16 augustus 2021

Tips voor wonen op latere leeftijd

nelleke-en-jan_lr.jpg

Woonopties op latere leeftijd

Beslissingen nemen over huisvesting en zorgregelingen op latere leeftijd kan verwarrend en overweldigend zijn. Er is een enorme verscheidenheid aan factoren waarmee rekening moet worden gehouden, evenals alle emotionele moeilijkheden om te accepteren dat het leven misschien aan het veranderen is en dat we misschien meer ondersteuning nodig hebben. We hebben een aantal opties onderzocht en enkele overwegingen waarmee u rekening kunt houden bij het nemen van uw beslissing, zodat u de best mogelijke keuze kunt maken voor uzelf, uw dierbaren en uw toekomst.

Thuis blijven wonen

Voor de meeste mensen is thuisblijven de ideale situatie naarmate ze ouder worden. Onze huizen hebben herinneringen aan hen en bieden een gevoel van comfort, maar zijn meestal ook de meest betaalbare optie. Veel mensen die in hun eigen huis willen blijven wonen, hebben nog geen extra behoeften waarvoor ze op dit moment een verzorger nodig hebben, maar ze hebben wel interventies nodig om ze zich thuis veiliger en onafhankelijker te laten voelen.

Voor sommigen kan dit huisaanpassingen zijn. Als iemand moeite heeft met mobiliteit, kan een traplift een enorme hulp zijn, zowel om zelf de trap op te gaan, als om dingen als wasgoed of mobiliteitshulpmiddelen de trap op en af te dragen. Zelfs als de trappen zo goed als beheersbaar zijn, kan het hebben van een traplift voor slechte dagen of om vallen te voorkomen een last zijn voor zowel uzelf als uw familieleden.

Evenzo, als wassen en baden moeilijk worden, kunnen aanpassingen zoals een inloopbad of douchezitje die dagelijkse taken minder een obstakel maken. Handgrepen kunnen de badkamer ook minder gevaarlijk maken voor mensen met beperkte mobiliteit die zich zorgen maken over uitglijden en vallen.

Er zijn ook veel opties voor hulp thuis buiten de traditionele sociale zorg. Het inhuren van een tuinman of schoonmaker om te helpen bij het onderhouden van de staat van uw huis kan weer wat druk wegnemen en voorkomen dat u zich inspant om voor uw huis te zorgen. Een 'maaltijden op wielen'-service of een abonnement op een receptenbox kan de druk op de maaltijdbereiding wegnemen zonder dat er ook een verzorger hoeft te worden ingehuurd, en de noodzaak om naar de winkels te gaan verminderen.

Iets eenvoudigs als een personenalarmsysteem zou de sleutel kunnen zijn om mensen in staat te stellen thuis te blijven die het onder normale omstandigheden goed redden, maar bij een ongeval kwetsbaar zouden worden. Voor mensen met beperkte mobiliteit wordt een val, lekkage of andere urgente situatie in huis onhandelbaar en volledig slopend. Een persoonlijk alarmsysteem stelt de gebruiker in staat om een kleine knop bij zich te dragen, hetzij aan een koord om de nek of aan een polsband, die hij kan gebruiken om hulp te bellen in geval van nood als hij niet in staat is om bij de telefoon. Deze gemoedsrust kan het verschil betekenen tussen je zelfverzekerd voelen om thuis te blijven en de noodzaak om naar een andere woonruimte te verhuizen.

walking_daughter.jpg

Thuiszorg

Thuiszorg is de brede term die wordt gebruikt om de ondersteuning te beschrijven die beschikbaar is voor mensen met extra behoeften, of dat nu een handicap, langdurige ziekte of algemene kwetsbaarheid en vermoeidheid is. Bij thuiszorg kan het gaan om dagelijkse bezoeken van verpleegkundigen om te helpen bij het baden en het bereiden van maaltijden, of om het verhuizen naar een instelling waar die zorg kan worden verleend door een team ter plaatse.

Soms wordt thuiszorg verleend door familieleden, maar formele thuizorg wordt uitgevoerd door opgeleide zorgverleners die, hetzij particulier, hetzij via een gemeente, worden betaald om hulp te bieden aan degenen die het nodig hebben. Hulpverleners kunnen u dagelijks of meerdere keren per dag bij de maaltijd bezoeken of medicijnen toedienen. Dit kan slechts voor een kwestie van weken zijn terwijl ze herstellen van een blessure of ziekenhuisopname, of het kan een lange termijnoplossing zijn voor mensen die hulp nodig hebben, maar liever thuis blijven dan naar een woonvoorziening te verhuizen. Dit kan ook goedkoper uitpakken dan verhuizen naar een voltijds verzorgingstehuis, afhankelijk van het zorgniveau dat u nodig heeft. Verzorgers kunnen meestal via een bureau worden ingehuurd, hoewel sommige mensen persoonlijke assistenten liever privé inhuren.

Verpleegtehuis

Verpleeghuizen zijn voorzieningen voor mensen die voortdurend zorg nodig hebben en te veel medische vereisten hebben om op de lange termijn thuis te kunnen zorgen. Zoals de naam al doet vermoeden, bieden getrainde verpleegkundigen 24-uurs zorg aan bewoners, inclusief hulp bij wassen, aankleden, verplaatsen en het toedienen van medicijnen. Sommige verpleeghuizen bieden specialistische zorg voor mensen met dementie, ernstige leerproblemen of lichamelijke aandoeningen die complexere behoeften veroorzaken.

Hoewel de kosten van dit type woning hoog zijn vanwege de specialistische zorg die ze nodig hebben, is er meestal hulp beschikbaar van de overheid of de gemeente om het betaalbaarder te maken voor mensen die het nodig hebben, aangezien er weinig alternatief is voor mensen met complexe zorg nodig heeft.

retirement-home_gitar.jpg

Woonzorgcentra

Een woonzorgcentra onderscheidt zich van een verpleeghuis doordat er geen medische of sociale zorg aan te pas komt. Woonzorgcentra bieden gemeenschappelijk wonen voor ouderen, met extra ondersteuning zoals hulp ter plaatse in noodgevallen en hulp bij wassen en schoonmaken, evenals catering.

Dit type woning is geschikt voor mensen die niet de klok rond persoonlijke verzorging nodig hebben, maar wel moeite hebben met de dagelijkse taken van het thuis wonen en graag wat extra ondersteuning willen. Ze zijn ook nuttig voor mensen die worstelen met zich eenzaam voelen of die alleen wonen, die graag deel willen uitmaken van een gemeenschap mensen in een vergelijkbare levensfase, waar ze toegang hebben tot sociale activiteiten en groepen om hun sociale netwerk op te bouwen.

Dit type ondersteunde huisvesting, hoewel het enorm voordelig kan zijn, is niet strikt noodzakelijk, en daarom kan het moeilijker zijn om hulp te krijgen met financiering, en de kosten kunnen hoog zijn. Het kan de moeite waard zijn om vooruit te plannen voor de toekomst om voorbereidingen te treffen om de verhuizing naar een woonzorgcentra te financieren als u denkt dat dit gunstig zou zijn voor uzelf of uw dierbaren.

 

Er zijn veel opties, en wat uw behoeften ook zijn, er zal een woonarrangement zijn dat zinvol is voor u en uw gezin. Onze behoeften veranderen en evolueren naarmate we later in het leven komen, dus het is belangrijk om vooruit te denken en voorbereid te zijn op de veranderingen die moeten worden aangebracht om aan die behoeften te voldoen, zoals het installeren van een traplift voordat u er volledig van afhankelijk bent, of vooraf sparen voor een woonzorgcentra om de kosten te dekken. Wat je ook besluit te doen, er zullen zowel voordelen als nadelen zijn, dus onderzoek de opties grondig en kijk welke voorzieningen er voor jou lokaal zijn. Ga er niet vanuit dat u zelf veranderingen in uw woonsituatie zult moeten financieren, aangezien er veel geldstromen beschikbaar zijn via goede doelen en de lokale overheid. En probeer de veranderingen te omarmen die gepaard gaan met verhuizen naar het latere leven - voor veel mensen is de ouderdom een van de gelukkigste tijden van het leven, en met de juisteveranderingen en aanpassingen kun je leven blijven toevoegen aan je jaren en jaren aan je leven.