12 mei 2022

Moeite met traplopen? Tips om het makkelijker te maken.

moeite met traplopen

Moeite met traplopen? Tips om trap lopen makkelijker te maken

Mensen kunnen om vele redenen moeite hebben met traplopen, van mobiliteitsproblemen tot een lage conditie na bijvoorbeeld het herstel van een blessure. Het kan op latere leeftijd nog een grotere uitdaging worden wanneer verminderde mobiliteit, krachtverlies en verstijfde gewrichten, gecombineerd worden. Voor deze mensen kan het best een uitdaging zijn om zich door het huis te bewegen en met name het traplopen zorgt vaak voor uitdagingen. In deze blog geven we u tips hoe u hier mee om kunt gaan. Lees verder om meer te weten te komen.

Lees ookWat te doen bij pijn in uw knieën tijdens het traplopen?

Doe mee aan cardio oefeningen

Cardio of low-impact oefeningen zijn oefeningen waarbij u niet te veel druk uitoefent op uw gewrichten. Enkele voorbeelden hiervan zijn wandelen, fietsen en zwemmen. Door dit soort activiteiten regelmatig te doen, bent u misschien in staat om uw trainingsniveau en mobiliteit te verbetere. U zult hiermee uw gewrichten versterken en de trap op en af zal hierdoor gemakkelijker gaan.

benen oefeningen

Werk aan geleidelijke progressie

Je lichaam laten wennen aan een trap oplopen kun je doen op twee manieren. Werk aan geleidelijke progressie. Streef ernaar om een paar minuten traplopen per dag te proberen. Ook kun je jezelf als doel stellen om een aantal treden per dag op en af te lopen. Probeer dit een paar keer per dag te herhalen. 

Probeer dat dan geleidelijk te verhogen naarmate de tijd verstrijkt. Dit hoeft niet allemaal in één keer te gebeuren en kan in kleine stapjes worden gedaan. Dit zorgt ervoor dat uw lichaam gewend raakt aan het op- en aflopen van trappen en kan ook op de lange termijn de algemene conditie verbeteren.

Lees ook: Pijnlijke benen: oorzaken en preventie

Koop een traplift

Wanneer u van uw huis houdt, maar de trap een steeds groter obstakel wordt, waarom zou u dan geen traplift kopen? Onafhankelijk zijn in je eigen ruimte is belangrijk en het kan hartverscheurend zijn om het gevoel te hebben dat je het huis waar je van houdt misschien moet verlaten. Met een traplift behoudt u echter uw zelfstandigheid en hoeft u zich geen zorgen meer te maken over moeilijk de trap op lopen. Bovendien zult u er versteld van staan hoe weinig een traplift kost.

Een trap op komen en weer naar beneden gaan wanneer u maar wilt gedurende de dag is mogelijk met een traplift in huis. 

Lees onze artikelen over mobiliteit en gezondheid voor meer van dit soort tips en advies.