30 maart 2020

Eenvoudige tips om gezond en fit te blijven

Wanneer u de 50 gepasseerd bent neemt uw spiermassa af. Ook is gebleken dat wanneer mensen ouder worden ze veel meer zitten en liggen. Dit helpt natuurlijk niet om fit te blijven. Dit terwijl u met een paar simpele oefeningen uw spieren en balans kunt trainen. Wanneer u van deze onderstaande oefeningen een gewoonte maakt, zult u daar veel baat bij hebben!

Wat veel zitten met uw lichaam doet

In uw lichaam worden voedingsstoffen continu omgezet naar energie en worden suikers en vetten afgebroken. Wanneer u te veel zit, verandert dit proces en ontstaat er een groter risico op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Daarnaast leidt veel zitten en liggen ook tot een verminderde mobiliteit. U zult merken dat het lopen of opstaan uit uw stoel steeds lastiger zult gaan.

Hoelang mag ik per dag zitten?

Onderzoeksinstituut TNO geeft een voorzichtig advies om elk uur dat u zit twee of drie keer te onderbreken door minimaal twee minuten even op te staan en te lopen. De benen strekken is erg belangrijk voor een goede bloedsomloop.  

5 dagelijkse gewoontes om fit te blijven

Onderzoeksinstituut TNO geeft een voorzichtig advies om elk uur dat u zit twee of drie keer te onderbreken door minimaal twee minuten even op te staan en te lopen. De benen strekken is erg belangrijk voor een goede bloedsomloop.  

Tip 1 Probeer zitactiviteiten ook eens staand uit te voeren.

Houdt u van een potje kaarten of het lezen van de krant of tijdschrift? Lees de krant eens staand in de keuken aan het aanrecht. Of wanneer u een potje gaat kaarten, doe dit dan aan een hoge tafel waar u aan kunt staan. Hiervoor zijn ook speciale verstelbare bureaus te koop. Deze zijn eenvoudig in hoogte verstelbaar.

vrouw-leest-krant-staand.jpg

Tip 2 Parkeer de auto iets verder weg.

Wanneer u ergens naar toe gaat, parkeer de auto dan niet voor de deur maar een paar straten verderop. Zo heeft u meteen een wandelingetje. Dit kunt u ook doen wanneer u met het openbaar vervoer ergens heen gaat. Stap een bus- of tramhalte eerder uit en loop het laatste stukje naar uw bestemming.

Tip 3 Doe voetoefeningenop-tenen-staan.jpg

Ja dat klinkt misschien gek. Maar wanneer u dagelijks even op uw tenen gaat staan leert u om balans te houden. Het beste is om deze oefening te doen wanneer u zich ‘s morgens aankleedt en u nog op blote voeten staat. Ga op het puntje van uw tenen staan, houd een paar seconde vol en zet uw voeten weer plat op de grond. Herhaal dit 5 keer. Een andere voetoefening kunt u zittend doen wanneer u iemand belt of een boek leest. Belangrijk om wel uw schoenen hierbij uit te doen. Buig uw tenen zo krachtig mogelijk naar beneden. Houdt een paar tellen vast en ontspan de tenen weer.

Tip 4 Train uw benen

Deze oefening is goed om meerdere keren per dag te doen. Het is heel simpel; wanneer u wilt opstaan uit uw stoel, doe dit dan zonder uw handen te gebruiken. Ga rechtop staan en ga weer zitten, herhaal dit een aantal keer.

Tip 5 Ga fietsen

Fietsen is heerlijk wanneer het buiten goed weer is. Met een elektrische fiets hoeft u minder kracht te zetten, waardoor u het langer volhoudt en langere afstanden kunt afleggen. Heerlijk voor wat vitamine D én sterke en soepelere spieren. Voor mooie fietsroutes kijkt u bijvoorbeeld op: Nederland Fietsland.

echtpaar-fietst-in-natuur.jpg

Belangrijkste voordelen van bewegen

Wanneer u dagelijks beweegt, heeft u hier echt enorm veel voordeel aan. De belangrijkste voordelen zijn:

  • Het geeft u tot 40% meer spierkracht.
  • U blijft leniger, houd uw lichaam in vorm en heeft meer uithoudingsvermogen.
  • Het verlaagt het risico op diverse aandoeningen en chronische ziektes, zoals Alzheimer en diabetes.
  • Het zorgt voor een betere spijsvertering.
  • Uw slaap-waakritme blijft in balans door meer te bewegen.
  • U blijft actiever en kunt daardoor beter blijven functioneren.
  • U zult minder snel vallen.

Risico’s van bewegen

Let er wel op dat wanneer u meer beweegt dat het risico om te vallen ook toeneemt. Beweeg daarom altijd in een veilige omgeving. Wanneer u stukjes wilt lopen doe dit dan op een rechte ondergrond. Als de trap een obstakel voor u wordt, gebruik dan een traplift om de kans op vallen te minimaliseren.

Meer oefeningen staan ook op de website van veiligheid.nl. U kunt gratis een folder Hup, in de benen downloaden met duidelijke tekeningen.

Wij hopen dat u veel zult hebben aan onze tips en wensen u nog vele fitte dagen!

 

Bronnen: