04 augustus 2021
Auteur
Mélanie Pradines

Yoga voor ouderen

yoga_3_tao-porchon-lynch.jpg

"In mijn hoofd ben ik nog steeds een twintiger en ik ben niet van plan oud te worden"

Tao Porchon-Lynch, 99 jaar oud.

Geboren in India in 1918, staat Tao Porchon-Lynch bekend als de oudste yogaleraar ter wereld.

 

Bikram Yoga, Hatha Yoga, Vinyasa Yoga, Power Yoga ... er is een veelheid aan verschillende yogavormen (ongeveer 20 vormen worden officieel erkend). Sommige zullen langzamer zijn, anderen sneller, en weer anderen zullen heel intens zijn en worden beoefend in een ruimte waar de temperatuur wordt verhoogd. U zult zeker een yoga vinden die is aangepast aan uw behoeften en uw wensen.

Eén ding hebben ze allemaal gemeen: Ze brengen veel voordelen, zijn als een elixer van vitaliteit!

We geven u hier het bewijs met wel 3 redenen:

Yoga houdt ons fit

Wanneer we "yoga" noemen, zullen we geneigd zijn om aan "rustige gymnastiek “ of aan een "rustige sport" te denken ... Maar yoga is eerder een manier van leven dan een vorm van sport. 

yoga_2.jpgYoga is een reeks houdingen gecoördineerd door onze ademhaling. Dit zijn de sequenties (ook wel "stromen" genoemd) die ons zullen helpen om een ​​beter lichaam te hebben, maar ook om verschillende aspecten en verschillende delen van onze anatomie te bewerken.

Zie hier een niet-uitputtende lijst van wat een regelmatige beoefening van yoga bevordert:

  • Stimulatie van ons immuunsysteem en interne organen
  • Verdieping van de ademhaling
  • Verbeterde spierflexibiliteit
  • Verlichting van gewrichtspijn (voorbeeld: artrose - vind hier ons artikel)
  • Verbetering van de bloeddruk 

Heel veel aandoeningen waarbij verbetering wordt gezien door een regelmatige beoefening van yoga.

Yoga versterkt onze zelfstandigheid

Fit zijn helpt langer zelfstandig te blijven!

Zoals we weten, is één van de meest voorkomende problemen bij het ouder worden het evenwichtsverlies, wat soms kan leiden tot vallen en verwondingen. Met zijn houdingen kan yoga onze heupgordel, rug en benen oefenen en versterken. Om ons zo te helpen ons evenwicht te bewaren en in ons dagelijks leven zekerder te zijn. 

En als de trap u echt een obstakel wordt, heeft Handicare volop trapliften om u zelfstandigheid te behouden en u gerust te stellen.

Yoga helpt ons om beter te leven

yoga_1.jpgEn wie autonomie zegt, zegt ook sociaal leven!

Veel gemeenten bieden groepsyogaklassen aan. Dus, men werkt niet alleen aan lichaam en ademhaling, men werkt ook aan de sociale kring. We zien mensen, we ontmoeten nieuwe mensen, we isoleren onszelf niet en we voelen ons beter.

Tot slot, voor mensen die gevoelig zijn voor stress of slapeloosheid helpt het werken aan een stabiele ademhaling hen ook dit te verlichten en te verminderen.

Heeft u begrepen hoe u de koudere dagen door kan komen? Handicare adviseert YO-GA! Hier zijn we begonnen. En u, waar wacht u nog op?

Bronnen:

Yogapassion

Yogatout