21 juni 2018
Auteur
Mélanie Pradines

Gezond ouder worden en natuurgeneeskunde

“Wachten tot je ziek bent voordat je voor jezelf gaat zorgen, is wachten met een put te graven tot je dorst krijgt.”  Chinees gezegde

We kennen allemaal het spreekwoord "Voorkomen is beter dan genezen" en als natuurgeneeskunde ons naar dit welzijn kan leiden? Hygiënische leefregels, kruiden- of alternatieve geneeskunde. Natuurgeneeskunde is nog niet zo vergezocht, integendeel!

Volgens de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) is natuurgeneeskunde tegenwoordig de derde traditionele wereldgeneeskunde. De natuurgeneeswijze wordt door het Europees Parlement vermeld als aanvullende geneeskunde en is door de UNESCO goedgekeurd als een traditioneel medicijn.

Naturopathie, wat is het?

naturopathie_2.jpgNatuurgeneeskunde houdt zich bezig met 'gezondheidskapitaal', dat wil zeggen, met het welzijn van de persoon als geheel, rekening houdend met het fysieke lichaam, de geest en zijn sociale leven. Het maakt het mogelijk om de belangrijkste factoren van functionele onevenwichtigheden op een volledige en vooral persoonlijke manier te corrigeren, terwijl natuurlijke hulpbronnen worden gebruikt.

 

Wat houdt een consult in?

naturopathie_3.jpgDe natuurgeneeskundige stelt een natuurgeneeskundig rapport op, waarbij de gestelde diagnoses door medici en lopende behandelingen in acht worden genomen. Hij of zij handelt daarbij binnen de wetten en regels van het land. Daarna zal de natuurgenezer gedurende het verloop van de behandeling zorgen dragen voor zijn patiënt en deze begeleiden. Dit voorkomt de eerste tekenen van veroudering en bepaalde ziekten door te focussen op het gezondheidskapitaal en zorgmethoden die behoren tot alternatieve geneesmiddelen zoals planten, essentiële oliën en voeding. Dit laatste is ook bijzonder interessant. Wat u dagelijks eet, kan ons lichaam evenzeer "verstoppen" als het te rijk is aan vet, suiker, zout ... net zoals het ons in staat stelt om fit te blijven en voor ons lichaam te zorgen als het rijk is aan goede voedingsstoffen envitamines. Het is niet altijd een kwestie van minder eten, maar beter eten: meer fruit en groenten, goede vetten en goede suikers en minder industriële en bereide producten vaak beladen met additieven en andere nutteloze producten of producten die zelfs schadelijk zijn voor onze gezondheid.

Wat kan natuurgeneeskunde behandelen?

 • artrose en reuma
 • problemen met de spijsvertering
 • degeneratieve ziekten
 • geheugenverlies
 • diabetes
 • cholesterol
 • gewichtsproblemen
 • slaapstoornissen
 • astma
 • rookverslaving
 • chronische vermoeidheid

Disclaimer: Natuurgeneeskunde is een aanvulling op reguliere medische zorg en kan nooit als vervanging hiervan worden gezien. 

Bronnen:

https://www.prevention-sante.eu/actus/bien-vieillir-naturopathie

https://www.senioractu.com/Grace-a-la-naturopathie-vivre-en-bonne-sante-est-a-la-portee-de-tous_a12926.html