04 september 2017
Auteur
Eline Blom

Sociaal actief blijven met een beperkte mobiliteit

Als u een beperkte mobiliteit heeft, kan het moeilijk zijn om vol goede moed naar buiten te gaan, maar het is belangrijk contact te onderhouden met uw vrienden en familie. Als u thuis de hulp van een tweedehands traplift heeft, voelt u zich er mogelijk afhankelijk van, maar dit mag u niet verhinderen om te genieten van de mooie dingen in het leven. In dit artikel zullen wij u op weg helpen om een gezond sociaal leven te behouden.

Maak gebruik van nieuwe technieken en sociale media

social-media.jpgHet omgaan met nieuwe technieken zoals sociale media kan een zeer positieve impact hebben op uw sociale leven. Het is belangrijk dat u uw beperkte mobiliteit geen invloed laat hebben op hoe vaak u familie of vrienden ziet. Maar tussen de regelmatige afspraken door, kunt u ook in contact blijven door middel van sociale netwerksites of apps. Het gebruik van Facebook heeft in plaats van sms'en voordelen, omdat u bijvoorbeeld ook foto’s en film kunt delen en kunt zien wat uw vrienden en familie hebben gedaan. U blijft continue op de hoogte van het laatste nieuws en onderwerpen waarin u geïnteresseerd bent.

Als u sociale media liever niet uitprobeert, kunt u ook heel goed in contact blijven via de telefoon.  Het hebben van een gesprek met een vriend of familielid in plaats van via sms, kan een wereld van verschil maken in uw gemoedsrust en kan helpen om de eenzaamheid te bestrijden. Heeft u al gehoord van de Zilverlijn van het Nationaal Ouderenfonds? Dit is een speciale service voor ouderen. Als u zich aanmeldt wordt u regelmatig gebeld door professionele vrijwilligers voor een luisterend oor, een gezellig praatje of een goed gesprek.

Vind een geschikte ontmoetingsplek

koffie-drinken.jpgHet is voor mensen zonder mobiliteitsprobleem moeilijk om te begrijpen hoe uitdagend het kan zijn om uw huis te verlaten voor een lunch of diner, in het bijzonder op een nieuwe locatie. Nadat u het geschikte vervoer of een toegankelijke wandelroute heeft gevonden, maakt u zich vervolgens zorgen of er ruimte genoeg is voor uw rollator, rolstoel of scootmobiel. Het is makkelijker om dan maar gewoon binnen te blijven en vrienden of familie niet te ontmoeten. Toch moet u dit niet doen.


Als u deze problemen ervaart, probeer dan regelmatig een afspraak te maken op dezelfde plaats of in dezelfde omgeving. U hoeft zich hierover dan geen zorgen meer te maken.

Vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk is een zeer geschikte en positieve manier om uw tijd te besteden en sociaal actief te zijn. Of u nu helpt bij de lokale dierenopvang, daklozen ondersteunt of helpt bij een fondseninzameling, door vrijwilligerswerk te doen zal u een goed gevoel krijgen en u bent buitenshuis.

Burennetwerk Amsterdam is een stichting die buurtgenoten aan elkaar koppelt voor eenvoudige burenhulp of sociaal contact in diverse wijken in Amsterdam. Vrijwilligerswerk.nl is een andere grote bron voor vrijwilligerswerk.

Word lid van een vereniging

Als u een passie heeft voor schilderen, muziek, koken of wandelen, waarom wordt u dan niet lid van een lokale vereniging? Het kan een prettige manier zijn om anderen met soortgelijke interesses te ontmoeten. Hoewel er veel voordelen zijn om u bij een vereniging aan te sluiten, is het mogelijk niet geschikt voor iedereen. Dus, als het idee u afschrikt of minder aantrekkelijk lijkt, kan u ook uw interesses delen met vrienden en familie. Als u bijvoorbeeld van koken houdt, nodigen dan mensen uit bij u thuis om nieuwe recepten uit te proberen.

Ga wandelen

"Tijdens het wandelen heb je tijd voor bezinning. Of voor een goed gesprek. Wandelen is niet alleen de populairste vrijetijdsbesteding (bron: Wandelmonitor 2016, Wandelnet), maar ook een heel toegankelijke. En toegegeven: wie knapt er nu niet op van een stevige wandeling in de frisse buitenlucht? Zowel mentaal als fysiek voel je je daarna vaak een stuk lekkerder. " Jeske Krens - Wandelnet.nl 

Er zijn in Nederland veel geschikte wandelpaden, rolstoeltoegankelijk en zonder lastige obstakels. De Koninklijke Weg, van Paleis Noordeinde naar Paleis het Loo via Paleis Soestdijk is zelfs 120 km lang. Zo kan iedereen genieten van het moois wat Nederland brengt, heerlijk buiten en onder de mensen.

Leer nieuwe vaardigheden

muziekles.jpgHet is nooit te laat om een nieuwe vaardigheid aan te leren, of het nu gaat om het aanleren van een nieuwe taal, leren bakken, schilderen, beeldhouwen of het bespelen van een muziekinstrument. Als u graag deelneemt aan een lokale cursus, is dit de beste manier om nieuwe mensen te ontmoeten en regelmatig een afspraak te maken. Als u liever iets doet met bekenden, zoek dan een leraar die u thuis een cursus geeft samen met een vriend of familielid. Het samen leren van iets nieuws, betekent ook dat u samen kunt oefenen.

Bezoek de supermarkt in plaats van online te gaan winkelen

Hoewel het soms een uitdaging kan zijn om naar de supermarkt gaan, draagt het zeker wel bij aan uw sociale leven. Terwijl nieuwe technieken, zoals sociale media, mensen met mobiliteitsproblemen helpen om in contact te blijven met vrienden en familie, neemt online winkelen daarentegen ook een waardevolle kans weg om te socialiseren. Begin bij het vinden van de goede busverbinding of wandelroute naar de supermarkt en neem uw tijd om door de winkel te gaan. Praat met de winkelmedewerkers of mogelijk zelfs met uw buren. U kunt het ook zo organiseren dat u uw boodschappen gelijktijdig doet met vrienden of familie.

Plan vooruit

Door sociale activiteiten vooruit te plannen en uw agenda te vullen met lunches, cursussen en algemene bezoeken aan en van familie of vrienden, heeft u veel om naar uit te kijken. Het zien van een kalender met leuke activiteiten zal u ook helpen om uw positiviteit te stimuleren en u vertrouwen geven om naar buiten te gaan, ongeacht uw beperkte mobiliteit.