09 december 2016
Auteur
Rosalie Hink

Uw belangrijkste hulpmiddel: gezonde ogen

Hoe houdt u gezonde ogen?

Uw ogen zijn een heel waardevol bezit, ze zijn uw belangrijkste hulpmiddel. In de loop der jaren neemt het zicht af naar mate de leeftijd vordert en vaak gaat dit gepaard met vervelende kwaaltjes. Dit is volkomen normaal, maar natuurlijk niet prettig. Het is belangrijk dat u met zorg omgaat met uw ogen. Allereerst is het goed om te weten dat uw ogen onderdeel uitmaken van uw zenuwstelsel. Om uw ogen gezond te houden is het belangrijk dat uw ogen voldoende rust krijgen en u zo min mogelijk last heeft van stress. Met deze tips verkleint u de kans op oogproblemen.

goede-ogen.jpg
goede-vrouw-met-zonnebril.jpg

 

Draag een (zonne)bril

Uv-straling is, net als voor de huid, schadelijk voor uw ogen. De schade merkt u niet meteen, maar op latere leeftijd kan dit het verschil betekenen tussen goed blijven zien of slechtziend worden. Langdurige en frequente blootstelling aan Uv-straling kan leiden tot vervelende problemen als staar of een netvliesaandoening. Het is daarom van belang om een zonnebril te dragen, zelfs op de bewolkte dagen. De wolken zitten dan wel voor de zon, de uv-straling is er nog steeds. Let ook goed op welke zonnebril u aanschaft, koop er één die zowel tegen uv-a als tegen uv-b straling beschermd. Let ook goed op of het montuur goed past en of hij groot genoeg is om te voorkomen dat het Uv-licht uw ogen via de boven-, onder- of zijkant kan bereiken.

Wist u dat bijna de helft van de ongelukken aan de ogen thuis gebeurt? Draag een veiligheidsbril als de kans bestaat dat er puin gaat rondvliegen of gevaarlijke stoffen kunnen spetteren. Wat veel mensen al weten, maar toch niet doen, is bij het afsteken van vuurwerk een goede vuurwerkbril dragen. Ieder jaar belanden rond de jaarwisseling veel slachtoffers op de Eerste Hulp met oogletsel door vuurwerk. Het oogfonds raadt iedereen die vuurwerk gaat afsteken of naar buiten gaan met Oud en Nieuw een vuurwerkbril te dragen. U heeft tenslotte maar één paar ogen!

Negeer oogproblemen niet

Heeft u last van uw ogen? Denk dan niet dat het vanzelf weer overgaat. Droge ogen kunt u schoonmaken met een gaasje met kraanwater. Veeg van buiten naar binnen richting de neus. Als u het gevoel heeft dat er een vuiltje in uw ogen zit, kan deze met water uit het oog worden gespoeld of met een vochtig wattenstokje worden verwijderd. Wanneer uw klachten aanhouden of erger worden, kunt u beter even langsgaan bij een dokter. Ook als u oogpijn heeft, last hebt van een zwelling, prut in het oog of gevoelig bent voor licht is een doktersbezoek verstandig. Hetzelfde geldt voor donkere vlekken, lichtflitsen voor de ogen of wazig zien. Laat uw ogen regelmatig onderzoeken, zelfs als u geen bril of lenzen draagt. Veelvoorkomende oogaandoeningen geven geen vroege waarschuwingssignalen. 
 

goede-oude-vrouw.jpg

goede-sigaretten.jpg

Stop met roken

Roken is niet alleen slecht voor uw lichaam, maar ook zeer schadelijk voor uw ogen. Roken verhoogt onder andere de kans op staar en het maakt uw ogen oncomfortabel droog. De schadelijke stoffen in tabak hebben een slechte invloed op de gezondheid van het oog. Roken bevordert een versnelde veroudering van de lens en zorgt voor een afname van de hoeveelheid beschermende antioxidanten in het lichaam. Dit verhoogt de kans op een oogziekte. De meest voorkomende oogaandoeningen in Nederland zijn: staar, maculadegeneratie, een beschadigde oogzenuw of een schildklierafwijking waarbij de ogen uitpuilen. Deze aandoeningen komen aanzienlijk vaker voor bij rokers dan bij niet-rokers. Door het stoppen met roken kunt u deze risico's een stuk kleiner maken.

Eet gezond

Het is heel belangrijk voor uw ogen om genoeg vitamine A binnen te krijgen. Deze vitamine zorgt voor een goede werking van het afweer- en immuunsysteem, zodat u niet ziek wordt. Door vitamine A kunnen de ogen zich aanpassen aan het schemer. Een teveel aan vitamine A is niet goed voor uw lichaam, het kan zelfs een vergiftiging veroorzaken. Let hierom dus goed op uw voeding. Onze oogzenuwen worden tegenwoordig steeds meer belast door het gebruik van computers, mobiele telefoons, tablets en televisies. Eet hierom voldoende voedsel dat rijk is aan mineralen, zoals fruit, zeewier en groenten. Ook is het belangrijk dat u voedingsmiddelen eet die uw bloedcirculatie bevorderen. Citrusvruchten, groene bladgroenten en volkoren producten bijvoorbeeld. Of voedingsmiddelen die rijk zijn aan zink (noten), lycopeen (tomaten), luteïne (spinazie) en zeaxanthine (maïs). Een gevarieerde voeding is belangrijk om u en uw lichaam gezond te houden. Veel succes!
 

goede-gezond-eten.jpg

 

Bronnen: www.voedingscentrum.nl , www.oogfonds.nl 

Handicare is niet aansprakelijk voor onjuistheid in informatie van deze bronnen.