14 oktober 2021

Oorzaken en symptomen van scoliose

Scoliose kan mensen van elke leeftijd treffen en kan in ernstige gevallen de mobiliteit van een persoon beïnvloeden. In dit artikel geven we de belangrijkste symptomen van scoliose, waardoor het ontstaat en welke behandelingsopties er mogelijk zijn.

Wat is scoliose?

Scoliose betekenis: kromme rug of 3D-rotatievervorming van de wervelkolom en romp. Het is altijd een zijwaartse vergroeiing in de rug. Normaal staat de wervelkolom recht, maar als je scoliose hebt is dit niet het geval. Je kunt te maken hebben met twee soorten scoliose. Bij het eerste type heb je te maken met een C-vormige verkromming. In dit geval heb je een kromming naar één kant. Bij het andere type heb je een S-vormige verkromming en groeit de wervelkolom naar twee kanten krom. Er zitten dan twee bochten in uw ruggengraat. Dit komt het vaakst voor.

scoliose-soorten

Heb ik scoliose?

Om te zien of u scoliose heeft, kunt u het beste een arts bezoeken. Deze arts zal kijken naar of uw rug krom is en of uw taille, schouderbladen of heupen scheef staan. Wanneer er na de test scoliose wordt vermoed, zullen er röntgenfoto’s gemaakt worden van uw wervelkolom. Hierop kan de arts beoordelen of u wel of niet te maken heeft met scoliose.

scoliose

Is scoliose een chronische ziekte?

Wanneer iemand scoliose heeft, gaat het meestal om structurele scoliose. Dit is een chronische aandoening en zal levenslang aanwezig blijven. In sommige gevallen wordt de scoliose veroorzaakt door een houdingsafwijking. Wanneer dit het geval is, is dit meestal goed te corrigeren.

Is scoliose erfelijk?

De oorzaak van de scoliose is in 80% van de gevallen onduidelijk. Er zijn aanwijzingen dat erfelijke factoren een rol spelen. Bij congenitale (aangeboren) scoliose is de rug krom vanaf de geboorte. Bij een aangeboren scoliose kunnen er afwijkingen van een of meerdere ruggenwervels zijn. Ook kan er een spier- of zenuwenaandoening zijn. Door een scoliose kan iemand vaak minder goed (gaan) bewegen. Scoliose kan onderdeel zijn van een syndroom. Echter meestal manifesteert scoliose in de pubertijd.

Is scoliose gevaarlijk?

Scoliose kun je in zeer milde tot heel heftige vorm hebben. Wanneer je een milde vorm hebt, zal dit je dagelijks leven nauwelijks beïnvloeden. Wanneer je een heftigere vorm hebt, kan dit erg vervelend zijn en belemmeren in het dagelijks leven. Zo kan scoliose problemen geven bij het staan, zitten of bewegen. Het is ook mogelijk dat door de scoliose pijnklachten ontstaan, of dat u door een extreme scoliose moeite heeft met het ademhalen. Wanneer de scoliose u belemmerd met het traplopen in uw woning, denk dan eens aan de aanschaf van een traplift. Traplift prijzen vallen vaak mee wanneer u bijvoorbeeld kiest voor een tweedehands model.

korset brace dragen

Behandeling van scoliose

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk bij scoliose. Welke behandeling het beste past, is afhankelijk van de ernst van de kromming, de leeftijd en gezondheid. Wanneer de kromming tussen de 25 en 45 graden is, zal het dragen van een brace of korset ingezet worden om de rug te corrigeren. Dit tezamen met oefentherapie. Om scoliose pijn te verlichten zal vaak geadviseerd worden om veel aan sport of beweging te doen. Dit, om de rug sterker te maken. Mocht de kromming groter dan 45 graden zijn bij een volgroeide rug, dan is een operatie ook mogelijk.

rug oefening op grond

Scoliose oefeningen

Om scoliose pijn te verlichten zal het doen van oefeningen vaak helpen. Een fysiotherapeut zal de juiste oefeningen voor uw rug kunnen geven om thuis uit te voeren. Hiermee kunt u uw rug en rugspieren versterken.