12 april 2017
Auteur
Marjolijn Riel

Wat weet u eigenlijk over Pasen?

Nog een paar dagen en dan is het alweer Pasen. Zo vroeg in het voorjaar voor veel mensen een reden om er een paar daagjes tussenuit te knijpen. Met de dartelende lammetjes in de wei en de bollenvelden in bloei hoeft u natuurlijk niet heel ver van huis te gaan: Nederland is ook mooi. Een mooie fiets- of wandeltocht door de ontwakende bloemen- en plantenpracht is in deze tijd van het jaar zeer zeker de moeite waard. Mocht het nou geen mooi weer zijn om naar buiten te gaan, dan kunt u wellicht nog naar de meubelboulevard of een doe-het-zelfzaak. Net als heel veel andere Nederlanders!

Wat weet u eigenlijk verder nog over Pasen behalve dat het weekend extra lang is en het een goed excuus is om gezellig samen te zijn? Wij frissen graag uw geheugen even op!

De oorsprong van Pasen

Laatste avondmaal pasen Pasen is een christelijk feest maar vindt zijn oorsprong in het Joodse geloof. Pasen is namelijk afgeleid van het Hebreeuwse woord ‘Pesach’. Tijdens Pesach herdenken Joden dat ze door Mozes uit Egypte bevrijd zijn. Vlak nadat Jezus was aangekomen in Jeruzalem om Pesach te vieren, werd hij gekruisigd. Daarmee was het laatste avondmaal dus eigenlijk een Pesachmaaltijd.

Wat vieren de christenen met Pasen?

De Vrijdag voor Pasen, Goede Vrijdag, werd Jezus in de ochtend gekruisigd. Diezelfde dag overleed hij en werd hij begraven. Iets minder algemeen bekend is de dag hierna, Stille Zaterdag, dit is de dag dat Jezus in het graf lag. Zondag, eerste paasdag, is de dag van de wederopstanding van Jezus.

Wanneer wordt Pasen gevierd?

Niet overal ter wereld wordt Pasen op dezelfde datum gevierd. Wanneer het precies gevierd wordt, heeft namelijk te maken met welke kalender men aanhoudt (er is een verschil tussen de westerse kerken en de Orthodoxe kerken). Bepalend is in ieder geval het begin van de lente. Pasen wordt namelijk gevierd op de zondag na de eerste volle maan van de lente. Daardoor kan het christelijk paasfeest in een periode van 35 dagen gevierd worden, van 22 maart tot en met 25 april.

En wat weten we nog meer over Pasen?

  • Judaskus: Jezus wordt door Judas verraden met een kus. Daar komt dus ook de ‘Judaskus’ vandaan.
  • De handen in onschuld wassen: Handen wassen is een bekend Joods gebruik om je onschuld te laten zien. Ook in het Oude Testament komt je dit gebruik tegen. Voordat Pilatus Jezus uitlevert, wast hij zijn handen. Hiermee wil hij aantonen dat hij onschuldig is: ‘hij wast zijn handen in onschuld.’
  • Urbi et Orbi: De Paus houdt op eerste paasdag traditioneel een toespraak in Rome. Hierin geeft hij zijn zegen, Urbi et Orbi en wenst hij iedereen een zalig paasfeest. 

De paashaas en paaseieren

paaseieren_in_doos.jpg Over de paashaas en de bijbehorende paaseieren gaan diverse verhalen de ronde. Zowel de haas als de eieren duiden het begin van de lente aan en kunnen gelinkt worden aan ‘vruchtbaarheid’. Eén verhaal komt uit oude Oosterse culturen en gaat over de vruchtbaarheidsgodin ‘Ostara’. Ostara heeft een kip die haar eigen eieren verstopt. Ostara is daar niet blij mee en verandert de kip vervolgens in een haas die zijn eigen eieren mag gaan zoeken.

Fijne paasdagen!

Wij hopen uw geheugen wat opgefrist te hebben zodat u uw kennis deze paasdagen kunt delen met anderen. Natuurlijk wensen wij u heel gezellige dagen toe! En mocht u aan het einde van deze paasdagen uitgeput op uw luie stoel ploffen, dan is het toch fijn dat uw traplift u naar boven brengt!

Bronnen:

https://www.eo.nl/

https://www.bndestem.nl/

https://nl.wikipedia.org/