11 oktober 2018

Tips voor een betere nachtrust

Ieder jaar brengt de herfst weer veel veranderingen met zich mee: het slaap- en eetpatroon verandert en ook de mate van lichaamsbeweging verandert. We weten dat het gaat komen, maar het is niet altijd makkelijk om deze veranderingen te voorkomen.

Het lijkt erop dat we minder slapen wanneer we ouder worden. Mensen boven de 60 jaar slapen lichter, worden vaker wakker en slapen gemiddeld een uur minder. We hebben een aantal tips voor een goede nachtrust op een rij gezet.

Zorg voor blootstelling aan zonlicht

Bewegen is belangrijk, maar ook wanneer u minder mobiel bent is het van belang dat u regelmatig buiten komt. Als u minimaal een uur per dag wordt blootgesteld aan natuurlijk licht zorgt u ervoor dat uw biologische klok in stand blijft. Zonlicht is een belangrijke factor voor uw lichaam om te bepalen of u wakker moet zijn of moet slapen. Wanneer het moeilijk wordt om naar buiten te gaan, omdat traplopen een groot obstakel wordt, biedt Handicare Trapliften u de oplossing.women-3394510_640.jpg

Zorg voor voldoende fysieke activiteiten

Wanneer u de dag actief doorbrengt, door bijvoorbeeld te wandelen of te zwemmen, zorgt u ervoor dat u makkelijker in slaap valt.
 

Doe ontspannings- en ademhalingsoefeningen

Het voorbereiden van uw lichaam en geest op het slapen gaan zorgt ervoor dat u ontspannen uw nachtrust tegemoet gaat. Zo kunt u een aantal ontspannings- en ademhalingsoefeningen doen. Bijvoorbeeld de ademhalingsoefening “visualisatie”: breng uzelf naar een plek in uw hoofd waar u het liefst zou willen zijn en focus op de positieve gedachtes die hierdoor opgeroepen worden. Of de ontspanningsoefening waarbij u rustig in- en uitademt. Sluit uw ogen, leg een hand op uw buik en focus alleen op uw ademhaling. Adem rustig in door uw neus en voel uw buik omhoog komen. Houd deze adem even vast en adem langzaam weer uit via uw mond. Herhaal deze oefening net zolang totdat u zich meer ontspannen voelt.
 

Let op uw voeding

Voeding is ook erg belangrijk voor een goede nachtrust. Zo kunt u beter geen avondmaaltijd nemen die veel suiker, vet of zout bevat, dit zorgt ervoor dat u moeilijker in slaap kunt komen. Ook kunnen cafeïne en alcohol ervoor zorgen dat u minder goed in slaap kunt komen. Daarnaast zijn er een aantal plantsoorten die voor de vermindering van kwalen en een betere nachtrust zorgen. Citroenmelisse en meidoorn helpen om beter in slaap te vallen en lavendel, passiebloem, valeriaan en kunnen angst verminderen.

 

Bronnen:
https://sante.lefigaro.fr/actualite/2010/12/30/10632-recettes-pour-ameliorer-sommeil-seniors
https://www.allodocteurs.fr/se-soigner/phytotherapie/bien-dormir/les-remedes-de-grand-meres-contre-les-troubles-du-sommeil_14788.html 
https://www.passeportsante.net/fr/Nutrition/Dietes/Fiche.aspx?doc=insomnie-et-alimentation-questions-diete