14 juni 2022

De beste sporten voor ouderen

Ouder worden betekend niet dat je het rustiger aan moet doen. Voldoende bewegen is juist heel erg belangrijk op latere leeftijd. Ook voor mensen met een lichamelijke beperking of chronische aandoeningen kan bewegen leuk en ontspannen zijn. Door beweging op te nemen in uw dagelijks leven, zult u merken dat het steeds leuker en makkelijker wordt. Ben je op zoek naar suggesties voor sport activiteiten voor ouderen die perfect zijn voor mensen voor alle mobiliteitsniveaus, lees dan verder om onze tips te lezen.

groep sportende ouderen

Wandelen

Wandelen is een hele fijne manier om uw activiteitsniveau in het dagelijks leven op peil te houden en fit te blijven zonder dat u uw routine drastisch hoeft te veranderen of veel geld hoeft uit te geven. Het is een geweldige oefening voor zowel lichamelijk als mentaal, zeker als je lekker gaat wandelen in de natuur. Het introduceren van wandelen in je leven kan zo simpel zijn als de beslissing om naar de winkels te lopen in plaats van te rijden. U kunt ook met een groepje gaan wandelen of zich opgeven voor een wandelclub. Hiermee kunt u ook nieuwe sociale contacten leren kennen. Beginnen met wandelen is eenvoudig en kan u helpen uw conditie te verbeteren, zodat u meer inspannende activiteiten kunt doen.

 

Zwemmen

Voor mensen met een lichamelijke handicap of chronische aandoeningen is zwemmen een perfecte oefening om de conditie te verbeteren met beperkte weerstand en impact. Zwemmen kan iets zijn waar mensen als kind van genieten, maar waar ze op latere leeftijd overheen groeien, maar in werkelijkheid is het juist een geweldige oefening voor ouderen. Door actief te zijn in het water, heb je namelijk nauwelijks kans op blessures. Waarom ga je niet naar je plaatselijke zwembad en probeer je een paar baantjes? Of doe een keer mee met een lesje aquajoggen of aquarobic, dit is nog gezellig ook!

zwemmen ouderen

Yoga

Een ontspannen vorm van lichaamsbeweging en voor spier- en botversterking is yoga, en het is ook iets dat kan worden aangepast aan verschillende fitness- en mobiliteitsniveaus. Als je je conditie liever in je eigen omgeving wilt verbeteren, heeft yoga geweldige oefeningen voor thuis en er zijn veel tutorials en begeleidingsvideo's online die je kunt bekijken. Of, als je op zoek bent naar sociale contacten en een boost in fitness, waarom zoek je dan niet naar een lokale yogastudio of -les om mee te doen? Er zijn vele soorten yoga. van ontspanningsyoga tot spierversterkende yoga. Welk type yoga past bij u?

 

Dansen

Dansen is een geweldig tijdverdrijf en kan ook nog eens een manier zijn om dichter bij je partner te komen. Veel mensen vergeten vaak dat het ook een geweldige vorm van lichaamsbeweging is. Sport en beweging hoeven niet altijd over uithoudingsvermogen te gaan, maar kunnen gewoon gaan over contact maken met een persoon voor wie je zorgt en plezier maken en dansen is hier een goed voorbeeld van. Waarom zet je niet je favoriete deuntjes op en dans je een paar keer per week door de keuken om wat beweging te krijgen? Of, als je het naar een hoger niveau wilt tillen, waarom neem je dan geen lessen om het verschil tussen verschillende dansstijlen te leren en de groove voor jou te vinden? Wist je dat je ook danslessen hebt waar je geen partner voor nodig hebt? Bijvoorbeeld zumba is zo'n soort dans die je in je eentje doet en wat op gezellige muziek wordt gedaan. Een absolute aanrader.

dansen senior

De leukste sport en spel voor ouderen

  • Lopen
  • Zwemmen
  • Yoga
  • Dansen

Nu je weet welke sporten en spellen voor ouderen het meest geschikt zijn, waarom zou je er niet een paar proberen en ontdekken welke oefening voor jou het meest geschikt is? Afhankelijk van uw mobiliteitsniveau en wat u er mee wilt bereiken, zal uw routine verschillen van die van anderen. Het krijgen van voldoende lichaamsbeweging ziet er van persoon tot persoon anders uit. Maar of het nu gaat om het toevoegen van een paar keer per week wandelen of een rondje draaien in de keuken tijdens het koken van het diner, er zijn eenvoudige manieren om op een leuke en consistente manier meer fitness aan uw levensstijl toe te voegen.

Als u worstelt met mobiliteit in uw huis, kijk dan eens naar onze traplift prijzen, onafhankelijk worden is misschien goedkoper dan u dacht. Lees onze artikelen over mobiliteit en gezondheid voor meer van dit soort tips en adviezen.