01 september 2021

Vitamine D tekort?

Vitamine D is essentieel voor het behoud van de gezondheid van botten, tanden en spieren. Ondanks dat het zo belangrijk is voor onze gezondheid, is het heel gewoon om een ​​vitamine D-tekort te hebben. Bewust zijn van de verschillende bronnen van vitamine D, evenals de tekenen die kunnen wijzen op een tekort, is van vitaal belang voor het behoud van onze gezondheid, vooral op latere leeftijd.

vitamine-d-tekort.jpg

Wat is vitamine D?

Vitaminen zijn voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft om gezond te blijven, maar die het lichaam van nature niet zelf aanmaakt. De meeste vitamines zijn te vinden in gewone voedingsmiddelen, zoals citrusvruchten voor vitamine C, of ​​rood vlees en bonen voor ijzer.

Vitamine D is echter uniek omdat onze belangrijkste bron van vitamine D zonlicht is. Dit komt omdat vitamine D anders is dan de meeste andere vitamines of mineralen, en het kan zelfs door het lichaam worden aangemaakt met behulp van energie van de zon. Zonlicht reageert met chemicaliën die al in de huid aanwezig zijn om een ​​nieuwe chemische stof te produceren, die onze lichaamstemperatuur kan omzetten in vitamine D. Vitamine D is essentieel omdat het ons helpt calcium op te nemen. We weten allemaal dat calcium nodig is voor gezonde botten en tanden, en we kunnen ervoor zorgen dat we voldoende calcium binnenkrijgen via voedingsmiddelen zoals zuivelproducten en groene bladgroenten. Als we echter niet ook een gezond vitamine D-gehalte hebben, zijn we niet in staat om te reguleren hoeveel calcium we uit deze voedingsmiddelen opnemen, wat kan leiden tot problemen zoals broze botten en rachitis.

Het is ook aangetoond dat calcium het risico op hoge bloeddruk vermindert. Naast het op peil houden van onze calciumspiegels, omvatten andere gezondheidsvoordelen van vitamine D het bijdragen aan een gezond immuunsysteem, het verminderen van de risico's op problemen tijdens de zwangerschap en het spelen van een rol bij het handhaven van gezonde insuline- en glucosespiegels. Dit betekent dat het krijgen van de juiste hoeveelheid vitamine D kan helpen bij het ondersteunen van mensen die diabetes onder controle hebben.

Vitamine D in zonlicht

Er is slechts een klein beetje zonlicht nodig om vitamine D te produceren. Overmatige blootstelling aan de zon brengt alle gebruikelijke risico's met zich mee waarvan we weten dat ze verband houden met het absorberen van te veel UV-stralen, zoals huidkanker en vroegtijdige veroudering van de huid, dus we moeten onze blootstelling aan de zon een enorme hoeveelheid om voldoende vitamine D binnen te krijgen. Slechts 10-15 minuten blootstelling aan de zon per dag zou voldoende moeten zijn om de vereiste hoeveelheid te produceren. Tijdens de zomermaanden zal een normale hoeveelheid blootstelling aan de zon op de huid met de bescherming van zonnebrandcrème je alle vitamine D geven die je nodig hebt. In de winter zijn onze daglichturen echter korter en hebben we de neiging om meer lagen te dragen en binnen te blijven om de kou te vermijden. Om deze redenen komt vitamine D-tekort vaker voor in de koudere maanden, en het kan de moeite waard zijn om een ​​supplement te overwegen.

zonlicht-vitamine.jpg

Vitamine D tekort en symptomen

De symptomen van een vitamine D-tekort kunnen ernstig zijn en gemakkelijk te verwarren met andere ziekten. Symptomen zoals pijn in botten en spieren, hoofdpijn, vermoeidheid en een slecht humeur komen allemaal vaak voor bij mensen met een laag vitamine D-gehalte. Een tekort kan ook invloed hebben op uw immuunsysteem, waardoor u vatbaarder wordt voor ziekten en infecties, zoals evenals het verminderen van het vermogen van uw lichaam om wonden of verwondingen te genezen.

Zoals we al hebben besproken, helpt vitamine D je lichaam om de hoeveelheid calcium die het afgeeft te reguleren. Calcium is belangrijk voor sterke botten en tanden. Zwakke of broze botten komen vaak voor, vooral bij oudere mensen, en daarom is het bijzonder belangrijk om ervoor te zorgen dat uw lichaam voldoende vitamine D en calcium binnenkrijgt naarmate we ouder worden.

Mensen die het meeste risico lopen op een vitamine D-tekort, zijn mensen die niet veel naar buiten kunnen omdat ze ziek zijn, aan huis gebonden zijn of in een verzorgingshuis wonen. Mensen die het grootste deel van hun huid bedekken als ze naar buiten gaan, lopen ook het risico niet genoeg vitamine D binnen te krijgen. Dit geldt ook voor veel oudere mensen en iedereen die in een kouder klimaat leeft. Als u denkt dat u misschien niet genoeg vitamine D binnenkrijgt, overleg dan met uw arts of het nemen van een vitamine D-supplement een goed idee voor u kan zijn.

Een vitamine D-tekort kan worden gediagnosticeerd met een eenvoudige bloedtest, dus het is de moeite waard om te controleren of uw vitamine D-niveaus normaal zijn, aangezien een supplement een enorm verschil kan maken voor uw gezondheid en welzijn. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat we niet te veel vitamine D binnenkrijgen door een overdosis supplementen. Veel mensen besluiten om regelmatig vitamine D te nemen omdat ze veel binnen zitten of vanwege een gebrek aan zonlicht in hun regio, maar het is de moeite waard om met een arts of medische professional te praten over eventuele supplementen die je neemt om er zeker van te zijn dat je het juiste bedrag krijgen.

vitamine-d-bloedtest.jpg

Voeding met vitamine D

Voordat u zich haast om supplementen te kopen vanwege het risico op een vitamine D-tekort, moet u er rekening mee houden dat er ook voedingsmiddelen zijn die kunnen helpen om het vitamine D-gehalte te verhogen. Deze omvatten vette vis, eidooiers, rood vlees en lever.

U kunt ook kiezen voor voedingsmiddelen die verrijkt zijn met vitamine D-supplementen, zoals botersmeersels, yoghurt en ontbijtgranen. Zoals je misschien hebt gemerkt, zijn de meeste voedingsmiddelen die van nature vitamine D bevatten vlees- of dierlijke producten, dus als je vegetariër of veganist bent, is het belangrijk om alternatieve bronnen van vitamine D te zoeken. In de zomer zal je lichaam natuurlijk in staat zijn om alle vitamine D die je nodig hebt aan te maken door middel van natuurlijk zonlicht. In sommige klimaten zijn er echter niet genoeg UVB-stralen in het winterzonlicht voor uw lichaam om de benodigde hoeveelheid vitamine D aan te maken, dus u moet ervoor zorgen dat u vitamine D binnenkrijgt via voedsel of supplementen.

 

Vitamine D is iets waar we ons allemaal bewust van moeten zijn, maar als je regelmatig naar buiten gaat en een uitgebalanceerd en gevarieerd dieet volgt, hoef je je daar geen zorgen over te maken. Als u zich zorgen maakt over uw vitamine D-spiegel, neem dan contact op met uw arts of overweeg om dagelijks een supplement te nemen om uw tanden en botten sterk te houden en uw algemene welzijn te behouden.