28 maart 2018
Auteur
Mélanie Pradines

Dokter, ik heb last van oorsuizen

Piepen, fluiten, gesuis, gebrom of het gevoel van het constant horen van krekels, dit zijn de symptomen die aantonen dat je last hebt van tinnitus, in de volksmond ook wel oorsuizen genoemd.
Hoe voorkom je dit? Hoe zorg je dat het over gaat? Dat zullen we in dit artikel proberen uit te leggen.

Wat is tinnitus?

20180316_tinnitus-header.jpg8 maart was de 21e Nationale Dag van het gehoor. Het moment om te praten over tinnitus en het belang om het gehoor te beschermen.
Tinnitus is een vorm van gehoorschade, waarbij je geluiden hoort die niet bestaan. Deze geluiden, die alleen de patiënt waarneemt, worden niet geproduceerd door trillingen van externe oorsprong. Echter horen deze mensen ze goed en luid. Tinnitus kan verschillende oorzaken hebben, van een te hoge bloeddruk tot infectieziekten, maar vaak is lawaai de veroorzaker van tinnitus.

Wat zijn de risico's van slechthoren?

Door slechthoren, kunnen we ons meer geïsoleerd voelen, ons afsluiten van anderen en activiteiten. Geleidelijk aan brengt het ons steeds meer tot onszelf. Vereenzaming is het risico. Daarom is het gehoor ook zo essentieel om regelmatig te laten controleren.

Hoe weet ik of ik gehoorverlies heb?

Tegenwoordig is het mogelijk om direct vanuit huis te testen. Om dit te doen gaat u naar de website Hoortest.nl. Deze eerste test heeft geen medische waarde, maar laat u weten of uw gehoor voldoende is. Het is uiteraard geen vervanging voor een afspraak met uw huisarts, die u zo nodig zal doorverwijzen naar de KNO-arts om een ​​volledige beoordeling te maken.
De KNO-arts onderzoekt of er medische behandelingen mogelijk zijn en kan zonodig doorverwijzen naar een Audiologisch Centrum voor onderzoek, advies en revalidatie.

Hoe kunnen we het voorkomen?

Er zijn verschillende manieren om gehoorproblemen en dus oorsuizen te voorkomen. Luister bijvoorbeeld niet naar luide muziek met oordopjes, blijf uit de buurt van luidsprekers op muziekshows, draag oordopjes als u weet dat u aan harde geluiden zult worden blootgesteld ( tijdens concerten bijvoorbeeld).

Hoe te leven met tinnitus? Kunnen we eraan wennen?

tinnitus.jpgAls je last hebt van tinnitus, is er momenteel geen echte oplossing om ze volledig uit te roeien. Maar er zijn technieken om er aan te wennen en erin te slagen beter te leven, zelfs om ze op afstand te zetten (gewenning). Bijvoorbeeld: Vermijd blootstelling aan te harde geluiden, maar vermijd ook volledige stilte die uw gewenning zou kunnen beïnvloeden. Vermijd alcohol, dat de neiging heeft om tinnitus te versterken. Beoefen een activiteit die stress vermindert zoals yoga , sofrologie, Qi Gong ...) en denk er ten slotte goed aan om uw arts en apotheker te informeren, omdat sommige geneesmiddelen waarschijnlijk het gevoel van tinnitus versterken.

Bronnen : 

https://www.journee-audition.org/  

https://www.stichtinghoormij.nl

https://www.hoorstichting.nl