16 april 2019

Kniepijn bij het traplopen

knie-pijn-afbeelding.jpgNaarmate we ouder worden, gaat het op en neer lopen op de trap steeds moeilijker. Uit onderzoek door de Universiteit van Leeds in Engeland blijkt dat kniepijn op de trap eerste tekenen van artritis kunnen zijn. Artritis is een ontsteking van de gewrichten die veroorzaakt kan worden door reumatische aandoeningen, verwondingen of bacteriële infecties. Wanneer traplopen een steeds groter probleem wordt, kan een traplift uitkomst bieden. Zo hebben we een traplift stoel speciaal geschikt voor mensen die moeite hebben met het buigen van de knieën. In deze blog meer over de oorzaken, risicofactoren en oplossingen voor kniepijn bij het traplopen.  

Oorzaken van kniepijn

Het is altijd goed om uw arts te raadplegen wanneer u merkt dat dagelijkse activiteiten pijnlijk zijn. Kniepijn kan verschillende oorzaken hebben. Het kan optreden als gevolg van bijvoorbeeld een blessure, door overgewicht of door atrose. Atrose wordt ook wel gewrichtsslijtage genoemd en is een aandoening aan het kraakbeen in gewrichten. Knie-atrose is op latere leeftijd een van de vijf belangrijkste oorzaken van invaliditeit bij mannen en vrouwen. Atrose van de knie treedt meestal op wanneer de knie een verwonding of infectie heeft opgelopen en kan langzamerhand zeer pijnlijk worden. 

4 risicofactoren bij atrose 

Er zijn een aantal risicofactoren voor atrose:
  • Het gewicht: het gewicht verhoogt de druk op de gewrichten zoals de knie. 
  • Leeftijd: het kraakbeen geneest minder goed op latere leeftijd.
  • Geslacht: vrouwen ouder dan 50 hebben meer kans om atrose te ontwikkelen.
  • Topsport: topsporters in voetbal, hardlopen en tennis hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van atrose in de knie door de langdurige belasting. 

Behandelingen bij kniepijn

 Er zijn verschillende soorten behandelingen voor kniepijn: preventieve behandelingen en medische behandelingen. Het is ten eerste belangrijk om actief en in beweging te blijven om pijn te voorkomen. Het is daarbij belangrijk dat u uw eigen grenzen niet overstijgt. U kunt altijd uw huisarts vragen welke sport of welke activiteit het beste bij u past. 

Het kan eigenlijk niet genoeg benadrukt worden: actief blijven is heel belangrijk. Dat is niet altijd makkelijk wanneer u pijn heeft. In tegenstelling tot hardlopen of andere sporten zijn zwemmen en fietsen erg aan te bevelen. Bij deze activiteiten speelt uw gewicht een minder grote rol waardoor uw gewrichten minder belast worden. Er zijn ook medische hulpmiddelen zoals een prothese of inlegzolen. Deze kunnen helpen om de knie in een goede positie te houden en te corrigeren om schokken op te vangen. 

Krijg hulp van professionals 

perch-seat-side.jpgHet is belangrijk om door medisch specialisten ondersteund te worden wanneer u vragen heeft over uw gezondheid. Fysiotherapie, revalidatie en ergotherapie zijn er om pijn te verlichten dus aarzel niet om deze professionals te raadplegen als u ondersteuning nodig heeft. Zij weten precies wat voor u het beste is. Een bezoek aan een medisch specialist is een goede eerste stap en een mogelijk alternatief wanneer u denkt dat een operatie nodig is. 

Oplossingen voor traplopen in geval van pijn

Een traplift van Handicare is een goede aanvulling wat betreft de indeling van uw huis. Verhuizen en weg uit uw vertrouwde omgeving is niet nodig want Handicare biedt diverse oplossingen waarmee u pijnloos en veilig de trap op kunt. In samenwerking met ergotherapeuten hebben we een sta stoel ontwikkeld. Zeker wanneer u moeite heeft om uw knie of heupgewricht te bewegen is de sta stoel een ideale oplossing. 

Meer informatie over de sta stoel

 

Bronnen:
https://www.dailymail.co.uk/health/article-2917577/Do-knees-hurt-climb-stairs-sign-arthritis.html
https://www.medicalnewstoday.com/articles/311263.php
https://www.lifebridgehealth.org/RIAO/AgingKnee.aspx
https://www.summitortho.com/2015/01/26/handle-stairs-arthritic-knees/