14 oktober 2016
Auteur
Eline Blom

6 Tips voor een warme winter, zonder valpartijen

Afbeelding senioren in het bos De gezelligste tijd van het jaar is alweer in aantocht: Sinterklaas, Kerst en Oud & Nieuw. Maar naast al deze gezelligheid heeft deze periode helaas ook een keerzijde. Hoe mooi een prachtig wit landschap ook kan zijn, de kans op vallen stijgt voor ouderen. Ook koude temperaturen zijn een reden om niets meer te ondernemen. Zonde! Want met een paar kleine tips van Handicare kunt u weer volop genieten van de leukste periode van het jaar. 
 

Tip 1: voldoende bewegen 

Beweeg elke dag minimaal een kwartier tot een halfuur. Hiermee zorgt u voor o.a. een betere doorbloeding. Door kou kunt u last krijgen van koude voeten en handen. Dit kan met een betere doorbloeding worden verholpen. Maar natuurlijk is bewegen voor zoveel meer dingen goed, zoals de spieren, botten, organen en uw humeur! 
 

Tip 2: verwarming 

Hiermee trappen we misschien een open deur in, maar het is goed om de temperatuur in huis altijd constant te houden. Als u namelijk lang op één plek zit, heeft u het vaak niet door dat het (wat) kouder wordt. Dit kan vervelende gevolgen hebben. U kunt vermoeid, versuft of zelfs verward raken. Als u ervoor zorgt dat de temperatuur in huis altijd minimaal 19 graden is, hoeft u zich nergens zorgen over te maken. 
Een handige tip voor u gaat slapen is de verwarming in uw slaapkamer aan te zetten en uw huis goed te isoleren voor de aankomende winter. Daarbij helpt het als u uw gordijnen op tijd sluit. Hiermee zorgt u ervoor dat er geen tocht door de kieren van de ramen en deuren komt. 

Tip 3: meerdere lagen 

Laagjes zorgen ervoor dat u de warmte langer vasthoudt op uw huid. Door meerdere lagen te dragen, beschermt u zichzelf tegen kou en wind. U kunt bijvoorbeeld een hemd, t-shirt en trui dragen. Dit helpt beter dan alleen één trui te dragen. O, en een extra tip: draag ook een muts. De meeste warmte verliest u namelijk via uw hoofd. 

Dit meerdere lagen systeem werkt ook uitstekend in de slaapkamer. U kunt meerdere lagen als pyjama dragen of met behulp van meerdere dekens in bed de warmte vasthouden. Of wat dacht u van een kruik of een elektrische deken? Hiermee houdt u uw bed ten allen tijde zeer aangenaam. 

Tip 4: vocht

Niet alleen voldoende drinken is belangrijk in de winter, uw huid heeft ook vocht nodig. Door de kou en wind kan de huid schilferen, scheuren en jeuken. Houd daarom uw huid soepel met een lekkere bodylotion, vochtinbrengende crème en/of handcrème. Daarbij is het belangrijk dat u de huid buiten beschermt met een warme sjaal en handschoenen. 

Tip 5: vitamine D

In de winter schijnt de zon stukken minder. Geniet daarom volop van het winterse zonnetje wanneer deze er is, want we hebben het hard nodig voor de vitamine D-inname. Vitamine D is goed voor onder andere het immuunsysteem, de hersenen, spieren en botten. Is er geen zon te bekennen deze winter? Geen paniek. U kunt ook uw vitamine D-behoefte aanvullen met behulp van voeding. Deze vitamine komt veel voor in vis, vlees en eieren. 

Tip 6: zorg voor een goede grip 

Vallen is voor veel ouderen een grote angst. Op latere leeftijd heeft vallen nu eenmaal grotere consequenties. Door goed op te letten en schoenen te dragen met een goed profiel, verkleint u deze kans aanzienlijk. Probeer in de winter alleen te lopen op gelijk betegelde stoepen/paden met verlichting. Sneeuwt het? Kies dan voor paden waar de minste mensen overheen hebben gelopen. Hoe meer mensen over hetzelfde stuk sneeuw hebben gelopen, hoe gladder deze is. Ook kunt u snowsteps onder uw schoenen plaatsen. Deze geeft u veel meer grip op gladde en ruwe oppervlakken. Klik hier voor voorbeelden van snowsteps.

Handicare: uw partner in trapliften

Heeft u vragen, neemt u dan gerust contact met ons op. Wilt u meer tips ontvangen om uw leven gemakkelijker te maken in en rondom het huis? Schrijf u dan nu in voor onze nieuwsbrief onderaan deze pagina!