26 april 2022

Stress verminderen voor oudere mensen - 7 tips

stress vrouw

Naarmate u ouder wordt, zult u waarschijnlijk voor nieuwe uitdagingen komen te staan die u stress kunnen bezorgen, zoals verhuizen naar een toegankelijker huis of wellicht worstelt u met uw mobiliteit. In dat geval kunt u ook een traplift kopen. Wat de reden achter uw stress ook is, het is belangrijk om de tijd te nemen om proberen te ontspannen. Langdurige stress kan niet alleen leiden tot lichamelijke klachten of burn-out, het kan ook enorm storend zijn voor uw dagelijks leven. Wilt u uw stress verminderen of leren omgaan met stress? Lees dan onze 7 stress verminderen tips.

Wat is stress precies?

Stress kan verschillen afhankelijk van de persoon en de ernst van de situatie. Stress is hoe de hersenen en het lichaam reageren op elke prikkel. Verschillende aanleidingen - zoals werk, school, grote veranderingen in het leven of traumatische gebeurtenissen - kunnen stressvol zijn. Na verloop van tijd kan stress gevolgen hebben voor uw lichamelijke gezondheid, zoals weinig energie, hoofdpijn, slapeloosheid, maagklachten en psychische problemen.

Wanneer iemand stress ervaart, activeren zijn hersenen een 'vlucht of vecht'-reactie en kunnen ze symptomen vertonen van een verhoogde hartslag, zweet, spierspanning, snelle ademhaling en een verhoogd gevoel van alertheid. De stress van het dagelijks leven kan deze reactie echter onnauwkeurig activeren in niet-bedreigende situaties, en dat is wanneer anti-stress technieken nuttig zijn.

Wat te doen tegen stress?

Wanneer je last hebt van stress. probeer dan eerst de redenen vast te stellen waarom u zich gestrest voelt en wat de oorzaak is. Het kan stress op het werk of thuis zijn, of iets specifiekers, veelvoorkomende oorzaken van stress zijn onder meer het plannen van een gelegenheid, verhuizen naar een nieuw huis of geldproblemen. Een fout die veel mensen maken, is proberen weg te stoppen wat ze voelen; dit is slechts een kortetermijnoplossing en je zult snel merken dat het veel beter is om de tijd te nemen om te ontspannen. Onze tip is: Ga na wat jou stress veroorzaakt en doe dan precies het tegenovergestelde. Vaak is dat ontspanning zoeken.

Stress verlagen? Leg uw electronica opzij

mevouw op bankje

Om beter om te gaan met stress is het een goed idee om vaker pauze te namen van technologie. Zeker als u een fervent technologiegebruiker bent. Zit u bijvoobeeld de hele dag op sociale media? Of checkt u vaak uw email? Leg uw tablet of smartphone dan wat vaker opzij. Hierdoor heeft u meer tijd om contact te maken met de mensen en de omgeving om u heen en met uzelf. Ook zult u merken dat u beter kunt slapen.

Vaak is het nieuws dat u binnen krijgt via social media, het nieuws op tv en via de computer overweldigend. Wanneer u zich wat vaker afsluit van deze bronnen zult u merken dat u zich lichter zult voelen. Denk maar eens aan de keren dat u op vakantie bent geweest en minder toegang had tot het nieuws. Vaak helpt het om even afstand te nemen en om u meer op het hier en nu te richten. 

Blijf georganiseerd

Het gezegde 'een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd' klopt, want organiseren is een geweldige manier om stress te verlichten. Rommel kan uw productiviteit verminderen en het voor u veel moeilijker maken om u te concentreren, waardoor u zich uiteindelijk gestrest kunt voelen. Probeer ten minste twintig minuten per dag te besteden aan het schoonmaken en opruimen van je huis om de rommel bij te houden. Het gaat niet alleen om het organiseren van je omgeving, het is ook fijn om een ​​to-do-lijst te hebben van je taken voor die dag. Als u een duidelijk idee heeft van wat u moet doen en op welk tijdstip, kunt u zich beter voorbereiden op de dag, waardoor u waarschijnlijk stressvolle situaties vermijdt.

Vergeet ook niet om me-time in te plannen op uw takenlijstje. Me-time is een ander woord voor tijd vrij maken voor jezelf en lekker doen waar je zin in hebt op dat moment. Als je dat elke dag doet, zul je merken dat het energie geeft en minder stress veroorzaakt.

Hoe verminder je stress? Lees een boek

Het lezen van een boek, of het nu fictie of non-fictie is, kan een briljante stressverlichter zijn. Het kan zijn dat je door jezelf mee te slepen naar een andere wereld je gedachten van de realiteit kunt afleiden en je kalm kunt voelen. Een boek lezen is vaak een van de manieren waarop men tot rust komt.

Vergeet vooral niet om rustig te ademen en lekker de tijd te nemen. De nummer één gezondheidsprioriteit voor ons welzijn en vooral gewichtsbeheersing is om te leren omgaan met stress. Vind manieren die bij jouw passen om rust aan je dagelijkse leven toe te voegen. Oefen mindfulness, maak een wandeling, lees een boek, neem vijf minuten alleen voor jou. En vraag om hulp als je die nodig hebt, het is geen schande om toe te geven dat je hulp nodig hebt.

Doe puzzels en spellen

kaartspel

Puzzels zoals Sudoku en kruiswoordraadsels, evenals geheugen- en woordspelletjes, kunnen enorm helpen om stress te verlichten. Omdat je bij al deze activiteiten je hersenen moet gebruiken, leiden ze je af van wat je stress veroorzaakt. Het gebruik van deze methode leidt niet alleen je af, maar stimuleert ook je geest en kan zelfs helpen om je geheugen te verbeteren. Dit kunnen ook schaak- en kaartspellen zijn, waar je plezier mee kunt hebben en met andere mensen kunt spelen. We raden aan om altijd een puzzelboek of een pak kaarten in huis te hebben liggen voor de momenten dat je even pauze nodig hebt.

Wat helpt tegen stress? Verander je eetgewoonten

groenten op bord

Soms kunnen bepaalde eetgewoonten invloed hebben op hoe gestrest u zich voelt, meestal zullen voedingsmiddelen met een hoge suikerinname, kunstmatige zoetstoffen en verwerkte koolhydraten de stress verhogen. Ook het drinken van veel koffie zorgt ervoor dat je stress ervaart, omdat grote hoeveelheden cafeïne ervoor kunnen zorgen dat je humeur verbetert en vervolgens daalt. In kleine hoeveelheden kan koffie echter uw algehele stemming verbeteren.

Er zijn bepaalde voedingsmiddelen die je helpen stress te verlichten; dit bestaat voornamelijk uit natuurlijke voedingsmiddelen die rijk zijn aan voeding. Er zijn drie soorten voedingsstoffen die vooral erg goed voor u zijn:

Vitamine C: zit in verse groenten en fruit, waaronder spinazie, sinaasappels en aardbeien.
Magnesium: Je vindt hiervan grote hoeveelheden in noten, zaden en bladgroenten.
B-vitamines: vlees en vis zijn hiervoor geschikt, evenals fruit en donkere groenten.

Probeer te mediteren

Meditatie wordt verondersteld veel voordelen te hebben die zowel je fysieke als mentale gezondheid helpen. De vermeende voordelen zijn onder meer het verminderen van uw stressniveaus en het vergroten van uw zelfbewustzijn. Als je dagelijks met stress worstelt, is het de moeite waard om elke dag minstens tien minuten te mediteren om erachter te komen of het voor jou werkt.

Om te mediteren, ga je gewoon in een comfortabele positie zitten en concentreer je je op je ademhaling, let goed op in- en uitademen. Blijf zo zolang je er zin in hebt, de kans is groot dat er gedachten door je hoofd gaan, maar fixeer je er niet op. Onze tip is om 's ochtends te mediteren om een ​​stressvrije en productieve rest van de dag aan te moedigen.

Ook zijn er veel goede apps beschikbaar. Voorbeelden zijn Headspace en Calm. Maar je kunt het ook zonder app doen en je concentreren op je ademhalen of bedenken waar je dankbaar voor bent. 

Beweeg regelmatig

lopen in park

Een betrouwbare en efficiënte manier om stress te verlichten, is gezond bewegen. Dit hoeft niet heel inspannend te zijn, omdat het ook gewoon een ontspannen wandeling kan zijn. Yoga is ook een populaire vorm van lichaamsbeweging om stress te verlichten, en het is geschikt voor mensen van alle leeftijden. Het kan ook helpen de bloeddruk te verlagen en uw evenwicht en flexibiliteit te vergroten.

Wanneer u niet veel tijd heeft, probeer dat toch dagelijks een kort wandeling te maken, het liefst ergensin de natuur en probeer je aandacht te richten op wat je allemaal om je heen ziet. 

Hoe kom je van stress af? Snelle tips:

  • Leg technologie opzij
  • Organiseer je dag en je omgeving
  • Lees een boek
  • Probeer een puzzel of game
  • Verander je eetgewoonten
  • Probeer te mediteren
  • Beweeg regelmatig