05 januari 2022

Wat is artrose?

Wat is artrose en hoe behandel je het?

artrose in hand

Wat is artrose?

Artrose is een aandoening die velen over de hele wereld treft en beperkte mobiliteit kan veroorzaken als gevolg van stijfheid en pijn. In dit artikel onderzoeken we wat het is en beantwoorden we enkele van de meest gestelde vragen.

Artrose - Wat is het precies?

Artrose is de meest voorkomende vorm van artritis en wordt ook wel reumatoïde artritis genoemd. Het komt het meest voor in de handen, heupen en knieën. Of u nu artrose handen, artrose knie, artrose heup of artrose elders in uw lichaam heeft, u krijgt het door een steeds dunner laagje kraakbeen tussen de gewrichten, waardoor uw botten veranderen door gebrek aan bescherming. Het kan stijfheid en pijn veroorzaken en wordt vaak gediagnosticeerd door middel van een lichamelijk onderzoek.

Meer informatie: Oorzaken en symptomen van scoliose

Wat veroorzaakt artrose?

Artrose wordt veroorzaakt door een afbraak van kraakbeen tussen twee botten. Er zijn verschillende oorzaken van artrose, zoals een blessure aan het gewricht die niet goed is genezen of een andere medische aandoeningen. Ook uw leeftijd of uw gewicht kan een rol spelen. Bij sommige mensen kan het ook worden veroorzaakt door een combinatie van de bovenstaande problemen.

wat is artrose

Is artrose erfelijk?

Hoewel mensen een verhoogd risico op artrose kunnen erven, kunnen ze de aandoening zelf niet erven. Het overervingspatroon is momenteel niet bekend, maar een van de redenen waarom het erfelijk lijkt te zijn, is dat het vaker voorkomt bij vrouwen.

Wat te doen tegen artrose?

Helaas is het niet mogelijk om artrose volledig te voorkomen, maar er zijn enkele stappen die u kunt nemen om het risico op het ontwikkelen ervan te minimaliseren. U kunt oefeningen vermijden die uw gewrichten belasten en in plaats daarvan kiezen voor oefeningen met een lage impact, zoals zwemmen of fietsen. U kunt een goede houding behouden en ook afvallen om de ontwikkeling van artrose te helpen voorkomen.

artrose in knie

Hoe artrose behandelen?

Artrose is een langdurige aandoening die niet te genezen is, maar de symptomen kunnen worden verminderd met eenvoudige maatregelen zoals: afvallen, regelmatig low-impact sporten, geschikt schoeisel en het verminderen van de belasting van gewrichten in het dagelijks leven. Er bestaat geen artrose medicatie, maar in slechte gevallen kunnen sommige mensen met artrose pijnstilling krijgen of een oefenplan voor de fysiotherapeut. In extreme gevallen kan de artrose behandeling een operatie omvatten die wordt uitgevoerd door een orthopedisch chirurg in een poging het aangetaste gewricht te herstellen en de symptomen te minimaliseren.

Voor mensen met artrose kan de mobiliteit worden beïnvloed en eenvoudige taken, zoals traplopen, kunnen een uitdaging worden. Als u dit bent, waarom zou u dan niet een traplift overwegen en uw onafhankelijkheid in uw huis terugkrijgen?

Ga voor meer handige informatie zoals deze, naar onze blogpagina.