21 augustus 2019
Auteur
Damiët van der Harst

#36 leukste rolstoelvriendelijke uitjes per provincie in 2020

Als u moeilijk ter been bent of in een rolstoel zit is het helaas niet altijd mogelijk om overal goede toegang te hebben. Gelukkig zijn er in Nederland anno 2020 toch heel veel leuke uitjes die zeker een bezoek waard zijn. Wij maakten een selectie van de leukste, interessantste en meest verrassende dagjes uit in Nederland. Deze hebben wij handig ingedeeld per provincie. Wij wensen u fijne dagen!

Noord Holland

#1 Uitstapje naar de Zaanse schans

De Zaanse Schans is één van de toeristische toplocaties van Nederland. Een dagje uit op de Zaanse Schans is leuk én leerzaam. Het openluchtmuseum bestaat o.a. uit  molens, winkels, oude ambachten, restaurants, een informatiecentrum en een rondvaartdienst. U gaat terug in de tijd en ervaart hoe deze regio er uit zag in de 17e en 18e eeuw. In het museum is een beperkt aantal rolstoelen aanwezig die u kunt reserveren.

#2 Veil mee in het Veilingmuseum

In Broek op Langedijk vind u de oudste veiling ter wereld. Met een audiotour kunt u hier leren hoe het veilen er vroeger aan toe ging. Er zijn meerdere rolstoelplekken aanwezig zodat iedereen mee kan bieden. Ook is er een gezellig restaurant om een kopje koffie of lunch te nuttigen. Het broodje zuurkool met worst is dé specialiteit van de broekerveiling.

#3 Bezoek andere culturen in het Tropenmuseum

In het tropenmuseum waant u zich even in een andere wereld. Het is gevestigd in een prachtig rijksmonument in Amsterdam Oost. U leert hier over de gewoontes van de mens in verschillende culturen. U zult zien dat ondanks het verschil in cultuur we als mens toch heel veel overeenkomsten hebben.

tropenmuseum-amsterdam.jpg

Zuid Holland

#4 Terug in de tijd in het Archeon

Het Archeon is een zéér rolstoelvriendelijk openluchtmuseum. Als u hier rondkijkt gaat u ver terug in de tijd. U kunt een Romeins badhuis bezoeken, een plaggenhut bekijken, zien hoe ze vroeger boten maakte van boomstammen en nog veel meer. Echt een museum waar u een leuk dagje uit kunt hebben.  

#5 Met de familie naar Duinrell

Een mini vakantie met de hele familie? Dan is Duinrell een amusementspark dat zeer geschikt is. Er is een tikibad wat het gehele jaar geopend is, er zijn leuke shows en spannende attracties. Naast het attractiepark is het ook mogelijk om er een nachtje te blijven slapen in een rolstoelvriendelijke premium duingalow.

#6 Bezoek een glasblazerij

Houd u ook zo van mooie glaskunst? In Leerdam staat het Nationaal glasmuseum waar u naast al het mooie glaswerk ook kunt zien hoe glas geblazen wordt. Er worden regelmatig workshops gegeven om het ook eens zelf te proberen.  

glasmuseum-blazerij.jpg

Utrecht

#7 Panda’s bezoeken in Ouwehands Dierenpark

De enige panda’s in Nederland vind u bij het Ouwehands dierenpark. Een unieke ervaring om ze in het echt te zien! Ze zien er zo knuffelig uit. De dierentuin heeft nog veel meer te zien in o.a. het berenbos, de Gorilla Adventure en het RavotApia Of sta neus aan neus met een ijsbeer, want deze dieren komen wel heel erg dichtbij!

reuzenpandas-halfjaar-later-ouwehands-dierenpark.jpg

#8 Zing mee in Museum Speelklok

In dit muzikale museum wordt je vrolijk! De zelf spelende muziekinstrumenten klinken uit alle hoeken. Van kleine speeldoosjes tot gigantische carillonklokken en een draaiorgel die u zelf mag aanzwengelen. Zing en dans op herkenbare volksliederen. Leuk uitstapje voor jong en oud.

speelklok.jpg

#9 Vaar op de fietsboot Eemlijn

Relax aan boord van de fietsboot. Deze wordt gerund door een groep gepassioneerde vrijwilligers die het iedereen naar de zin willen maken tijdens een mooie vaartocht. U vaart langs de Eemvallei en langs Gooise uitlopers van de Utrechtse Heuvelrug. Op deze boot komt u heerlijk tot rust onder het genot van een kopje koffie. Als 65-plusser is het opstaptarief slechts 1 euro en u betaalt 2 euro voor het vervoermiddel. Daarna 2 euro voor elke volgende stop. Invalidenvoertuigen met benzinemotor mogen helaas niet aan boord, maar elektrische voertuigen of rollators nemen ze graag mee!

Friesland

#10 Onderwatersafari in Natuurmuseum Frylan

Naast dat u in dit natuurmuseum veel kunt leren over de natuur, kunt u nu ook op onderwatersafari. U zit dan in een karretje die rijdt langs de dieren die voorkomen in de Nederlandse onderwaterwereld. Omdat er veel wisselend tentoonstellingen zijn, verveelt dit museum nooit. Geschikt voor mensen met een rolstoel of rollator, mits u zich kunt verplaatsen vanuit de rolstoel in het karretje.

#11 Op expeditie naar de oertijd

Benieuwd hoe de mensen in de oertijd leefden? In dit ijstijdenmuseum ziet u oude wapens, werktuigen en archeologische vondsten uit die tijd. Ook leert u hoe het Nederlandse landschap is ontstaan door de ijstijden die er geweest zijn. Een boeiend verhaal met goede uitleg en genoeg te zien.

#12 Ga forel vissen

Zin om middenin de Friese wouden een forel vangen? In de forelpoel in Kollumerzwaag kunt u naast forel ook vissen op meerval, diamantsteur en sterlet. Sommige vissen zijn zelfs groter dan een meter! Leuk om een trotse selfie mee te maken. Alle benodigde materialen zijn te huur.

forelpoel.jpg

Drenthe

#13 Uitje naar het Papierknipmuseum

Een verrassend leuk museum waar u originele nationale en internationale papierknipkunst kunt bewonderen. Er zijn knipwerken te zien van 3 eeuwen. Ook kunt u een silhouet van uzelf laten knippen. Leuk om mee naar huis te nemen.

#14 Vlinderparadijs Papiliorama

Bij de overdekte vlindertuin in Haveltje bevindt u zich even in de tropen. Hier kunt u vlinders ontdekken met de meest prachtige kleuren. Naast het bezichtigen van de vlinders is er ook een educatiewand met veel informatie over de vlinders. Geniet na met een pannenkoek of uitsmijter om de middag te eindigen.

#15 Museum de Wachter

Museum ''De Wachter'' te Zuidlaren bestaat uit een molencomplex met o.a. een ambachtelijke bakkerij, kruidenierswinkeltje, specerijenmaalderij, olieslagerij en een molenaarswerkplaats. Ook is er een grote collectie stoommachines te bewonderen. In het naastgelegen gebouw vind u een klompenmakerij, smederij, stelmakerij en een collectie zeldzame muziekinstrumenten. Een veelzijdig museum waar uiteraard ook het originele beeld van Berend Botje te bewonderen is. Genoeg te zien en te beleven!

molenmuseum_de_wachter.jpg

Gelderland

#16 Verrassend uitje: Huifkartocht

Wist u dat er op de Veluwe een speciale rolstoelhuifkar rond rijdt? Beeksehoeve heeft een speciale huifkar die getrokken wordt door twee lieve paarden. Uniek in Nederland en zeker de moeite waard om plaats in te nemen!

#17 Puur genieten op Landgoed Mariënwaerdt

Welkom op het eeuwenoude familielandgoed in de Betuwe. Het hele jaar door is er veel te beleven op Landgoed Mariënwaerdt. Geniet van eerlijk eten in het restaurant en van het buitenleven tijdens de Landgoedfair. Of maak een wandeling langs de bossen, lanen en akkers. Proef de biologische landgoedproducten en neem ze mee voor thuis.

#18 Rij mee in de stoomtrein

Ga terug in de tijd en maak een ritje in de stoomtrein die rijdt tussen Apeldoorn en Dieren. Een bijzondere attractie en leuk voor jong en oud. Naast dat het natuurlijk bijzonder is om in een oude locomotief te zitten kunt u ook nog eens genieten van het uitzicht. U rijdt door de het prachtige landschap van de Veluwe en de Ijsselvallei. Een bijzonder leuk uitje!

stoomtrein-apeldoorn-dieren.jpg

Bonus Tip: Oude ambachten & speelgoed musum

Dit museum is een verstopt pareltje in het plaatsje Terschuur, vlakbij Barneveld. Je kijkt je ogen uit naar alle nostalgische producten die er te vinden zijn. Je vindt er maarliefst 160 verschillende ambachten. Zoals een oude drukkerij, smid, leerlooier en schoolklasje. Het hele museum is zeer rolstoelvriendelijk. Zo hebben ze rekening gehouden met brede gangpaden, invalidetoiletten, liften en mag je alles aanraken. Ze hebben niet voor niets de Zonnebloem Award gewonnen. Kom langs en doe een leuke speurtocht samen!

Flevoland

#19 Onze favoriet: Orchideeën bewonderen

Eén van onze favorieten uit deze lijst is de Orchideeën Hoeve in Luttelgeest. Op een overdekte 25.000m2 vind u de meest prachtige bloemen en planten. Ook zijn er dieren te zien zoals de ringstaartmaki en is er een vlindertuin. U waant zich in een andere wereld en kijkt uw ogen uit. Zo mooi is het allemaal aangelegd en onderhouden

.zwevende-bloementuin.jpg

#20 Ontdek Batavialand

Batavialand bestaat uit een museum, de werf en het schip de Batavia. Het schip is niet toegankelijk voor rolstoelen, maar het museum en de werf (gedeeltelijk) wel. Het museum is zeer interactief en heel leerzaam en verteld u alles over Nederland, het land van water!

#21 Wandeling in de Oostvaardersplassen 

Als u van de natuur houdt moet u echt een keer naar de Oostvaardersplassen komen. Hier is een wandelroute uitgestippeld die ook speciaal geschikt is voor rolstoelgebruikers. De wandeling is 5 km lang en gaat langs de observatie “De Zeearend” waar u vrij uitzicht heeft over de Oostvaarderplassen. Wellicht ziet u de Zeearend nog voorbij vliegen!

Groningen

#22 Uitstapje naar Hortus Botanicus in Haren

De Hortus botanicus in Haren is één van de oudste tuinen in Nederland. De Hortus bestaat uit maar liefst twintig hectare aan tuinen. Er zijn veel verschillende tuinen zoals een Chinese tuin, een Keltische tuin en een kruidentuin. Ook is er een bijenstal waar u bijenvolken met plezier kunt zien werken voor de lekkerste honing. Deze is tevens te koop in het bezoekerscentrum.

#23 MuzeeAquarium

Het MuzeeAquarium is een eigentijds en veelzijdig museum waar veel te zien en te doen is. Het museum biedt een natuur- en cultuurhistorische collectie met een aquarium waarin vissen en andere zeedieren van de Wadden- en Noordzee te zien zijn. Ook zijn er tal van activiteiten te doen zoals brood bakken, touw maken en spijker smeden.

#24 Insekten dierentuin

De ANWB heeft DoeZoo uitgeroepen tot leukste uitje van Groningen. En daar zijn wij het helemaal mee eens. In deze speciale dierentuin voor insekten kunt u slangen en spinnen aanraken. Vindt u dit een beetje eng? Ga mee met de rondleiding om alles te leren over deze nuttige beestjes.

Noord Brabant

#25 Het lekkerste museum van Brabant!

Bent u een zoetekauw of fan van het Brabantse worstenbroodje? In het bakkerijmuseum de Grenswachter kunt u van alles ruiken en proeven. Alles wordt hier op ambachtelijke manier gebakken. Ook kunt u hier een workshop broodbakken volgen, gegeven door enorm vriendelijke bakkers.

#26 Boerenbondsmuseum Gemert

Ervaar het boerenleven uit 1900. Een dorpje met dorpsplein, boerderijen, schooltje en kleine fabriekjes geven je het gevoel alsof je in een tijdmachine bent gestapt. In het openluchtmuseum worden regelmatig demonstraties gegeven zoals hoe men vroeger brood bakte. Een leuk uitje voor jong en oud en zeer toegankelijk voor rolstoelen die eventueel ook te kosteloos te huur zijn.

#27 Aardbeien eten op het Aardebeienterrasaardbeienterras.jpg

Houd u ook zo van verse aardbeien? Bij het aardbeienterras in Rijsbergen kunt u zien hoe ze groeien, geplukt worden en kunt u ze uiteraard ook uitgebreid proeven. Sinds kort is er ook een winkeltje bij met allerlei leuke aardbeienspulletjes. De entree is gratis en er is voldoende parkeergelegenheid.

 

Limburg

#28 Dagje uit naar Kasteelpark Born

Ervaar de rust in de tuinen van Kasteelpark Born. Je kunt hier heerlijk wandelen langs alpaca’s, schildpadden en stekelvarkens. In de wateren zwemmen zwanen en eenden en in de doorloopvolière vliegen de parkietjes vrolijk om je heen. In het park is ook een grote speeltuin met terras aanwezig waar u een hapje en drankje kunt nuttigen.

#29 Landbouwwerktuigen Museum Molen Prins Bernhard

Het landbouwwerktuigen museum ligt in het plaatsje Melick. Het informatieve museum heeft een mooie collectie landbouwwerktuigen uit de periode 1900 tot 1950 welke bezichtigd kunnen worden! 

#30 Bezoek een Romeins badhuis

In het Thermen museum  wordt veel verteld over Romeins Heerlen en Romeins Zuid-Limburg. In de collectie zijn vele voorwerpen te zien uit de Romeinse stad Coriovallum, de Romeinse stad die onder Heerlen ligt. Hoogtepunt is de opgraving van een Romeinse badhuis. Na restauratie is deze opgraving heel mooi te zien. Dwaal door de geschiedenis van Romeins Heerlen en laat je verwonderen. Het museum is geheel rolstoelvriendelijk dankzij een brede ingang en grote lift. Tip: Er geldt een gereduceerd tarief voor bezoekers met een beperking en één begeleider.

Overijssel

#31 Vogelpark De Lorkeershoeve

In Vogelpark De Lorkeershoeve kunt u heel veel verschillende soorten vogels zien uit alle delen van de wereld. Er zijn prachtige vogels te zien zoals kaketoes en kookaburra’s uit Australië en kroonkraanvogels uit Afrika. Ook kunt u een balletje slaan bij de midgetgolfbaan en de biljartgolfbaan. Door de verharde paden is het park goed toegankelijk voor rolstoelen.

lorkeershoeve.jpg

#32 Varen in Giethoorn

Botenverhuurbedrijf 't Zwaantje is het enige vaarbedrijf van Giethoorn waar ze boten hebben die rolstoeltoegankelijk zijn. Ideaal voor mensen die 100% afhankelijk zijn van hun rolstoel. Aan de kade is ook een rolstoeltoegankelijk restaurant waar u lekker kunt lunchen. Een fantastisch bedrijf waar iedereen van harte welkom is om een dagje te komen genieten op het water.

#33 De Vijvertuinen van Ada Hofman

De Vijvertuin is ruim 30 jaar geleden aangelegd door Ada Hofman. Zij is o.a. bekend van televisie en ook heeft ze verschillende boeken geschreven over vijvers. In de vijvertuinen is zij erin geslaagd om vele planten- en boomsoorten bij elkaar te brengen. De grond is ook de woonplaats van vele soorten dieren zoals kikkers. Uniek is de daktuin waar vandaan u een prachtig uitzicht heeft over de tuinen. Dit is zeker een bezoek waard wanneer u in Overijssel bent. Let wel op: met een rolstoel of rollator is niet de gehele tuin te bereiken, u kunt een deel van de tuinen zien.

vijvertuinen-van-ada-hofman-loozen-default.jpg

Zeeland

#34 Oog in oog met een struisvogel

Struisvogelboerderij Monnikenwerve heeft wel 125 struisvogels rondlopen. Wat een leuke beleving om oog in oog te staan met deze lollige dieren. Met hun grote poten, ronde ogen en mooie veren raak je niet uitgekeken. Er is ook een tearoom en winkeltje aanwezig waar je allerlei producten kunt kopen zoals struisvogelveren en tasjes gemaakt van struisvogelleer.

#35 Delta Park Neeltje Jans

Leer op een levendige manier over de beroemde deltawerken, de watersnoodramp en het deltaplan. Ook zijn er zeeleeuwenshows en kun je vele kleurrijke visjes bewonderen in het grootste aquarium van Zeeland. Voor de kinderen is er een waterpark, maar u kunt ook genieten van een rondvaart over de Oosterschelde. Een topattractie in het prachtige Zeeland.

#36 Op Zeehondensafari

En last but not least; Beleef de Oosterschelde en ga op zeehondensafari met rondvaartboot Frisia. Ze weten precies wanneer en waar u de zeehonden van dichtbij goed kunt zien. Vervolgens nemen ze uitgebreid de tijd om van de dieren te genieten. Door een loopbrug op rolstoelbreedte én een traplift is het voor iedereen mogelijk om mee te varen.

Ook een keer een dagje naar het strand met uw rollator of rolstoel? Lees onze blog over welke stranden goed toegankelijk zijn voor rolstoel- of rollatorgebruikers.

bron: hollandidee