13 juni 2018
Auteur
Eline Blom

Een toegankelijk dagje strand

Als u mobiliteitsproblemen heeft, kan de gedachte om naar het strand te gaan niet ontspannend zijn. Het zand kan problemen geven voor mensen die de hulp nodig hebben van een rollator, rolstoel of scootmobiel. En als gevolg daarvan zullen veel mensen kiezen voor stevigere ondergronden als de straat en het park.

Gelukkig reiken veel van de Nederlandse stranden tot in de badplaatsen en zijn ze gemakkelijk toegankelijk. Vele restaurants, bars en cafés aan de kust bieden rolstoelverhuur aan. Deze rolstoelen zijn speciaal ontworpen om het strand onbeperkt te verkennen. In dit artikel bekijken we enkele van de meest toegankelijke stranden en waar u een strandrolstoel kunt huren.

Zandvoort, Noord-Holland

zandvoort.jpgZandvoort is één van de grootste badplaatsen van het land. Het heeft een lang zandstrand, ondersteund door prachtige zandduinen en heeft diverse levendige cafés en restaurants. Op een warme dag is er voldoende ruimte om te zitten en van de zon te genieten. De badplaats is gemakkelijk te bereiken  met het openbaar vervoer vanuit Amsterdam en Haarlem.

Als u hulp nodig heeft om het strand te verkennen, kunt u een strandrolstoel huren in verschillende bars en restaurants langs de kust. Strandpaviljoen Jeroen en De Haven van Zandvoort bieden beide rolstoelverhuur aan. Bij Beachclub No.5 zijn ook rolstoelen te huur, evenals toegankelijke toiletten beschikbaar. Het restaurant roemt zichzelf om het serveren van heerlijke steaks, dus maak er een stop voor een goede maaltijd op uw stranddag.

Callantsoog, Noord-Holland

callantsoog.jpgIets meer dan een uur rijden van Amsterdam is Callantsoog een prachtige badplaats in Noord-Holland. Hoewel veel van de bars en restaurants te vinden zijn op het stuk strand dat het dichtst bij Callantsoog ligt, bestrijkt het strand bijna 30 kilometer, dus er is voldoende ruimte om te verkennen en de frisse zeelucht op te nemen. Zowel Strandpaviljoen De Toko als Restaurant de Strandtent bieden rolstoelverhuur, evenals een gelegenheid om te stoppen voor een kop koffie of een hapje tijdens uw bezoek aan Callantsoog.

Noordwijk, Zuid-Holland

noordwijk.jpgOngeveer een uur van Amsterdam en slechts 30 minuten van Leiden is Noordwijk een prachtige plek om een zonnige dag door te brengen aan zee. Er is genoeg te zien en te doen in de plaats zelf, maar mensen bezoeken Noordwijk vooral voor zijn gouden zandstranden en kleurrijke bloemenvelden. Het strand is iets kleiner dan de andere in onze lijst, maar er is nog steeds 13 kilometer kustlijn om van te genieten.

Langs het strand bieden Strandpaviljoen De Koele Costa en Strandpaviljoen Nederzandt rolstoelverhuur aan en hebben een spectaculair uitzicht over de kust voor lunch of diner. Outdoor4disabled, een non-profitorganisatie die ervoor zorgt dat ouderen en gehandicapten vrijelijk van het buitenleven kunnen genieten, rijdt over het strand met strandrups De Vrijbuiter. U wordt wel gevraagd minimaal een week van tevoren te reserveren.

Katwijk, Zuid-Holland

katwijk-strand.jpgMet de Oude Rijn die door de plaats naar de Noordzee stroomt, is Katwijk een mooie kustplaats. Velen genieten van de badplaats omdat het niet te ontwikkeld is. De bebouwing langs de kust zijn geen grote hotels of appartementen, maar meer de oudere, traditionele huizen en restaurants. Met een enorm strand om te ontdekken, is het geen wonder dat Katwijk zo populair is onder de lokale bevolking en toeristen.

Als u zich enigszins overweldigd voelt door het idee om uw huis en het comfort van uw traplift achter u te laten, is het huren van een strandrolstoel een geweldige manier om het strand zonder problemen te verkennen. Huur een rolstoel bij Strandpaviljoen 't Wantveld, dat ook een panoramisch uitzicht op zee heeft om te genieten van een maaltijd of een kopje koffie en cake.

Renesse, Zeeland

renesse-strand.jpgRenesse, ook bekend om zijn pittoreske gebouwen, beschikt over een strand van maar liefst 21 kilometer lang. De kustlijn zit vol met strandcafés en restaurants, waarvan er vele de hele winter open zijn. Het staat bekend om zijn mooie, schone zand en hoge waterkwaliteit. Met zoveel ruimte is het strand geschikt voor gezinnen, stelletjes en vriendengroepen. Gelukkig bieden sommige strandpaviljoens ook rolstoelverhuur aan, zodat u zelfs met beperkte mobiliteit kunt genieten van het zand.

Rolstoelen zijn te huur bij De Haven van Renesse en Strandpaviljoen Zuid Zuid West. U kunt ze ook huren bij Hotel De Zeeuwse Stromen, die toegankelijke toiletten heeft en rolstoeltoegankelijk is. Our Seaside Strandrestaurant heeft ook toiletten voor gehandicapten.

Of u nu een traplift met bochten of een rechte traplift in uw huis hebt geïnstalleerd of als u andere mobiliteitshulpmiddelen gebruikt, strandrolstoelen zijn ontworpen om u te helpen te genieten van elk aspect van de kust. Dus waarom zou u vandaag niet beginnen met het plannen van een dagje strand? Voor een volledig overzicht van stranden met rolstoeltoegankelijke voorzieningen en verhuur door heel Nederland, bekijk deze brochure van Accessible Travel NL.

Credits afbeeldingen: Bert Knottenbeld, f.emert