10 mei 2017
Auteur
Eline Blom

Moederdag, de dag om onze moeders te verwennen

Ontbijt op bed met traplift Het is alweer bijna  Moederdag. Een dag om onze moeders te eren en op deze dag verwennen wij onze moeders extra. Zelfgemaakte knutselcadeaus en tekeningen van de jonge kinderen. Een ontbijtje op bed en allerlei verwennerijen en cadeautjes. Moederdag is een waar feest.  In huis hoeven de moeders deze dag niet zoveel te doen. De huishoudelijke taken worden deze dag door vader en/ of kinderen overgenomen. En als we niet meer bij onze moeder wonen, brengen wij haar een bezoek. 

Vroeger kregen moeders vooral bloemen

Vroeger was Moederdag veel minder commercieel dan vandaag de dag. Net als vroeger beleeft de bloemenhandel een hoogtepunt in de week voor Moederdag. Heel veel moeders krijgen een mooie bos bloemen. Maar er wordt vandaag de dag ook veel groter uitgepakt. Ondanks dat veel mensen het wel eens commerciële onzin noemen, waarderen ook veel moeders het mooie gebaar. Het is toch mooi om de erkenning uit te spreken voor een belangrijk persoon in je leven. 

De oorsprong van Moederdag

Moeders eren we al langer dan Moederdag bestaat. Het gaat terug naar de moedercultus in het Klassieke Griekenland. De moedercultus met ceremonies voor Cybele of Rhea, de Grote Moeder der goden, werd overal in Klein-Azië beoefend op de 15e dag van maart. Maar ook de katholieke kerk kent een lange traditie van verering van Maria, de moeder van Jezus. Pas in het midden van de 19e eeuw werd Moederdag in Amerika geïntroduceerd. In 1925 begon de traditie in Nederland. 

Moederdag in de verschillende landen

Moederdag wordt niet overal op dezelfde dag gevierd. In Nederland wordt het gevierd op de tweede zondag van mei.  Amerika viert het op dezelfde dag. Het Verenigd Koninkrijk viert Mothering Sunday op de vierde zondag in de Vastentijd. En Spanje op de eerste zondag in mei. Andere landen vieren het weer op andere dagen. De meeste Moederdagen worden in maart, april of mei gevierd. 

Moederdag thuis Zorgen over thuis blijven wonen

Je moeder is diegene die altijd voor je gezorgd heeft. Als je moeder ouder wordt, wil je natuurlijk nog steeds het allerbeste voor haar. Je ouders genieten van het wonen in hun mooie huis en dichtbij familie en vrienden. Maar ook maak je je soms zorgen of het wel allemaal goed gaat. De trap wordt toch wel een obstakel en er zijn nog andere zaken die je opvallen. Voor de trap biedt Handicare trapliften in dat geval traplift oplossingen die thuis blijven wonen mogelijk maakt. Doe ook eens onze Langer thuis check, zodat je ook de volgende moederdag weer gezellig bij haar op de koffie kan komen in haar oude vertrouwde huis.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Moederdag