19 april 2017
Auteur
Mélanie Pradines

Leef het leven als grootouder

We hebben allemaal herinneringen aan vakanties die we hebben doorgebracht met onze grootouders. Het huis gevuld met geroep en gelach van kinderen, neven en nichten die spelen met elkaar. Vreugdevolle momenten van gezelligheid en samenzijn.

Maar in onze tijd, de tijd dat tablets en de smartphone niet bestonden, namen onze grootouders ons vaak mee voor een wandeling en soms hielpen wij hen bij een ​​aantal huishoudelijke taken. Een heel ander situatie dan vandaag de dag! Wat betekent grootouder zijn vandaag de dag?

U kiest er niet voor om opa of oma te worden, u wordt het

Het leven als oma Als men kiest om ouder te worden, kiezen we er niet voor om grootouder te worden. Dit is iets wat onszelf wordt opgelegd. Gelukkig zijn wij de meeste van de tijd blij met de aankondiging van een zwangerschap, maar toch is de relatie "grootouder / kind" een nieuwe fase. Wat telt in de eerste dagen en weken (of zelfs de eerste maanden) van het leven van een kind is de relatie met zijn ouders. Ze zijn aan elkaar aan het wennen, maken kennis met elkaar en creëren een band als geenander.

Tegelijkertijd zijn andere familieleden, waaronder de grootouders, onderdeel van het leven van het kind. Zonder dat ze de plaats van de ouders innemen. Een beetje als een koorddanser moet je de gulden middenweg zien te vinden.

We ontmoetten een aantal oma's en opa's en één van hen zei: "Wat een geluk, we hebben de rol van aanwezigheid, luisteren, helpen, maar we hebben niet de rol van het opvoeden" en zij voegde daar aan toe: "maar natuurlijk zijn we altijd aanwezig en ondersteunen daar waar nodig en staan onszelf van tijd tot tijd toe om onze mening te geven!"
 

Ideeën voor activiteiten met uw kleinkinderen

U past op uw kleinkinderen op woensdag of tijdens de vakantie en u bent bang dat ze zich zullen vervelen? Gelukkig zijn er sites met "tips"! Bijvoorbeeld de site www.opanoma.nl. Een site vol goede ideeën, activiteiten en uitstapjes te maken met uw kleinkinderen! Theater, musea, tours, ambachten ... u zult verwendworden met de keuze! U kunt ook op sites als Pinterest terecht, hier vindt u vele ideeën om te knutselen.

Opa en oma worden van een kind?

Opa met kleinkinderen U heeft nog geen kleinkinderen of ze wonen ver weg van u huis en u wilt uw tijd en liefde graag geven aan een kind dat geen grootouders heeft? Het is mogelijk!
Er zijn organisaties die aanbieden om kinderen met grootouders te koppelen. Met als doel om een beetje geluk bij zowel de grootouders als het kind te brengen. Deze “grootouder-adoptie" kan op de tijden dat het u uitkomt, in een wekelijks ritme, tijdens vakanties, het is aan u, afhankelijk van uw beschikbaarheid.

U heeft een trap in uw huis en traplopen wordt moeilijker? Heeft u onze trapliftmodellen al gezien? Met een Handicare traplift, zult u uw kleinkinderen in vrijheid en veiligheid kunnen volgen in uw hele huis!

Bronnen: psychologie magazine / www.grand-mercredi.com