18 januari 2018
Auteur
Eline Blom

Activiteiten om naar uit te kijken in 2018

Met een net gestart nieuw jaar vraag je je misschien af wat er in Nederland in 2018 op de planning staat. In het hele land kun je genieten van de vele festivals en vieringen die dit jaar tot onvergetelijk lijken te maken. Hoewel er zoveel te genieten is, hebben we geprobeerd het aantal specifieke hoogtepunten te beperken, zodat je weet waar je naar uit moet kijken in 2018.


Nationale Tulpendag

Wanneer: 20 januari

tulpenmeisje.jpgSommige dingen komen meteen boven als je aan Nederland denkt; kunst, heerlijk eten, windmolens en tulpen. Nationale Tulpendag, op 20 januari a.s., wordt afgetrapt op de Dam in Amsterdam. Duizenden komen samen om in de reusachtig, speciaal voor deze dag, aangelegde pluktuin zo’n 200.00 tulpen te plukken.  Extra leuk: dit jaar is het thema van de Nationale Tulpendag ‘romantiek’. Wie is er nu niet verliefd op deze vrolijke dames?  Het ongelofelijke kleurenaanbod op het plein zorgt voor een schitterend gezicht. 

Nederland wordt vaak beschouwd als de 'bloemenwinkel van de wereld'. Tulpen zijn vereeuwigd in een groot aantal schilderijen, al sinds de zestiende eeuw. Tijdens het midden van de zeventiende eeuw werden ze zelfs een vorm van valuta, toen mensen bollen kochten tijdens de eerste economische zeepbel die ook wel ‘Tulpenmanie” wordt genoemd.

De dag markeert het begin van het officiële tulpenseizoen, dat normaal gesproken loopt van januari tot april, waarbij 1,7 miljard Nederlandse tulpen worden verkocht. Iedereen kan een bosje bezoeken en ophalen om mee naar huis te nemen of om aan een geliefde te geven. De enige uitdaging is het plukken van de ongeveer 200.000 tulpen die worden aangeboden.

Amsterdam Light Festival

Wanneer: tot en met 9 februari

alf.jpgAmsterdam is het hele jaar door een prachtige stad; maar echt spectaculair is het tijdens het jaarlijkse lichtfestival. De grachten, straten en luchten rondom de stad schitteren onder de verlichting, waarvan er vele zijn ontworpen door wereldberoemde kunstenaars.

Het festival begint aan het einde van november, maar loopt door tot eind januari waardoor de bewoners en bezoekers ruimschoots de gelegenheid hebben zich te verwonderen over de vele verschillende vertoningen.
Je kunt je een weg banen langs de oevers van de UNESCO-werelderfgoed-grachten van Amsterdam waar gigantische tulpen, regenboogprojecties en felle fietsen oogverblindend en verrassend zijn.

light-festival.jpgAls u iemand bent die thuis op een traplift vertrouwt en misschien wat hulp nodig heeft om erop uit te trekken, kunt u de amsterdamse straten doorgaan of kiezen voor een rondvaart door de grachten. Kies een speciale rondvaart die is bedoeld om zoveel mogelijk van het festivalte laten zien, waarbij je de in kleur gedrenkte kanalen volgt tijdens een rondtocht die meestal een uur duurt. Als u ervoor kiest om het festival per boot te verkennen, krijgt u ook het beste uitzicht op de waterexpositie. Op de kades en wegen vindt u vele eetstalletjes, waarbij de oliebol uiteraard een favoriet is. Dit is het zesde jaar van het festival, dat elk jaar populairder is dan het vorige.

Keukenhof

Wanneer: eind maart tot half mei

Als u na Nationale Tulpendag nog niet genoeg bloemen heeft gezien, ga dan vanaf eind maart tot half mei naar het Keukenhof. In 's werelds op één na grootste tuin, in Lisse, worden jaarlijks zeven miljoen bloembollen geplant op de 32 hectare grond. Een zee van 800 tulpenvariëteiten en andere lentebloemen, is dit een must voor iedereen die op zoek is naar frisse lucht in een natuurlijke omgeving.

Al in 1949 wilden 20 toonaangevende bloembollentelers en exporteurs het landgoed van kasteel het Keukenhof gebruiken om bloembollen te tonen. Een jaar later werd het park voor het publiek geopend en trok het in het eerste jaar 236.000 bezoekers. Het is een internationale en onafhankelijke tentoonstelling geworden voor de sierteeltsector in Nederland, waar 100 bedrijven hun variëteit tonen.

Koningsdag

Wanneer: 27 april

koningsdag.jpgVoor velen is Koningsdag het hoogtepunt van het jaar. Het hele land wordt overspoeld met mensen die zingen, dansen en de verjaardag van de koning vieren. De straten van de steden zijn oranje gekleurd en iedereen kleed zich oranje. Deze koninklijke viering is een jaarlijkse aangelegenheid sinds 31 april 1885, waar de natie de geboorte van koningin Wilhelmina eerde.
 
In Amsterdam dalen zo'n 750.000 bezoekers uit heel Nederland en de rest van de wereld af naar de stad om deel te nemen aan de festiviteiten.
Cafés, restaurants, bars en clubs zijn allemaal open tijdens deze dag, met tal van feesten die plaatsvinden in de hele stad.

Fierljeppen

Wanneer: mei-augustus

In elk land vindt u enkele obscure sporten die verbijsteren en verbazen. Schotland heeft de Highland Games, je kunt een kaaswiel op een heuvel in Engeland achtervolgen of vrouwen dragen in Finland uitproberen. In Nederland, en specifiek in Friesland, kunt u kijken naar en meedoen aan Fierljeppen.

Deelnemers sprinten van de ene oever van een vaart naar de andere kant op een 8 tot 13 meter lange paal. Eenmaal op de paal klimmen ze zo hoog mogelijk om aan de overkant zo ver mogelijk in het zand terecht te komen. De sport trekt een groot aantal toeschouwers en deelnemers, allemaal om te zien wie de grootste afstand kan bereiken. Momenteel staat het wereldrecord op 21,51 meter.

Open tuinen dagen Amsterdam

Wanneer: 15-17 juni

Voor één weekend in juni zijn enkele van de mooiste tuinen van Amsterdam open voor het publiek. Langs de grachten liggen ongeveer 30 verborgen heiligdommen, zoals mini-oases die anders onopgemerkt zouden blijven en niet gewaardeerd zouden worden door bezoekers. Velen zijn privé en worden verzorgd door gewone mensen die een passie hebben voor tuinieren.

Tickets beginnen bij € 20 en geven u toegang tot alle tuinen die u op uw gemak gedurende het weekend kunt bekijken. Je ontvangt ook een kaart die aangeeft waar je ze kunt vinden. Als u iemand bent met beperkte mobiliteit en een rolstoel nodig heeft om zich te verplaatsen, neem dan contact op met de website om erachter te komen welke toegankelijk zijn.


North Sea Jazz Festival

Wanneer: 13 - 15 juli

north-sea-jazz-festival.jpgHet North Sea Jazz Festival is sinds 1976 een geliefd evenement voor muziekliefhebbers, toen het voor het eerst werd gehouden in het Nederlands Congresgebouw in Den Haag. Het festival verhuisde in 2006 naar een grotere locatie in Rotterdam en bevat meer dan 150 voorstellingen op vijftien verschillende podia.

Omgeef u met ongeveer 70.000 bezoekers op het grootste indoormuziekfestival ter wereld, waar niet alleen enkele van de bekendste acts uit het genre te zien zijn, maar ook optredende artiesten worden getoond. Zelfs als jazz niet je favoriete type muziek is, bevat het festival beats van swing, free jazz, blues, funk, soul, R & B en hiphop.

 

Hertenbronst in Zuid-Kennemerland

Wanneer: september-oktober

September en oktober markeren het begin van het paarseizoen voor de herten van Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Ga naar het park om getuige te zijn van het zingen van de mannetjes, een teken dat ze klaar zijn om te vechten voor de aandacht van de vrouwtjes in het gebied. Maar het gaat niet alleen om het hert. De herfst is de meest actieve tijd voor dieren in het wild in Nederland, wat betekent dat je de bizons en schapen die ook in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland aanwezig zijn,kunt zien. Er zijn veel geweldige plekken om te picknicken of om een ??leuke wandeling door deze prachtige ongerepte hoek van Nederland te maken.