28 juni 2018
Auteur
Eline Blom

Toegankelijke stadions in Nederland

Nederland is een groot sportland en heeft op verschillende gebieden fantastisch succes geboekt, met name in het voetbal met het Nederlandse damesteam en de zeer populaire Eredivisie-competitie. Het beleven van een geweldige sportief evenement, ongeacht de sport, brengt vreugde aan zo veel mensen, maar voor degenen onder ons met mobiliteitsproblemen, kan het bezoeken van bepaalde stadions en locaties moeilijk zijn. Niet alle stadions zijn uitgerust om tegemoet te komen aan diegenen onder ons die bijvoorbeeld het gebruik van een traplift nodig hebben. Er zijn echter een aantal stadions in Nederland die voor iedereen toegankelijk zijn en we hebben de vier beste voorbeelden hieronder opgesomd.

Amsterdam Arena / Johan Cruijf Arena

amsterdamarena.jpgIn tegenstelling tot veel andere sportlocaties, toont de Amsterdam Arena trots hun toegankelijke faciliteiten op hun website. Amsterdam Arena, die in oktober 2017 haar naam veranderde in de Johan Cruyff Arena - vernoemd naar de legendarische Nederlandse voetballer - is de thuisbasis van AFC Ajax. De arena heeft een capaciteit van ongeveer 54.000 (afhankelijk van het evenement) en is het grootste stadion van het land.

De arena is toegankelijk voor alle leeftijden, voor mensen met een tijdelijke handicap, rolstoelgebruikers en slechtzienden. Liften en roltrappen zijn overal in het stadion aanwezig, waardoor het gemakkelijk is om te navigeren voor mensen met beperkte mobiliteit. Tijdens de wedstrijden van Ajax zitten degenen in een rolstoel op een speciaal platform met ruimte voor eventuele helpers. Mensen met een visuele beperking kunnen live radioverslaggeving in het stadion beluisteren via een radioverbinding die beschikbaar is op het platform.

Philips Stadion

Het huis van de internationaal beroemde voetbalclub PSV Eindhoven, Philips Stadion, is een modern station die zich in het centrum van Eindhoven bevindt. Met een capaciteit van 35.000, samen met verwarmde stoelen en overkapping voor alle vakken, is het een echte traktatie voor sportfans om te kijken naar een wedstrijd in het Philips Stadion. Vaak gebruikt als locatie voor verschillende conferenties, vergaderingen, seminars en feesten, is het Philips Stadion geschikt voor mensen in een breed spectrum.

Met ook drie restaurants in het Philips Stadion, is de arena meer dan alleen een geweldige sportlocatie. Hoewel de PSV-website niet specifiek ingaat op de bereikbaarheid van het stadion en wat er te doen is voor mensen met mobiliteitsproblemen, stellen ze wel dat het stadion uitstekende faciliteiten biedt voor mensen met beperkte mobiliteit.

Ziggo Dome

ziggodome.jpgZiggo Dome ligt in de buurt van de Amsterdam Arena en is een andere beroemde evenementenlocatie van de stad. Deze top en state-of-the-art multifunctionele indoor locatie wordt gebruikt voor een verscheidenheid aan sportevenementen evenals must-see concerten. Met een capaciteit van meer dan 15.000 heeft Ziggo Dome momenteel een groot aantal concerten in de planning. De Ziggo Dome is versierd met 90.000 led-lampen en is zeker een opvallende attractie in Amsterdam.

Ziggo Dome verwelkomt iedereen in hun gebouw en heeft grote inspanningen geleverd om het gebouw zo toegankelijk mogelijk te maken. Met parkeerplaatsen voor mindervaliden, een gemakkelijk toegankelijke begane grond, liften naar de eerste en tweede verdieping, en een platform voor rolstoelgebruikers in het auditorium, moeten ze zich allemaal op hun gemak voelen tijdens een bezoek. Meer informatie over de faciliteiten van Ziggo Dome vindt u hier.

Ahoy Rotterdam

ahoy.jpgEen andere prachtige multifunctionele locatie met een groot aantal topevenementen is het Rotterdamse Ahoy. Ahoy kan tot 15.000 mensen huisvesten en is gastheer van het jaarlijkse ABN AMRO World Tennis Tournament, Premier League Darts, Davis Cup en Glory kickboxing, naast al het andere geweldige sportaanbod op deze locatie.


Ahoy Rotterdam is ook in staat om een aantal faciliteiten aan te bieden voor mensen met mobiliteitsproblemen, waaronder een handige en behulpzame taxiplaats aan de voorkant van het gebouw waar bezoekers kunnen worden afgezet. Er is ook een parkeerplaats voor gasten met een lichamelijke beperking vlakbij de hoofdingang, gratis rolstoelen voor bezoekers en liften in de hele zaal. Er is ook een bewegwijzerde rolstoelzone als u een plek wilt reserveren.

Toegankelijke sportstadions in Nederland

Zoals eerder vermeld, zijn de bovenstaande slechts enkele van de beste sport- en muzieklocaties die beschikbaar zijn in het land, en terwijl vele anderen waarschijnlijk faciliteiten hebben die geschikt zijn voor mensen met mobiliteitsproblemen, is dit slechts een selectie. Zoveel prachtige momenten in het leven komen naar ons via sport- en muziekevenementen, dus het is geweldig om te weten dat we dergelijke evenementen samen kunnen beleven.

Credits afbeeldingen: Janericloebe, Shirley de Jong, Emvee