26 september 2022

Wat is MS (Multiple Sclerose)?

In dit artikel beantwoorden we de meest voorkomende vragen over multiple sclerose (MS). Wat is ms ziekte? Welke soorten zijn er? Wat zijn de symptomen? Hoe kun je het behandelen? Hoe beinvloed het de mensen die het hebben? 

arts met hersenen

Wat is multiple sclerose?

Multiple sclerose, ook wel MS genoemd, is een medische aandoening die het centrale zenuwstelsel tussen de hersenen en/of het ruggenmerg kan aantasten. Hierdoor kan het een reeks effecten hebben, waaronder problemen met zicht, zoals wazig zien, beweging, gevoel en evenwicht.

Het is een levenslange aandoening die mensen op verschillende manieren kan treffen, soms slechts mild en soms ernstig invaliderend. Mensen worden meestal gediagnosticeerd in de vroege volwassenheid (tussen de 20 en 40 jaar oud), maar het kan zich op elke leeftijd ontwikkelen. Het komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

LEES MEER: Wat is spierdystrofie?

Welke soorten multiple sclerose zijn er?

Het verloop van MS is voor iedereen anders. Maar er zijn vier vormen waar je MS onder kunt indelen.

  1. Relapsing Remitting MS (RRMS)
  2. Secundair Progressieve MS (SPMS)
  3. Benigne MS
  4. Primair Progressieve MS (PPMS)

Bij de meeste mensen begint MS met aanvallen die weer overgaan. In het begin van de ziekte kan het lichaam de schade die door de ontstekingen wordt veroorzaakt, nog repareren. Klachten gaan dan vaak weer (gedeeltelijk) over. Deze vorm van MS heet daarom ‘relapsing remitting MS’, afgekort RRMS.

Tijdens de herstelperiode hebben mensen weinig of geen klachten. De ernst van de terugvallen, de periode tussen twee aanvallen en het herstel kan per persoon verschillend zijn. Bij een deel van de mensen met relapsing remitting MS verloopt de ziekte heel mild. Deze vorm van MS wordt ook wel benigne MS genoemd. Bij deze milde vorm kan het soms wel meer dan tien jaar duren voordat iemand een volgende aanval heeft. Iemand met milde MS kan wel restverschijnselen overhouden aan een aanval.

Op den duur is het lichaam steeds slechter in staat om de schade die door de ontstekingen wordt veroorzaakt, te repareren. Ook kunnen er nieuwe klachten bijkomen. Deze vorm van MS heet ‘secundair progressieve MS’, afgekort SPMS. Ongeveer 80% van de patiënten met relapsing remitting MS ontwikkelen in de loop van de tijd secundair progressieve MS. 

Bij 10 tot 15% van de mensen begint de ziekte meteen met een geleidelijke achteruitgang. Er is dan geen sprake van aanvallen, maar ook niet van herstel. Deze vorm van MS heet ‘primair progressieve MS’, afgekort PPMS.

3 tabellen van het klachtenverloop bij MS, relapsing-remitting MS, secundaire progressieve MS en primair progressieve MS

Wat zijn de symptomen van multiple sclerose?

De symptomen van multiple sclerose zullen enorm variëren van persoon tot persoon, grotendeels afhankelijk van waar de aangetaste zenuwen zich bevinden en in welk stadium ze zich in het leven bevinden.

De belangrijkste symptomen van multiple sclerose zijn:

• Gevoelloosheid of tintelingen in het aangetaste deel van het lichaam
• Loopproblemen, waaronder zwakte en evenwichtsverlies
• Zichtproblemen waaronder wazig zien en pijn in de ogen
• Blaas- en darmproblemen, waaronder controleverlies
• Vermoeidheid en problemen met cognitief gedrag

De symptomen zijn vaak onvoorspelbaar en een persoon kan slechts één of meerdere symptomen ervaren. Iemand kan ook merken dat hun symptomen in de loop van de tijd veranderen naarmate de aandoening vordert of naarmate ze hun levensstijl aanpassen.

Hoe kun je multiple sclerose behandelen?

Hoewel er momenteel geen remedie is voor multiple sclerose, zijn er manieren om de symptomen van de ziekte te behandelen om ze te verlichten. Veel mensen met MS hebben steroïden om hun terugval te helpen behandelen, maar er kunnen ook meer specifieke behandelingen zijn voor specifieke symptomen en behandelingen die kunnen helpen het aantal terugvallen te minimaliseren.

Een persoon met MS kan in het dagelijkse leven ook hulpmiddelen gebruiken om met zijn terugval om te gaan. Het aanschaffen van rechte trapliften of een traplift met bochten kan bijvoorbeeld iemand helpen die worstelt met vermoeidheid en mobiliteitsproblemen.

rolstoel en wandelaar buiten

Hoe is het om met multiple sclerose te leven?

Mensen met MS kunnen merken dat hun ervaring varieert, afhankelijk van hoe hun MS hen beïnvloedt en welke vorm van MS ze hebben. Het is een ongelooflijk onvoorspelbare ziekte, voor sommige mensen zullen ze merken dat het een ernstige handicap is die hun dagelijks leven grotendeels beïnvloedt en voor sommigen zullen ze af en toe een terugval hebben die redelijk goed kan worden beheerst met behandelingen en veranderingen in levensstijl.

Voor meer informatieve artikelen zoals deze, bekijk onze artikelen over mobiliteit & gezondheid.