12 mei 2022

Moeite met traplopen? Tips om het makkelijker te maken.

moeite met traplopen

Moeite met traplopen? Tips om het makkelijker te maken

Mensen kunnen om vele redenen moeite hebben met traplopen, van mobiliteitsproblemen tot een lage conditie na herstel van een blessure. Het kan op latere leeftijd nog een grotere uitdaging worden wanneer verminderde mobiliteit, in combinatie met krachtverlies en verstijfde gewrichten, gecombineerd worden. Beïnvloedt uw onafhankelijkheid en hoe u zich door het huis kunt bewegen, kunnen uitdagingen bij het beklimmen en afdalen van trappen worden overwonnen. Lees verder om meer te weten te komen.

Lees ookWat te doen bij pijn in uw knieën tijdens het traplopen?

Doe mee aan cardio oefeningen

Cardio of een low-impact oefening is dat u vanwege zijn aard niet te veel druk uitoefent op uw gewrichten. Enkele belangrijke soorten oefeningen met weinig impact zijn wandelen, fietsen en zwemmen. Door dit soort activiteiten bent u misschien in staat om uw trainingsniveau en mobiliteit op te bouwen, uw gewrichten te versterken en het op- en aflopen van trappen gemakkelijker te maken.

benen-oefeningen.jpg

Werk aan geleidelijke progressie

Je lichaam laten wennen aan traplopen hoef je niet te doen door van boven naar beneden te klimmen. Waarom niet werken aan geleidelijke progressie? Streef ernaar om ofwel zoveel minuten per dag de trap op te lopen, ofwel een bepaald aantal trappen per dag, en probeer dat dan geleidelijk te verhogen naarmate de tijd verstrijkt. Dit hoeft niet allemaal in één keer te gebeuren en kan die dag in kleine stints worden gedaan. Dit zorgt ervoor dat uw lichaam gewend raakt aan het op- en aflopen van trappen en kan ook op de lange termijn de conditie verbeteren buiten het traplopen.

Lees ook: Pijnlijke benen: oorzaken en preventie

Koop een traplift

Traplopen hoeft niet uw enige optie te zijn, en als u van uw huis houdt, maar het opstaan een te grote uitdaging vindt, waarom zou u dan geen traplift kopen? Onafhankelijk zijn in je eigen ruimte is belangrijk en het kan hartverscheurend zijn om het gevoel te hebben dat je het huis waar je van houdt misschien moet verlaten. Met een traplift vernieuwt u echter uw zelfstandigheid en hoeft u zich geen zorgen meer te maken over traplopen. Bovendien zult u er versteld van staan hoe weinig een traplift kost.

Trappen op en af gaan kan om vele redenen een uitdaging zijn, maar voor mensen die moeite hebben met traplopen, zijn er oplossingen.

Lees onze artikelen over mobiliteit en gezondheid voor meer van dit soort tips en advies.