26 april 2018
Auteur
Valentina Vincenzi

Pilates op oudere leeftijd: wat zijn de voordelen?

“Een lichaam vrij van spanning en vermoeidheid is de ideale schuilplaats die de natuur biedt voor het huisvesten van een evenwichtige geest, volledig in staat om alle complexe problemen van het moderne leven met succes aan te gaan.” Joseph Hubert Pilates

Het is bekend dat beweging op elke leeftijd essentieel is om gezond te zijn en een gezonde levensstijl te ondersteunen. Veel mensen leiden een zittend leven. Welke mogelijkheden hebben we om de negatieve gevolgen ervan tegen te gaan? Het is duidelijk dat pilates er één van is.

Wat is Pilates?

20180419_pilates_ginnastica_posturale.jpgDeze methode is ontstaan uit het idee van Joseph Pilates, die, moe van zijn gezondheidsproblemen, deze bewegingsvorm ontwikkelde met als doel zijn fysieke welzijn en zijn kwaliteit van leven te verbeteren.

De oefeningen zijn van het anaerobe type: het bestaat uit meer dan 500 figuren die op een vloeiende, gecontroleerde en harmonieuze manier moeten worden uitgevoerd. Pilates is zelfs gebaseerd op meerdere disciplines die het gevoel van beweging, het gevoel van gezondheid en fysieke kracht combineren.

Ademhaling en houding zijn essentieel voor de goede uitvoering van deze oefeningen. In feite laten ze het toe om de buik-, lenden- en rugspieren te versterken.
Deze oefeningen helpen u gemakkelijk op te staan vanuit uw stoeltjeslift, waardoor u meer kracht en balans hebt!

 

Waarom is Pilates een goede training voor ouderen?


Veilige training

20180419_pilate-anziani.jpgDe Pilates stelt u in staat om veilig te trainen. In de eerste plaats, omdat de oefeningen aan te passen zijn en u werkt aan de controle en de nauwkeurigheid van herhalingen. Dat voorkomt blessures, vooral als de persoon die de oefeningen beheerst, behoort tot een leeftijdsgroep boven de 65-70 jaar oud.

De wervelkolom

 "Als je ruggengraat stijf is op je dertigste, ben je oud. Als die nog compleet flexibel is op je zestigste ben je jong." (J. Pilates).
Dat is de reden waarom de Pilates zich sterk richt op de mobiliteit van de wervelkolom. Pilates is perfect om je weer als een kind te voelen.

Naast het werken aan de rugspieren, werkt u ook aan die van het bekken: waar het versterken van de wervelkom houdingsproblemen beperkt. Beperkt het versterken van de buikspieren het risico van verzakking van de organen en verwijdert of voorkomt incontinentieproblemen. Spieren worden versterkt en uitgerekt.\

Geheugen

Bovendien is het wetenschappelijk bewezen dat fysieke activiteit niet alleen de fysieke veroudering vertraagd. Het stimuleert de ontwikkeling van nieuwe cellen in een deel van de hersenen dat zich bezighoudt met het leren en het geheugen (wees u bewust dat het verlies van het geheugen een risicofactor is op hoge leeftijd).
 

Osteoporose

Pilatus biedt een verbetering in de kracht en onderhoud van een goed bewegingsapparaat. In feite concentreert het zich op spierkracht en flexibiliteit, waardoor de botdichtheid toeneemt. Vanaf een jaar of 60 beginnen botproblemen (vooral bij vrouwen in de menopauze) te ontstaan. Dan zijn deze oefeningen van cruciaal belang voor de preventie en bestrijding van osteoporose.Vermindert gewrichtspijn en corrigeert de houding

Bij alle Pilates-oefeningen zijn ook veel kleine spieren betrokken, vaak over het hoofd gezien door andere vormen van beweging. Door het versterken van de spieren die steun geven stabiliseert het skelet, het verbetert de houding die met de leeftijd meer gebogen wordt en ze helpen ook gewrichtspijn te verminderen.

Bloedcirculatie

Beweging maakt een betere doorstroming van het bloed naar het hart mogelijk, waarbij de vorming van stolsels en trombose in de aderen wordt voorkomen. Enkele zeer frequente problemen naarmate men ouder wordt.


Eenvoudige gymnastiek

20180419_pilate-anziani2.jpgHet is een discipline die zich gemakkelijk aanpast aan de behoeften van degenen die het uitoefent en daarmee kan het voor elke leeftijd worden aangepast. Als een persoon met gevorderde leeftijd, is het mogelijk om gepersonaliseerde oefeningen te bieden die inspelen op de vermoeidheidsbelasting die de persoon kan volhouden.

Ademhaling op één

In de loop der jaren heeft het ademhalingssysteem de neiging om zijn functie geleidelijk te verminderen. Door het uitvoeren van de oefeningen die door uw Pilatesdocent zijn voorgesteld, zult u veel werken aan een goede ademhaling tijdens bewegingen. Dit zal de diepte van de ademhaling stimuleren en verhogen: het verhoogt de frequentie van de ademhaling niet, maar het volume. Daarnaast zullen we werken aan het vergroten van de longinhoud. Al dezekenmerken zorgen ervoor dat Pilates de beste sportschool is voor senioren die kortademig zijn, zelfs na lichte activiteit of minimale inspanning.
 

Voor psychisch welbevinden

Dit komt omdat het een ontspannende oefening is, niet alleen gebaseerd op fysieke oefeningen, maar ook op ademhaling en concentratie (hierin heeft het verschillende affiniteiten met yoga).
Heeft u uw inschrijving voor een pilatesles al in uw hand ?