedreven voetsteun en stoeldraaiknop om de noodzaak om uw benen te gebruiken om de lift te bedienen te elimineren.

badkamer aanpassingen

Aanpassingen aan huis

Naast de trap is de badkamer een andere plek waar pijnlijke knieën kunnen oplaaien. In en uit bad of douche klimmen, en zitten of opstaan ​​van het toilet, kan de gewrichten nog meer belasten. Er is een reeks badkameraanpassingen beschikbaar, zoals inloopbaden en douches, handgrepen en toiletverhogers, om het ongemak van deze alledaagse problemen te verminderen.

Naast deze meer substantiële aanpassingen is er een hele reeks kleinere gadgets op de markt, van gespecialiseerde tuingereedschappen en keukengerei tot gemakkelijk vast te pakken houders voor sleutels, mobiele apparaten en deurklinken. Specifiek op het gebied van kniepijn zijn er veerbelaste kniebeschermers beschikbaar die de impact van het knielen absorberen voor activiteiten zoals tuinieren en het opruimen van lage kasten.

schoenen

Schoenen

Een andere manier om de impact op de knieën te verminderen, is door de juiste schoenen te vinden. Schoenen die de druk op de knieën verminderen kunnen een enorm verschil maken voor de pijn die wordt veroorzaakt door lopen en traplopen. Zoek naar schoenen met dikke rubberen zolen en de enkels ondersteunen, zodat er voldoende ruimte is voor je tenen. U kunt ook baat hebben bij steunzolen.

Deze kleine aanpassingen kunnen een groot verschil maken in het leven met artrose. Hoewel het effect van het leven met de aandoening de dagelijkse activiteiten waar u van geniet een beetje uitdagender kan maken, kunt u met de juiste producten en middelen een gezond en gelukkig leven blijven leiden ondanks de nare kniepijn.

 

Verdere bronnen

Als u meer wilt weten over de beschikbare behandelingen om pijnlijke knieën te helpen, zijn hier enkele bronnen die u misschien nuttig vindt:

https://reumanederland.nl/leven-met/omgaan-met-reuma/omgaan-met-klachten/

filmpje met 3 oefeningen voor uw knie: https://www.youtube.com/watch?v=81ZK7N3wWyc

https://www.thuisarts.nl/artrose/ik-heb-artrose-van-knie