23 augustus 2018

Sporten voor ouderen

exercise-1.jpgNaarmate we ouder worden, kan het moeilijker worden om de hoeveelheid beweging te krijgen die we nodig hebben. Uit een rapport van Bupa in 2011 bleek zelfs dat slechts 20% van de mannen in de leeftijd tussen 65 en 74 de aanbevolen hoeveelheid lichaamsbeweging uitvoert, met een nog lager percentage vrouwen.
 

Met een beetje inspanning en planning hebben zelfs mensen met een ernstig beperkte mobiliteit de mogelijkheid om tot ver in het leven fit en actief te blijven, met allerlei populaire alternatieve trainingsmogelijkheden.
 

In dit artikel zullen we onze beste tips met u delen om met plezier te bewegen terwijl u ouder wordt, samengesteld met de hulp van enkele experts in het veld.

Als eerste hebben we gesproken met Ann Wilbourn, manager van het Primetime-programma bij MyTime Active, een sociale onderneming, actief in het Verenigd Koninkrijk, die zich preventief inzet voor een gezonde levensstijl.  Dit is wat Ann te zeggen had over waarom bewegen op latere leeftijd zo belangrijk is en wat details over wat je kunt doen om fit te blijven, ongeacht eventuele mobiliteitsproblemen waarmee u te maken kunt krijgen:

Waarom zou u op latere leeftijd sporten?

exercise-2.jpg"Flexibiliteit, kracht en cardiovasculair uithoudingsvermogen volgen allemaal hetzelfde principe - gebruik het of verlies het.”

“Het menselijk lichaam is gebouwd om te bewegen en actief te blijven. Wanneer we niet actief blijven, nemen onze gezondheid en fitheid af en kunnen onze stemming en kijk op het leven worden beïnvloed. We verliezen onze kracht, flexibiliteit en cardiovasculaire mogelijkheden. Gewichtstoename zal snel volgen, waardoor de gewrichten en interne organen verder onder druk komen te staan. Gebruik uw lichaam regelmatig en verbeteringen zullen het resultaat zijn. “

"Het is nooit te laat om te beginnen en een kleine verandering te maken. Dit zal op elk moment een verschil maken. Actief zijn kan u helpen om uw mobiliteit en onafhankelijkheid te behouden, zodat u de dingen kunt doen die u wilt en het leven ten volle kunt leven. Eén van mijn favoriete motiverende citaten is 'Niemand kan teruggaan en een nieuw begin beginnen, maar iedereen kan vandaag beginnen en een nieuw einde maken'.
 

"Zelfs als u mobiliteit al is aangetast, zal het oefenen van uw handen en armen uw kracht verbeteren om dingen vast te houden, dingen op te tillen, uzelf aan te kleden en u kunnen helpen om van een stoel naar een rollator te bewegen om u te laten lopen. Kracht in uw armen kan u helpen op te staan ​​als u valt, u in staat stellen naar uw vriend te zwaaien en te genieten van een potje vangen met de kleinkinderen.
 

"Als je de kracht hebt om op te staan ​​van een stoel en het evenwicht om rechtop te blijven, kunt u vol vertrouwen gaan wandelen (winkelen, naar de kerk, in de tuin, om vrienden te zien) of zonder hulp het toilet gebruiken. U zult niet zo geïsoleerd zijn of het risico lopen eenzaam te worden.

Welke oefeningen kan ik thuis proberen?

exercise-3.jpg"Oefeningen op stoelen kunnen de beensterkte, mobiliteit en houding verbeteren. Uw houding kan een verschil maken voor uw ademhaling, uw zelfvertrouwen en uw balans.
"Kleine bewegingen kunnen een groot verschil maken. Iets simpels als klappen in de handen zal botcellen helpen te vernieuwen. Uw polsen zijn een veel voorkomende fractuurplek - het optillen van kleine gewichten of het gebruiken van een weerstandsband kan uw kracht en botdichtheid helpen verbeteren, waardoor het risico van verwonding en fractuur bij de geringste impact wordt verminderd.
 

"Opstaan ​​en zitten zal uw beenkracht verbeteren, u strekken en uw bloedcirculatie helpen."
 

"Eenvoudige mobiliteitsoefeningen zoals rond de schouders cirkelen vermindert spanning en verbetert de houding."
 

"Door uw armen om elkaar heen te slaan en omhoog en naar buiten te reiken, kan u helpen een veiligheidsgordel om te doen, uw haren te wassen en te borstelen, en uw armen in uw kleren te krijgen."

Hoe vaak moet ik trainen?

exercise-4.jpg"Naarmate u ouder wordt en uw lichaam verandert, soms door ziekte, verwonding of depressie, is het gemakkelijk om er negatief tegenaan te kijken. Elke beweging is beter dan niets - kleine, hapklare stukjes van 5 of 10 minuten per keer zullen u helpen de  30 minuten per dag te bereiken, wat de aanbevolen activiteitsrichtlijnen voor oudere volwassenen zijn.
"Doe de moeite en breng nu een verandering aan, verbeter uw leven, behoud uw onafhankelijkheid en ervaar de invloed op uw geest. Bovenal, oefen die spieren, lach een leef maximaal. U zult een veel leukere persoon zijn om in de buurt te hebben!

Over MyTime Active

exercise-5.jpg"Mytime Active heeft meer dan 80 lessen per week voor oudere volwassenen met voor elk wat wils, ongeacht hun bekwaamheid of handicap. Sociale evenementen spelen een belangrijke rol in ons Primetime-programma en helpen mensen om elkaar te ontmoeten en daardoor isolatie en eenzaamheid te verminderen.
 

"Ons Primetime bericht is om te beginnen met wat u kunt doen en daarop voort te bouwen. Richt u niet op wat u niet kunt doen. We kunnen de expertise voor u aanbieden, u moet de inspanning bieden om deze kansen te grijpen. Er zal iets soortgelijks bij u in de buurt zijn. Kom erachter en grijp het vast met die sterke handen die u bent gaan oefenen. "

Zittende oefening

exercise-6.jpgWe spraken ook met Simon Roll, een Personal Trainer die de afgelopen 10 jaar Alive & Active heeft gedraaid, een organisatie die zich inzet om zoveel mogelijk ouderen te helpen om regelmatig te bewegen, ongeacht hun huidige niveau van fitness en mobiliteit - inderdaad, deelnemers hoeven niet eens op te staan ​​uit hun stoel.
 

Simon is gespecialiseerd in het toezicht houden op zittende oefenlessen in woon- en bejaardentehuizen voor mensen vanaf 65 jaar tot de leeftijd van 105, en heeft ook twee dvd's beschikbaar die kijkers de kans biedt om deel te nemen aan zijn sessies binnen het comfort van hun huis
 

We zijn Simon dankbaar voor het samenstellen van de onderstaande lijst van wat volgens hem de belangrijkste tips zijn voor senioren als het gaat om fit en gezond blijven:

Simon's gouden tips voor senioren sport

“1. Ga over de grens!!! Dit betekent uw grenzen verleggen en harder werken dan u dacht dat u kon. Als u alleen in uw comfortzone werkt, ziet u weinig of geen verbetering, omdat uw lichaam dit simpelweg niet hoeft te doen! Het gaat prima op dat niveau.
2. Train elke dag, weinig maar vaak. Ongebruikte spieren worden zwakker en kleiner, dus dagelijkse taken worden moeilijker. Verzwakte spieren die ontworpen zijn om gewrichten te ondersteunen worden slap en leiden tot pijn en ongemak.
3. Werk elke dag aan u balansoefeningen. Het versterken van uw kernspieren en het verbeteren van de houding zal u balans verbeteren.
4. Ga voor regelmatige oogtests. Slecht zicht is een belangrijke factor bij vallen.
5. Herzie uw looppatroon opnieuw. Vanwege slechte gewoonten, zelfvertrouwen en gebrek aan kracht, verandert onze looptechniek, waardoor uw kans op een val groter wordt. Een kleine correctie kan een groot verschil maken.
6. Richt u op uw zwakke plek! Het is gemakkelijk om te negeren wat we het moeilijkst vinden, maar als u dit verbetert, kan dit uw kwaliteit van leven ten goede verbeteren.
7. Tot slot, geniet ervan! Maak het leuk, voeg muziek toe, nodig een vriend uit of neem de kleinkinderen mee! Laat die blije hormonen vrij en haal het maximale uit het leven! "
exercise-7.jpg
Een ding waar zowel Ann als Simon heel duidelijk over zijn, is dat het echt niet uitmaakt wat uw mobiliteitsniveau is - bijna iedereen in het land, zelfs als ze afhankelijk zijn van het gebruik van een traplift om zich in huis te verplaatsen, kan zinvolle stappen zetten om een ​​gezonder leven te leiden, ongeacht hun leeftijd. Er is geen tijd zoals het heden, dus waarom zou u vandaag niet met uw nieuwe fitnessreis beginnen?

Credits afbeeldingen: Maxwell GS, Jake Weirick, Slgckgc, Sonja LangfordMathias Konrath, Martins Zemlickis